před rokem Děkování25 lidí poděkovalo

Co je to lahůdkové droždí (LSD) a na co se používá

Luxusní dochucovadlo, které má oříškovo-sýrovou slanou chuť a pozvedne každý pokrm na novou úroveň. V kuchyni má mnoho využití…

1. Co to je lahůdkové droždí

  • Lahůdkové droždí (LSD, tebi) je neaktivní sušené droždí. Vločky LSD mají béžovou až žlutou barvu a příjemnou oříškovo-sýrovou slanou chuť, které málokdo dokáže odolat. V kuchyni se běžně využívá k dochucování pokrmů.

2. Kde lahůdkové droždí sehnat

Lahůdkové droždí se na trhu nabízí ve variantě se sladem (tmavší; nevhodné pro celiaky), anebo bez sladu (světlejší; vhodné pro celiaky). Také velikost vloček je různá – některé droždí je úplně jemné, jiné má velké vločky. Chuťově výraznější je žlutá varianta LSD s většími vločkami.

  • Prodejny zdravé výživy (koutek s dochucovadly)
  • Bezobalové prodejny
  • Větší supermarkety – Globus, Tesco (koutek se zdravou výživou)
  • Specializované internetové obchody se zdravou výživou

Cena za lahůdkové droždí se pohybuje okolo 60–260 Kč za 150 g. (Údaje z roku 2023.) Na trhu se nejčastěji můžeme setkat se značkami Vitalvibe (nejvýraznější sýrová chuť), Countrylife, Natural Jihlava a Provita.

3. Jak lahůdkové droždí upravit

  • Posyp pokrmu –⁠ přímo z pytlíku jako ozdoba a ochucení polévek, rizot, chleba a salátů.
  • Dochucovadlo při vaření –⁠ vmíchat při vaření nebo přípravě polévek, omáček, pomazánek aj.

4. Kde všude lze lahůdkové droždí použít

  • Polévky (posyp nebo ochucení při vaření)
  • Omáčky (např. imitace sýrové)
  • Pomazánky
  • Slaná těsta (placky, omelety, pečivo, krekry, chléb, seitan)
  • Náplně (do quiche, palačinek, placek, plněné cukety, paprik atd.)
  • Saláty (posyp)
  • Dipy, dresinky, zálivky, marinády
  • Rostlinný parmazán (droždí s rozmixovanými oříšky) jako posyp rizot a těstovin
  • Domácí nemléčné sýry
  • Těstovinová nebo rýžová jídla
  • Zapékané pokrmy
  • Vařené obiloviny, slané kaše, těstoviny a rizota (ochucení nebo posyp)
  • Zeleninové či luštěninové směsi a náplně
  • Knedlíky a knedlíčky
  • Karbanátky, placky
  • Gomasio
  • Pesta (místo sýru např. do bazalkového)
  • Domácí rostlinné máslo
  • Jíška (místo mouky)
  • Obalení řízečků (místo strouhanky) a tempur
  • Bezvaječná smaženice (dochucení)
  • Posyp na namazaný chleba či jiné pečivo (nejlépe v kombinaci s černou solí), pizzu, pečenou zeleninu nebo vařené brambory či batáty (šťouchané, kaše)
  • Zahuštění jídel (karbanátků, omáček, polévek)
  • Ochucení popcornu, pečené cizrny, kapustových chipsů

5. Tipy & zajímavosti

  • Některé značky lahůdkového droždí (např. Vitalvibe) jsou obohaceny o vitamín B12 (jinak se vyskytující pouze v živočišných výrobcích). Buď se jím obohacuje přímo výsledné droždí, anebo se přidává do melasy, na kterém se kvasinky množí. Tento vitamín je důležitý pro nervovou soustavu a zejména lidé na rostlinné stravě by jeho příjem neměli podceňovat.
  • Lahůdkové droždí se vyrábí pomocí stejných kvasinek jako pekařské kvasnice. Ty se nechají namnožit na substrátu bohatém na cukry (např. řepné melase), ale poté se usuší při teplotě okolo 45 °C, při které se deaktivují kynoucí složky a vzniká lahůdkové droždí. Lahůdkové droždí není to samé co sušené droždí na kynutí těsta, protože už nemá schopnost těsto kynout.
  • Sušené lahůdkového droždí má zhruba trojnásobek živin proti kvasnicím. Obsahuje vitamíny (zejména skupiny B), minerální látky (např. železo, zinek aj.), stopové prvky (např. chrom) a velké množství bílkovin (cca 50 g na 100 g).
  • Lahůdkové droždí je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínů skupiny B. Tyto vitamíny posilují správnou funkci nervové soustavy, metabolismus a imunitní systém a svědčí též kůži, vlasům a nehtům. Krom toho obsahuje i minerální látky a stopové prvky (např. chrom).

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 25 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨