Falafel, ultimátní návod, ať žije cizrnový král
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/02/DSC_0234-2.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Úvod do přípravy falafelu
V ČR se s ním běžně můžeme setkat v arabských fastfoodech, kde je ovšem často nastavován bílou moukou a šetří se i na bylinkách a jiných ingrediencích. Pro někoho jsou problémem i často přidaná vejce. Udělat si ho doma je přitom jednoduché – a díky tomuto návodu už každý bude vědět, jak na to.
Než se mně podařil opravdu dobrý falafel, zvenku zlatavý, uvnitř světle zeleno-žlutý a šťavnatý, podstoupil jsem pár pokusů s recepty, které nefungovaly tak dobře.
Hlavním chytákem při přípravě skvělého falafelu je do těsta použít syrovou, předem namočenou cizrnu, nikoliv uvařenou. Existují sice i recepty s vařenou cizrnou, ale při nich se vám velice snadno stane, že se falafel na pánvi rozpadne. A i když se vám povede udržet tvar, tak jeho struktura a chuť budou diametrálně odlišné od receptu, který si ukážeme níže.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/02/DSC_0228-700x466.jpg)
Také bych chtěl podotknout, že by se (při této smažené variantě) mělo jednat spíše o sváteční jídlo, které neděláme moc často. Tedy aspoň ti z nás, komu záleží na zdraví střevního mikrobiomu. Jako zpestření jídelníčku má však podle mě i ve zdravé výživě své místo – zvláště pak tato jeho varianta ze základních celistvých surovin, kterou také využíváme v našich obědových miskách.
Ingredience na 10–15 falafelů:
- Cizrna – ne z plechovky, ale sušená (cca 250 g v sušeném stavu)
- Česnek (3 stroužky)
- Jarní cibulka (2–3 cibulky)
- Čerstvá petrželová nebo koriandrová nať (nebo oboje) (větší svazek)
- Koriandr mletá semena (2 lžičky) – jedná se o koření
- Římský kmín mletý (1 lžička) – pokud nemáte rádi, tak můžete vynechat nebo použít český kmín
- Černý pepř (špetka)
- Kajenský pepř (špetka) – nebo jiné chilli
- Sůl (zarovnaná lžička)
1. Namočíme cizrnu
Cizrnu namočíme přes noc v dostatečném množství vody.
2. Rozmixujeme s dalšími surovinami
V momentě, kdy máme cizrnu nasáklou a chuť na falafel velikou, vezmeme nejlépe kuchyňský elektrický sekáček a podle velikosti v něm slitou cizrnu spolu se všemi ostatními ingrediencemi (cibulku a česnek doporučuji před tím ještě nožem rozdělit na menší části) rozsekáme do falafelové konzistence – tzn. spíše na hrubo – mělo by vzniknout podobné těsto:
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/02/DSC_0213-700x466.jpg)
Pokud sekáček nemáte, ale máte stolní mixér, také to v něm půjde, jen možná bude potřeba pracovat na nejnižší rychlost a suroviny uvnitř hodně míchat (vždy po zastavení mixéru), aby byly rozsekány rovnoměrně.
Sekáček je však dnes již celkem standardním vybavením i k většině tyčových mixérů, tak snad jím vy nebo váš soused disponujete 🙂
3. Tvarujeme a smažíme
Pokud jsme dělali těsto v dávkách, protože se všechno nevešlo do sekáčku, ještě jej můžeme zamíchat. A pak už jen tvarujeme falafely. Buď koule nebo placatější variantu, kterou jsme zvolili i my se Sójovou Kačenkou (tímto děkuji za pomoc).
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/02/DSC_0214-700x466.jpg)
Smažíme na mírně rozpáleném oleji do zlatova. Lze péct i v troubě, ale chuťový zážitek bude velmi odlišný.
4. Hotovóó
Servírujeme do wrapů, k rýži, bramborám, prakticky k čemukoliv. Často se k němu dává jogurtový dip, tahini nebo hummus.
My jsme zvolili podobu bowl s římským salátem, krutóny z kváskové bagety a tahini dresinkem, protože se nám podobná miska zrovna hodila do připravovaného obědového e-booku.
Malý tip na závěr: pokud zjistíte, že jste udělali falafelu moc, není nic jednoduššího, než ho zamrazit. V mrazáku vydrží bez problémů klidně půl roku.
Dobrou chuť!
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/02/DSC_0241-700x466.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Tento recept je mls 😋
V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?
![Děkování](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/heart-thank-you.png)
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/appka-nahled-banner@2x.png)
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
![Střevo](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/intestine.png)
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.