před 4 měsíci Děkování43 lidí poděkovalo

Luxusní probiotická vegan majonéza, u které nepoznáte, že není z oleje

Toto je fermentovaný super-recept s blahodárnými účinky na mikrobiom.
Tato majonéza se pyšní jak skvělou chutí a nadýchanou konzistencí, tak také obsahem výživných celistvých rostlinných ingrediencí a nízkým obsahem olejů. Je tedy skvělou možností, jak zařadit majonézu do jídelníčku!

Snažíme se, aby vyvážené celistvé rostlinné potraviny vždy tvořily základ našeho jídelníčku, ale občas si rádi dáme i něco „hříšného“. Nějaký mls, který je doplňkem našeho zdravého životního stylu a hraje v něm důležitou roli z hlediska psychického či sociálního uspokojení (více si můžete přečíst v našem rozhovoru Odhalení životního stylu Superkvašáků! Jsou dokonalí?). Jako například náš oblíbený pokrm Kapsalon (na fotce níže). A ten se bez majonézy neobejde.

Holandský Kapsalon – recept z comamuvarit.cz – brzy dostupný i u nás na webu v chystané novince

Postupně se sice rozrůstá množství nabízených rostlinných majonéz v obchodech, ale většinou jsou založeny na sóje, obsahují velké množství rafinovaného oleje, přidaný cukr a mnohdy i různá zbytečné aditiva, které jíst nechceme. Kéž kdyby tak existovala zdravá majonéza, která by byla stejně dobrá jako ta kupovaná, ale zároveň zdravá!

Toto přání bylo vyslyšeno! Nedávno jsme jednu takovou ochutnali. Probiotickou majonézu CocoMayo od Wild & Coco, vyrobenou z jejich kokosového jogurtu Yoguardu. Tak nám zachutnala, že jsme se rozhodli si ji vytvořit doma, abychom si konečně mohli dopřávat oblíbené dobroty.

Tato probiotická majonéza se od těch ostatních kupovaných v mnohém liší. Je zcela bez sóji, je lehká, méně tučná (založená hlavně na jogurtu a kešu, olej jen na chuť) a navíc plná probiotik i prebiotik pro náš střevní mikrobiom.

Tato zdravější alternativa je skvělou možností, jak zařadit majonézu do jídelníčku. Tak si ji pojďme vyrobit. 🙂

Ingredience:

  • 230–250 g rostlinného bílého jogurtu (domácího nebo kupovaného – viz recenze rostlinných jogurtů; výborná chuť majonézy je s použitím jogurtu kokosového nebo kombinace kokosového a mandlového)
  • 100 g kešu ořechů
  • 40 g (zhruba 4 lžíce) olivového oleje
  • šťáva z 1 limetky (nebo 1/2 citronu)
  • 1/2 lžičky hořčice
  • 3/4 lžičky soli
  • špetka pepře

1. Namočíme ořechy

Kešu ořechy min 5 hodin dopředu zalijeme větším množstvím studené vody a necháme je máčet – majonéza bude mnohem stravitelnější a výživnější. Pokud ale nestíháme a máme dobrý mixér (třeba blender), můžeme tento krok vynechat a použít ořechy bez namáčení.

Tip: Pokud máme méně výkonný mixér a nestíháme kešu namáčet, zalijeme je vodou a 5 minut je mírně povaříme, aby změkly. Díky tomu se nám budou dobře mixovat.

2. Odměříme si suroviny

Všechny potřebné suroviny pro přípravu majonézy navážíme a odměříme a dáme do mixéru (kešu použijeme bez namáčecí vody, jogurtu dáme ze začátku méně, zhruba 230 g a přidáváme 20 a více g dle hustoty).

3. Ušleháme majonézu

Mixujeme tak dlouho, než vznikne nadýchaná a jemná majonéza. Jakmile je hotovo, ochutnáme a případně ještě chuť doladíme dle našich preferencí.

Pokud by byla majonéza řídká (měli jsme řidší jogurt, vodou hodně nasáklé kešu, větší limetku), přidáme ještě třeba 20–30 g kešu a rozmixujeme do požadované hustoty.

Hotovou majonézu nalijeme do skleničky s víčkem a uchováváme v lednici. Vydrží zhruba týden.

Tip: Majonézu si můžeme ochutit i různými bylinkami, česnekem, kořením (paprika, kari aj.), kečupem, můžeme i přidat kyselé okurky a udělat si tatarku aj.

Podáváme v zeleninových, těstovinových, luštěninových nebo bramborových salátech, s karbanátky, falafelem, řízečky, tempurami, pečenou zeleninou, v hamburgerech, tortillách, obložených bagetách, jako součást pomazánek aj. – úplně stejně, jako klasickou majonézu.

A pokud se nám s majonézou nechce dělat, doporučujeme zakoupit výbornou probiotickou majonézu CocoMayo od Wild & Coco.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 43 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo