Máte rádi batáty? Pak si zamilujete i tento burger salát!
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2022/05/DSC_03461200.jpg)
Burger se super složením
Pokud si burger nechcete dělat doma, Black Kale vyrábí výživné burgery (kromě batátového i řepový či seitanový) bez zbytečným aditiv, pouze z celistvých surovin. Můžete je mít v mrazáku do zásoby a pak stačí jen osmažit. Díky tomu bude taková super-miska opravdová rychlovka. 🙂 Tyto burgery se hodí nejen do super-misky, ale i do hamburgeru, anebo jako karbanátek k bramborové kaši. Dají se zakoupit např. na rohlik.cz nebo scuk.cz.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2022/05/DSC_03541200-700x447.jpg)
Ať už použijeme burger kupovaný, anebo si ho společně vytvoříme, je sestavení burgerové misky opravdu snadné. Pojďme si ukázat co budeme potřebovat a jak na to.
Burger (4 ks):
- 210 g uvařené cizrny (nebo bílých fazolí)
- 1/2 batátu (cca 150 g)
- 1 lněné „vejce“ (1 lžíce mletého lnu a 2 lžíce vody)
- 1/2 střední cibule
- 1 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1/4–1/2 lžičky chilli
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- celozrnná strouhanka nebo vločky
- olej na smažení (např. slunečnicový Alnatura)
Ostatní:
- Salát
- Avokádo
- Rajčata
- Cibule
- Goji (my máme nejraději z Vitalvibe)
Dip:
- 100 g majonézy (např. naší probiotické)
- 1/2 lžičky uzené papriky
- sůl
1. Připravíme burgery
Batát oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Dáme je na pařáček a napařujeme do úplného změknutí. Mezitím smícháme namleté lněné semínko s vodou a odložíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji dozlatova. Cibuli i batát necháme vychladnout.
Do mísy nasypeme cizrnu a vidličkou nebo šťouchadlem na brambory ji rozmačkáme na malé kousky. Přidáme sůl, pepř, chilli, oregano, lahůdkové droždí, protlačený česnek, vychladlou cibulku a vidličkou rozmělněný batát. Zahustíme strouhankou nebo jemnými vločkami (zhruba 30–60 g), aby bylo těsto hutné a daly se tvarovat burgery.
Když máme čas, dáme hotové burgery na 30 minut do lednice, kde krásně ztuhnou, jinak ihned smažíme z obou stran dozlatova. Pokud je chceme péct či grilovat, burgery hojně potřeme z obou stran olejem a poté tepelně upravíme (případně v průběhu ještě potřeme, aby se nevysušily).
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2022/05/DSC_03491200-700x466.jpg)
Tip: Anebo místo domácího burgeru použijeme kupovaný batátový burger od Black Kale (dá se koupit i na Rohlíku). Má skvělé složení z celistvých surovin a parádně drží tvar. Stačí jen osmažit.
2. Uděláme dip
Pokud nemáme, vytvoříme si majonézu. Můžeme ji mít hotovou do 5 minut podle našeho receptu na zdravou probiotickou majonézu. Smícháme ji dle chuti s uzenou nebo sladkou paprikou a solí. Necháme odležet.
3. Zkompletujeme super-misku
Nakrájíme salát, avokádo, cibuli i rajče. Naskládáme dle momentální nálady a chuti do misky. Přidáme burgery, zalijeme dresinkem a posypeme goji.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2022/05/DSC_03461200-700x466.jpg)
Burger přímo z grilu! 🔥
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2022/05/zamecke_brambory_burger-21200-1-700x466.jpg)
Tato super-miska je i skvělým tipem na večeři z grilu. Burger ogrilujeme a přidáme i grilované zámecké brambůrky. Vznikne přímo luxusní pokrm!
Více takových dobrot – burgerů, salátů, dipů a grilovaných lahůdek najdete v našem novém grilovacím e-booku bez masa.
![Děkování](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/heart-thank-you.png)
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/appka-nahled-banner@2x.png)
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
![Střevo](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/intestine.png)
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.