před 2 týdny 9 to se mi líbí

Kváskový flapjack, ovesná tyčinka s příchutí jablečného štrůdlu, ideální svačinka na výlety

Také jste flapjacku propadli, anebo jste o něm ještě neslyšeli? Tyto vláčné ovesné tyčinky s jablíčky, skořicí a oříšky se hodí jako zdravá svačinka pro malé i velké. Doma je vyrobíte za pár korun a díky fermentaci z nich vaše tělo získá opravdu maximum!

Flapjack je sladká tyčinka (větší než klasická müsli tyčinka) vyrobená z ovesných vloček, tuku a sladidla, případně i oříšků a sušeného ovoce. Pochází z Irska a je oblíbená v celém anglosaském světě od Velké Británie, přes Severní Ameriku až po Austrálii.

U nás si flapjack oblíbili zejména sportovci, protože je skladný, výživný (oves obsahuje dostatek kvalitních bílkovin, tuků i sacharidů), vydatný, rychle zasytí a dodá potřebnou energii na delší dobu. Je ideální alternativou plnohodnotného jídla na výšlapech a výletech.

Proč nejsou kupované flapjacky zdravé

Podobně jako v granolách (proto si ji děláme doma) i v prodávaných ovesných tyčinkách jsou velké rozdíly. Některé jsou velmi průmyslově zpracované – obsahují mnoho cukru, nekvalitních tuků, aditiv, aromat a zpracovaných ingrediencí jako např. vysokofruktózový kukuřičný sirup (HFCS) atp. Tyto flapjacky neposkytují žádné zdravotní přínosy, ba naopak.

Existují ale i značky, které vyrábějí poctivé flapjacky z přírodních, kvalitních a celistvých ingrediencí. Takové flapjacky obsahují zdravé a nutričně ceněné ingredience jako jsou ovesné vločky, semínka nebo ořechy, ale tyto ingredience mají i svou temnou stránku –⁠ antinutriční látky.

Antinutrienty zhoršují vstřebatelnost minerálů u dětí i dospělých, například způsobují nedostatek železa, zinku, vápníku, hořčíku (1, 2) a zhoršují stravitelnost (mohou způsobovat nadýmání a trávicí potíže). Proto ani tyto produkty (zejména ty, obsahující ořechy) nemusí být vhodné pro každého k časté konzumaci. Dobrá zpráva je, že antinutričních látek se dá z velké části snadno zbavit. Například pomocí fermentace. Můžeme si tak doma jednoduše vyrobit opravdu zdravou (a levnou!) tyčinku.

Antinutrientů se dá zbavit fermentací. Když ovesné vločky, semena a ořechy dopředu namočíme a nafermentujeme pomocí kvásku, velká část antinutričních látek se eliminuje (3) a vznikne zdravější, výživnější a velmi chutná (také levná a ve finále zjistíte že i celkem snadná a nenáročná) verze flapjacku vhodná i pro děti. Výhodou domácí přípravy je také možnost udělat si pokaždé jinou příchuť podle toho, co do ní zrovna dáte (ořechová, ovocná, čokoládová, perníková, á la štrůdl atp.).

Ingredience (menší plech):

  • 280 g rozkvasu nebo odloženého kvásku (nejlépe z celozrnné pšeničné, špaldové nebo bezlepkové mouky)
  • 50 g ořechového másla (lze nahradit kokosovým olejem nebo rostlinným máslem)
  • 100 g ovesných vloček (celých nebo jemných)
  • 2 jablka
  • 150 g rozinek (nebo jiného sušeného ovoce)
  • 80 g javorového sirupu
  • 20 g kokosového oleje
  • 100 g ořechů (např. vlašské, lískové, mandle, kešu nebo plátky kokosu) nebo semen (např. dýňová, slunečnicová aj.)
  • 50 g strouhaného kokosu
  • skořice, dle chuti (1 lžíce a víc)
  • špetka soli

1. Nakvasíme vločky

Vločky nasypeme do misky, přidáme odvážený rozkvas nebo odložené zbytky z krmení kvásku (které zbudou např. při výrobě kváskového chleba), polovinu množství sirupu (tj. 40 g) a 20 g oleje.

Zamícháme, přikryjeme utěrkou nebo schováme do igelitového pytlíku a necháme 8 hodin na teplém místě v kuchyni kvasit. Díky fermentaci se ve vločkách rozloží antinutriční látky a flapjack bude prospěšnější pro naše tělo (4).

Tip: Když spěcháme, můžeme přeskočit první i druhý krok (fermentaci a máčení a rovnou všechny ingredience smíchat, nalít na plech a péct). Ale takový flapjack nebude pro naše tělo prospěšný tak, jak by mohl být, kdybychom tyto kroky nevynechali.

2. Aktivujeme ořechy nebo semínka

Tento krok také není povinný, ale pokud chceme granolu zdravější a výživnější, je dobré ho nepřeskočit (stejně budeme čekat, než nám nafermentují vločky). A navíc je do minuty hotový. Díky namočení oříšků a semínek nejen odstraníme antinutriční látky, ale také zvýšíme množství živin, vstřebatelnost a stravitelnost (4). Stačí oříšky či semínka nasypat do misky a zalít dostatečným množstvím vody. Necháme je 8 hodin máčet a aktivovat.

3. Vytvoříme těsto

Z oříšků nebo semínek slijeme vodu a dáme je do velké mísy. Nahrubo nastrouháme jablíčka a přidáme do mísy k oříškům (semínkům). Vmícháme nafermentované vločky (konzistence bude tuhá, rozdrobíme je), druhou polovinu (40 g) sirupu, ořechové máslo, rozinky, kokos, skořici a sůl. Ingredience dobře promícháme (těsto bude mokré).

4. Těsto nalijeme na plech

Plech si vyložíme pečícím papírem a na něj nalijeme těsto na flapjacky. Lžící nebo vařečkou ho uhladíme. Dám péct do vyhřáté trouby na 180 °C na cca 30 minut.

Těsto nakrájíme na jednotlivé tyčinky nebo kostky a pokud chceme křupavé i okraje, dáme ještě péct na 5–10 minut. Necháme vychladnout, tyčinky ještě ztuhnou.

Necháme vystydnout a podáváme nebo uchováváme v pokojové teplotě. Máme vyzkoušeno, že vydrží 5 dnů bez újmy. Hodí se jako svačinka s sebou na výlety, do školy, práce nebo jen tak.

9 to se mi líbí

Právě probíhá -15% akce na nový e-book:

Probiotické super-jogurty
Do konce akce zbývá: 22. 7. 2020, 23:59

Probiotické super-jogurty bez mléka

11+ receptů na rostlinné jogurty, které jsou chutné, husté a prospěšné pro střevní mikrobiom. Od kokosu, přes mandle až po oves. Bez laktózy a živočišného mléka.

Podívat se na to

Diskuse k článku