Luxusní probiotická vegan majonéza, u které nepoznáte, že není z oleje
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2021/04/DSC_00471200.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Snažíme se, aby vyvážené celistvé rostlinné potraviny vždy tvořily základ našeho jídelníčku, ale občas si rádi dáme i něco „hříšného“. Nějaký mls, který je doplňkem našeho zdravého životního stylu a hraje v něm důležitou roli z hlediska psychického či sociálního uspokojení (více si můžete přečíst v našem rozhovoru Odhalení životního stylu Superkvašáků! Jsou dokonalí?). Jako například náš oblíbený pokrm Kapsalon (na fotce níže). A ten se bez majonézy neobejde.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2021/04/DSC_00531200-700x499.jpg)
Postupně se sice rozrůstá množství nabízených rostlinných majonéz v obchodech, ale většinou jsou založeny na sóje, obsahují velké množství rafinovaného oleje, přidaný cukr a mnohdy i různá zbytečné aditiva, které jíst nechceme. Kéž kdyby tak existovala zdravá majonéza, která by byla stejně dobrá jako ta kupovaná, ale zároveň zdravá!
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2021/03/DSC_03321200-700x577.jpg)
Toto přání bylo vyslyšeno! Nedávno jsme jednu takovou ochutnali. Probiotickou majonézu CocoMayo od Wild & Coco, vyrobenou z jejich kokosového jogurtu Yoguardu. Tak nám zachutnala, že jsme se rozhodli si ji vytvořit doma, abychom si konečně mohli dopřávat oblíbené dobroty.
Tato probiotická majonéza se od těch ostatních kupovaných v mnohém liší. Je zcela bez sóji, je lehká, méně tučná (založená hlavně na jogurtu a kešu, olej jen na chuť) a navíc plná probiotik i prebiotik pro náš střevní mikrobiom.
Tato zdravější alternativa je skvělou možností, jak zařadit majonézu do jídelníčku. Tak si ji pojďme vyrobit. 🙂
Ingredience:
- 230–250 g rostlinného bílého jogurtu (domácího nebo kupovaného – viz recenze rostlinných jogurtů; výborná chuť majonézy je s použitím jogurtu kokosového nebo kombinace kokosového a mandlového)
- 100 g kešu ořechů
- 40 g (zhruba 4 lžíce) olivového oleje
- šťáva z 1 limetky (nebo 1/2 citronu)
- 1/2 lžičky hořčice
- 3/4 lžičky soli
- špetka pepře
1. Namočíme ořechy
Kešu ořechy min 5 hodin dopředu zalijeme větším množstvím studené vody a necháme je máčet – majonéza bude mnohem stravitelnější a výživnější. Pokud ale nestíháme a máme dobrý mixér (třeba blender), můžeme tento krok vynechat a použít ořechy bez namáčení.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2021/04/DSC_00091200-700x466.jpg)
Tip: Pokud máme méně výkonný mixér a nestíháme kešu namáčet, zalijeme je vodou a 5 minut je mírně povaříme, aby změkly. Díky tomu se nám budou dobře mixovat.
2. Odměříme si suroviny
Všechny potřebné suroviny pro přípravu majonézy navážíme a odměříme a dáme do mixéru (kešu použijeme bez namáčecí vody, jogurtu dáme ze začátku méně, zhruba 230 g a přidáváme 20 a více g dle hustoty).
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2021/04/DSC_00041200-700x466.jpg)
3. Ušleháme majonézu
Mixujeme tak dlouho, než vznikne nadýchaná a jemná majonéza. Jakmile je hotovo, ochutnáme a případně ještě chuť doladíme dle našich preferencí.
Pokud by byla majonéza řídká (měli jsme řidší jogurt, vodou hodně nasáklé kešu, větší limetku), přidáme ještě třeba 20–30 g kešu a rozmixujeme do požadované hustoty.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2021/04/DSC_00211200-700x478.jpg)
Hotovou majonézu nalijeme do skleničky s víčkem a uchováváme v lednici. Vydrží zhruba týden.
Tip: Majonézu si můžeme ochutit i různými bylinkami, česnekem, kořením (paprika, kari aj.), kečupem, můžeme i přidat kyselé okurky a udělat si tatarku aj.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2021/04/DSC_00301200-700x466.jpg)
Podáváme v zeleninových, těstovinových, luštěninových nebo bramborových salátech, s karbanátky, falafelem, řízečky, tempurami, pečenou zeleninou, v hamburgerech, tortillách, obložených bagetách, jako součást pomazánek aj. – úplně stejně, jako klasickou majonézu.
A pokud se nám s majonézou nechce dělat, doporučujeme zakoupit výbornou probiotickou majonézu CocoMayo od Wild & Coco.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
![Děkování](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/heart-thank-you.png)
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/appka-nahled-banner@2x.png)
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
![Střevo](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/intestine.png)
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.