před 4 měsíci Děkování2 lidé poděkovali

Máte rádi batáty? Pak si zamilujete i tento burger salát!

Super-misky jsou mým oblíbeným obědem nebo večeří. Jsou velmi variabilní, krásné, výživné a rychle hotové. Pokud nevím, co si dát – ať už doma nebo s sebou, jsou ideálním řešením. Tato miska je luxusní a uspokojivá díky nasládlému batátové burgeru se špetkou chilli. Je opravdu návykový. Zkuste!

Burger se super složením

Pokud si burger nechcete dělat doma, Black Kale vyrábí výživné burgery (kromě batátového i řepový či seitanový) bez zbytečným aditiv, pouze z celistvých surovin. Můžete je mít v mrazáku do zásoby a pak stačí jen osmažit. Díky tomu bude taková super-miska opravdová rychlovka. 🙂 Tyto burgery se hodí nejen do super-misky, ale i do hamburgeru, anebo jako karbanátek k bramborové kaši. Dají se zakoupit např. na rohlik.cz nebo scuk.cz.

Batátový a řepový burger z Black Kale

Ať už použijeme burger kupovaný, anebo si ho společně vytvoříme, je sestavení burgerové misky opravdu snadné. Pojďme si ukázat co budeme potřebovat a jak na to.

Burger (4 ks):

  • 210 g uvařené cizrny (nebo bílých fazolí)
  • 1/2 batátu (cca 150 g)
  • 1 lněné „vejce“ (1 lžíce mletého lnu a 2 lžíce vody)
  • 1/2 střední cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4–1/2 lžičky chilli
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • celozrnná strouhanka nebo vločky
  • olej na smažení (např. slunečnicový Alnatura)

Ostatní:

  • Salát
  • Avokádo
  • Rajčata
  • Cibule
  • Goji (my máme nejraději z Vitalvibe)

Dip:

1. Připravíme burgery

Batát oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Dáme je na pařáček a napařujeme do úplného změknutí. Mezitím smícháme namleté lněné semínko s vodou a odložíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji dozlatova. Cibuli i batát necháme vychladnout.

Do mísy nasypeme cizrnu a vidličkou nebo šťouchadlem na brambory ji rozmačkáme na malé kousky. Přidáme sůl, pepř, chilli, oregano, lahůdkové droždí, protlačený česnek, vychladlou cibulku a vidličkou rozmělněný batát. Zahustíme strouhankou nebo jemnými vločkami (zhruba 30–60 g), aby bylo těsto hutné a daly se tvarovat burgery.

Když máme čas, dáme hotové burgery na 30 minut do lednice, kde krásně ztuhnou, jinak ihned smažíme z obou stran dozlatova. Pokud je chceme péct či grilovat, burgery hojně potřeme z obou stran olejem a poté tepelně upravíme (případně v průběhu ještě potřeme, aby se nevysušily).

Tip: Anebo místo domácího burgeru použijeme kupovaný batátový burger od Black Kale (dá se koupit i na Rohlíku). Má skvělé složení z celistvých surovin a parádně drží tvar. Stačí jen osmažit.

2. Uděláme dip

Pokud nemáme, vytvoříme si majonézu. Můžeme ji mít hotovou do 5 minut podle našeho receptu na zdravou probiotickou majonézu. Smícháme ji dle chuti s uzenou nebo sladkou paprikou a solí. Necháme odležet.

3. Zkompletujeme super-misku

Nakrájíme salát, avokádo, cibuli i rajče. Naskládáme dle momentální nálady a chuti do misky. Přidáme burgery, zalijeme dresinkem a posypeme goji.


Burger přímo z grilu! 🔥

Tato super-miska je i skvělým tipem na večeři z grilu. Burger ogrilujeme a přidáme i grilované zámecké brambůrky. Vznikne přímo luxusní pokrm!

Více takových dobrot – burgerů, salátů, dipů a grilovaných lahůdek najdete v našem novém grilovacím e-booku bez masa.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 2 lidé poděkovali za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨