Plísňový jáhlový sýr niva (bez mléka, vegan), fotopostup výroby krok po kroku
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/12/DSC_10761200.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Ingredience na 2 sýry:
- 145 g (1 šálek) uvařených a vychladlých jáhel (nebo jiné obiloviny; vaříme v poměru 1:2 s vodou)
- 120 g namočených ořechů (např. 70 g kešu a 50 g loupaných mandlí)
- 30 g (1 velká lžíce) kokosového oleje
- 15 g (½ lžíce) bílého misa (shiromisa)
- 25 g (3 lžíce) vody
- 1 lžíce bílého živého jogurtu (mandlový, kokosový či sójový – domácí či kupovaný) nebo 1 kapsle probiotik
- ¼ lžičky soli + případně ještě sůl na nasolení okrajů
- 1/8 lžičky modré plísně penicillium roqueforti (nebo použijeme bílou plíseň a vznikne nám hermelín; dá se sehnat např. na e-shopu ekokoza.cz)
- škrob (tapioka, kukuřičný nebo bramborový)
1. Vytvoříme krémové těsto
Do blenderu vložíme jáhly, scezené ořechy (předem namočené na min. 2 hodiny), olej, miso, vodu a sůl. Na pomoc si vezmeme šťouchadlo a rozmixujeme na velmi jemný a hustý krém. Mixujeme postupně, případně si dáváme přestávky, aby se mixér nepřehřál.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/12/DSC_05561200-700x442.jpg)
Tip: Pokud nemáme blender se šťouchadlem, můžeme při mixování přidat trošku vody navíc, výsledné těsto na sýr ale budeme muset ještě zahustit škrobem nebo rýžovou/jáhlovou moukou, jinak nám nebude držet pohromadě.
2. Vmícháme probiotika a necháme den fermentovat
Do hotové směsi zamixujeme nebo velmi dobře zamícháme probiotika či živý bílý jogurt (např. od Nemléka, Planton, Sojade, K-take it veggie aj.) a modrou plíseň.
Směs přemístíme do čisté misky (nebo plastové krabičky s víčkem) a zakryjeme ji sáčkem nebo fólií a necháme na teplém místě 12–24 hodin kvasit.
3. Přemístíme do lednice ztuhnout
V tomto bodě bude směs zfermentovaná. Trošku nabyde na objemu a když do ní sáhneme lžičkou, bude mít bublinky. Směs zamícháme, opět zakryjeme igelitem a vložíme na den do lednice.
Tip: Pokud máme menší kulatou formu (např. kulatou dózičku na potraviny nebo nižší sklenici), můžeme si tvarování sýru zjednodušit. Ještě před vložením do lednice směs rozdělíme na 2 poloviny a každou z nich přendáme do formy vyložené plátýnkem (nebo kusem čisté látky či utěrky), uhladíme, zatížíme (např. talířem nebo kamenem) a dáme ztuhnout na den do lednice, potom už jen stačí sýr vybalit, trochu posypat škrobem a dát do boxu, viz níže.
4. Vytvarujeme sýr
Misku se směsí vytáhneme z lednice. Na pracovní plochu si nachystáme kus čisté fólie a na ni nasypeme trochu škrobu. Polovinu směsi vložíme na poškrobovanou fólii a vrch ještě posypeme škrobem.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/12/DSC_05651200-700x466.jpg)
Pomocí fólie a rukou vytvarujeme sýr (kulatý tvar). Stejně vytvarujeme i druhou půlku směsi.
Tip: Pokud by byla hmota v tomto bodě příliš mokrá a tekutá a nechtěla držet tvar, je třeba do ní zapracovat trošku škrobu nebo rýžové mouky, aby se dala tvarovat.
5. Vytvoříme formy a box na sýry
Z lepenky, tvrdého nebo pečícího papíru vystřihneme 2 delší kousky výšky našich sýrů. Každý sýr obalíme kusem papíru a konce zalepíme izolepou nebo připevníme gumičkou. Tento krok pomůže udržet tvar sýru. Každý sýr přemístíme na svůj kus pečícího papíru.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/12/DSC_05711200-700x466.jpg)
Nachystáme si box. Menší krabici nebo plastovou dózu, kde se vlezou oba sýry vyložíme 2 vrstvami kapesníků nebo kuchyňských utěrek.
6. Dáme zrát na 4–5 týdnů
Do vystlané krabice vložíme sýry i s pečícím papírem. Na sýry položíme další 2 vrstvy papírových utěrek a celou krabici umístíme do vrchní poličky lednice anebo do inkubátoru či místa, kde je teplota okolo 7–14 °C.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/12/DSC_05811200-700x466.jpg)
Obden je třeba sýry otáčet a měnit utěrky za suché. Při prvním otáčení potřeme povrch sýrů troškou soli a uděláme v nich několik dírek, aby mohla modrá plíseň prorůst i dovnitř. Po pár dnech, kdy sýry ztuhnou a budou už držet svůj tvar, můžeme odstranit lepenku. Po 10 dnech (i méně) uvidíme první plíseň.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/12/DSC_09241200-700x466.jpg)
5. Můžeme zakrojit
Sýry necháme zrát minimálně 4–5 týdnů (nebo víc, pokud chceme silnější chuť). Po této době budou sýry plně prorostlé a připraveny k jídlu.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/12/DSC_07971200-700x466.jpg)
Pokud je sýr prorostlý pouze částečně (má plísňové chomáčky nebo skvrny) a má na sobě jiné barvy než je modrá (růžová, oranžová, žlutá, černá), je třeba ho vyhodit a začít znovu.
Po prvním rozkrojení sýr vydrží v lednici 2–3 týdny v uzavřené dóze.
Jak sýr jíst? Sýr můžeme jíst nakrájený například s domácím kváskovým chlebem, krekry nebo jen tak na párátku, třeba jako občerstvení na party nebo k filmu. Můžeme ho zakomponovat i do pomazánek, salátů, na pizzu, do zapečených brambor, naložit si ho do oleje, udělat si ho na grilu nebo jako řízek aj.
E-book Rostlinné sýry 4× jinak ke stažení (zdarma)
Jak si vyrobit lahodné rostlinné sýry různých druhů, konzistencí i chutí?
Recepty na naše nejoblíbenější sýry v jednom PDF dokumentu, který si můžete zdarma stáhnout do PC či mobilu nebo vytisknout.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Tento recept je mls 😋
V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?
![Děkování](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/heart-thank-you.png)
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/appka-nahled-banner@2x.png)
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
![Střevo](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/intestine.png)
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.
Chcete přidat komentář k článku?
Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.