Křupavé chipsy z kopřivy, dobrota, která pomůže doplnit železo a je zdarma (a milují je i děti)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Zázrak jménem kopřiva
Kopřiva. Na první pohled se jedná o plevel, od kterého by člověk příliš neočekával. Maximálně tak nějaké to popálení. Ale vzhled klame. Dle studií se jedná o jeden z nejbohatších zdrojů minerálních látek mezi rostlinnými potravinami.
Kopřiva v koncentrované podobě (vysušený a rozemletý prášek, který si můžeme vyrobit i doma) obsahuje dokonce až 169 mg/100 g vápníku a 277 mg/100 g železa (1), může nám tedy pomoci při anémii. Doporučená denní dávka železa v dospělosti je okolo 18 mg. Pokud si dáme kopřivy v syrové nebo vařené formě, získáme zhruba okolo 2 mg železa na 100 g (2).
Pozor na dusičnany
Kromě všech těch benefitů má kopřiva také jedno negativum. Absorbuje ze země dusičnany.
Kopřivy proto nesbíráme na kompostech, hnojištích a blízko silnic a nejíme je ve velkém množství, ale spíše jako lék a doplněk. Nejméně dusičnanů mají mladší kopřivy s menšími listy (nejlépe ty sbírané do konce května) a kopřivy rostoucí spíše po pár kusech (ne bujně ve velkém množství). Množství dusičnanů se dá razantně snížit tepelnou úpravou, např. povařením kopřiv ve vodě (3).
Proč kopřiva pálí
Mohou za to jejich duté chloupky pokrývající celou rostlinu. Obsahují směs histaminu, acetylcholinu a serotoninu. Velmi snadno se odlomí, zachytí na naší kůži a začnou vylučovat výše zmíněnou směs. Histamin podráždí naši kůži, acetylcholin vyvolá pocit pálení a serotonin ještě zvýší účinnost obou látek.
Pokud ale kopřivu upravíme vařením, blanšírováním nebo pečením, ztratí svou pálivost a dá se konzumovat jako zelenina.
Kromě těchto výborných chipsů se z ní dá dělat špenát, nasekat a použít ji například v našich oblíbených omeletách nebo ve falafelu (místo petrželky nebo jarní cibulky, dodá falafelu šťavnatost) atp.
Ingredience:
- cca 400 g kopřivových listů
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- lze přidat dle chuti: lahůdkové droždí (cca 3 lžíce), uzená paprika (cca 1 lžička) nebo česnek, hořčice, jiné koření aj.
1. Připravíme kopřivy
Nasbírané kopřivové listy omyjeme a usušíme, například pomocí utěrky.
2. Obalíme zálivkou
Vezmeme misku a smícháme v ní všechny ingredience na zálivku, tj. olej a sůl (já do druhé dávky použila i droždí a uzenou papriku). Kopřivy dobře promícháme se zálivkou (abychom se nepopálili, můžeme použít rukavic nebo míchat vařečkou).
3. Pečeme 10 minut na 180 °C
Kopřivy rozprostřeme na 2 plechy a pečeme na 180 °C asi 10 minut nebo dokřupava.
Můžeme zvolit i pomalejší způsob pečení na 120 °C cca 30 minut s tím, že každých 5–10 minut listy prohrábneme a promícháme, abychom docílili křupavé konzistence. Alternativně lze dělat i raw variantu a sušit je při teplotě do 42 °C přes noc.
4. Křup křup… A jdeme sbírat další kopřivy!
Jakmile jednou ochutnáte, nejspíše stejně jako my už nebudete moci přestat a chipsy zmizí jako mávnutím kouzelného proutku.
Tyto chipsy kromě obsahu železa (a dalších minerálů) mají ještě další výhodu. Díky sběru kopřiv vyrazíte na čerstvý vzduch do přírody a budete se hýbat (zapojte i děti!). A pokud nepoužijete rukavice, tak se vyhnete i revma 🙂
Malý tip na závěr: Zajímavým způsobem, jak chipsy využít, je přidat do salátu či do buddha bowls. Inspiraci na buddha misky, kam lze chipsy přidat, najdete v našem novém e-booku nebo na googlu.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Tento recept je mls 😋
V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.