Čerstvé domácí rostlinné máslo z kvalitních olejů
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/04/maslo.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Sehnat na našem trhu kvalitní veganské máslo je téměř nemožné. Pokud máte štěstí, seženete drahé Nemáslo – čistě rostlinnou alternativu másla či margarínu s kvalitním složením (za 59 Kč za 125 g), případně Naturli (69 Kč za 225 g) nebo Cocovit (88 Kč za 250 g). Pokud ne, potkáte jen margaríny s obsahem palmového oleje, emulgátorů, stabilizátorů a jiných aditiv (například Alsan, Provamel, Vitarine, aj.), případně ztužených tuků.
Až 90 % rostlinných margarínů obsahuje ekologicky i výživově problematický palmový tuk. Je levný, proto se stal v potravinách oblíbenou náhražkou za dražší máslo a kvalitní rostlinné oleje. Kvůli jeho rostoucí popularitě mizí pralesy, planeta ztrácí zdroj kyslíku, vymírají živočišné druhy a trpí obyvatelé zemí, ve kterých rostou jednodruhové plantáže palmy olejné (1, 2, 3, 4). Z hlediska výživy je palmový olej velmi kontroverzní. Dle některých studií může zvyšovat riziko srdečních chorob, obzvláště jeho opakované zahřívání (5, 6, 7, 8, 9, 10), jiné říkají, že pokud je v umírněném množství součástí vyvážené a pestré stravy, neměl by způsobovat problémy (11). Nejvhodnější je se mu vyhnout a vyrobit si máslo doma z kvalitních za studena lisovaných olejů.
Úvod do výroby rostlinného másla
Čerstvé rostlinné máslo lze snadno vyrobit doma už z pouhých 5 ingrediencí za zlomek ceny těch kupovaných (za cca 30 Kč za 200 g). A jak vyrobit dokonalé rostlinné máslo, které je podobné tomu živočišnému?
- K vytvoření správné konzistence musíme použít tuk, který je pevný při pokojové teplotě. Těmi jsou: palmový olej (ten je ale problematický z ekologického a výživového hlediska), kakaový (ten má ale čokoládovou vůni, což v másle nechceme) a kokosový. Kokosový tuk je k výrobě másla nejideálnější, protože se dá sehnat i bez vůně. Vybíráme nejlépe ten, který byl dezodorizován (odstraněno aroma) šetrnou metodou vodní páry. Po tomto procesu se nijak nemění nutriční hodnoty (kromě vitaminu E, který je ale přítomen v zanedbatelném množství).
- Pravé chuti dosáhneme pomocí srážení, případně fermentace. Tyto kroky zahrnují miliony přírodních reakcí produkující množství chutí a vůní (viz třeba populární crème fraîche, cultured butter = fermentované máslo, tvaroh, kefír aj.) a nelze je uměle nahradit. Srážení mléka zahrnuje přidání kyselé složky, která způsobí, že se proteiny rozpadnou, vytvoří shluky a změní chuť. V rostlinné říši se dají srážet mléka s vysokým množstvím bílkovin jako je sójové mléko (vytvoří nejlepší máslovou chuť), dále konopné nebo mandlové (rýžová a kokosová mléka mi nefungovala). Jako kyselá složka se mi nejvíce osvědčil jablečný nebo kokosový ocet.
- Emulgátory a stabilizátory se postarají o strukturu a vlastnosti másla. Pokud chceme identickou náhradu za máslo i k pečení (např. k vyšlehání do krémů, použití do křehkých těst), je nutné použít emulgátor, který spojí olejovou a tekutou složku dohromady a nejlépe i stabilizátor, který udrží správnou strukturu a vzduchové bubliny v těstech. Z rostlinných jsou nejvhodnější sójový nebo slunečnicový lecitin a xantanová guma či psyllium.
Ingredience (1 kostka, 500 g):
- 315 g změklého kokosového oleje pokojové teploty (nejlépe bez vůně)
- 65 g olivového oleje, za studena lisovaného (nebo jiného, např. řepkového)
- 125 g sójového, konopného nebo mandlového mléka, kefíru, smetany či jogurtu
- 2 lžičky jablečného nebo kokosového octa (nebo citrónové šťávy)
- 2 lžičky lahůdkového droždí (není nutné)
- 3/4 lžičky soli
Pokud chceme používat máslo i na pečení a do sladkých krémů, přidáme také (jinak můžeme vynechat):
- 1 lžička tekutého slunečnicového nebo sójového lecitinu
- (případně ještě: 1/2 lžičky xantanové gumy nebo 1 a 1/4 lžičky psyllia)
*Pokud chcete větší nebo naopak menší máslo, ingredience v receptu si poměrově změňte.
1. Srazíme mléko
Odměřené rostlinné mléko, kefír, jogurt nebo smetanu (podle toho, co máme k dispozici) smícháme se solí a octem nebo citrónovou šťávou a necháme 10 minut srazit (začnou se v něm dělat hrudky).
Mezitím si vyložíme krabičku fólií či pečícím papírem nebo si nachystáme silikonové formičky (např. na led), které není třeba ničím vyložit. Pokud nechceme mít máslo v klasickém tvaru kostky, můžeme použít i skleničku bez fólie a máslo z ní nabírat nožem. vybranou formu na máslo vložíme do mrazáku do doby, než máslo vyrobíme.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/04/maslo3-700x466.jpg)
2. Směs vymixujeme dohladka
Sražené mléko (jogurt, kefír nebo smetanu) nalijeme do mixéru (blenderu nebo do nádoby od stolního mixéru). Přidáme droždí, případně i lecitin a xantanovou gumu nebo psyllium a vše vymixujeme. Jakmile je směs hladká, začneme postupně přilévat v průběhu mixování oleje. Mixujeme minutu a vypneme.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/04/maslo5-700x471.jpg)
3. Máslo dáme ztuhnout a můžeme mazat!
Z mrazáku vytáhneme formu. Směs nalijeme do formy a dáme ihned do zpět mrazáku na 2 hodiny ztuhnout. Poté vytáhneme z formy a uchováváme v lednici. Máslo vydrží v lednici měsíc a déle.
Podáváme na pečivu, používáme do pomazánek, sladkých krémů, ke zjemnění dušených směsí, omáček, anebo na něm smažíme nebo s ním pečeme (např. listová těsta, croissanty, korpusy, cukroví, sušenky, vánočky atp.).
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/04/maslo2-700x466.jpg)
Obměny másla
- Voňavé: kokosový olej nalijte do hrnce, přidejte čerstvé nebo sušené bylinky a zahřejte ho okolo 50 °C. Zamíchejte, vypněte a nechejte minimálně 10 minut macerovat, poté bylinky odstraňte. Jakmile olej vychladne na pokojovou teplotu, můžete ho použít v kroku 2.
- Bylinkové: do směsi v kroku 3. vmíchejte najemno nasekané bylinky jako třeba medvědí česnek, pažitku, petrželku, libeček, bazalku aj. (případně i utřený česnek) nebo směs na bylinkové máslo.
- Fermentované: místo mléka použijte sójový jogurt, anebo z mléka udělejte kefír. Stačí do něj vmíchat špetku probiotik a nechat 24 hodin fermentovat a poté použít klasicky v kroku 1.
- S kvašenou zeleninou: do blenderu v kroku 2. přidejte kvašenou zeleninu (pickles, kimchi) a vše dohladka rozmixujte.
- Čokoládové: vyměňte kokosový olej za kakaové máslo a místo klasických olejů dejte 100% čokoládu. Vynechejte sůl a droždí a ochuťte vanilkou a případně sladidlem dle chuti.
- Oříškové: místo 15 g jednoho z olejů dejte oříškové máslo dle chuti (tahini, mandlové aj.). Výborné je ještě v kombinaci s lžičkou bílé rýžové miso pasty (shiromiso) místo droždí.
- Ovocné: rostlinné mléko v receptu nahradíme stejným množstvím ovocného pyré (banánové nebo jablečné aj.). Vynecháme ocet, sůl a droždí.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
![Děkování](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/heart-thank-you.png)
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/appka-nahled-banner@2x.png)
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
![Střevo](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/intestine.png)
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.