před 3 týdny 15 to se mi líbí

Terapeutický kokosový super-jogurt, který podpoří vaše střeva i imunitu

Když se řekne zdravé trávení, většinou si představíme jogurt. Obsahuje plno probiotických bakterií prospěšných našemu střevu. A střevo je základ zdraví, naší imunity. Není ale jogurt jako jogurt a probiotika jako probiotika. Znáte lidská probiotika? Ne? Tak možná jste právě objevili recept na lék pro vaše střeva!

Ještě před vydáním e-booku Probiotické super-jogurty bychom se s vámi rádi podělili o recept na ultra výživný a terapeutický jogurt. Z hlediska nákladů na jeho výrobu je ideální spíše jako krátkodobá probiotická kúra pro vaše střeva, než jako pravidelná svačina.

Pokud hledáte recepty na levnější (už od 16 Kč za litr) domácí jogurty vhodné ke každodenní konzumaci (např. jako lahodnou krémovou svačinu či dezert), návody na ně naleznete v e-booku Probiotické super-jogurty. Níže uvedený recept na kokosový jogurt je zaměřený více na podporu a léčbu střev, než na chuť a denní konzumaci.

Nejlepší způsob, jak do sebe dostat probiotika

Pokud si pořídíte probiotika a chcete z nich získat maximum pro vaše zdraví a střeva, vyrobte si s jejich pomocí jogurt.

Dle studií je jogurt lepším zdrojem probiotik než pouhé kapsle nebo doplňky stravy. Obsahuje prebiotické látky a živiny, které bakterie (zejména ty bifido) potřebují pro udržení své aktivity, růstu a účinnosti (2).

Slyšeli jste už o Superhuman (lidských) probioticích (lze zakoupit v e-shopu Wild & Coco)? Obsahují 15 přátelských probiotických kmenů, které jsou přirozeně lidské (a dalších 7 vysoce funkčních kmenů). Přežijí cestu žaludkem a rády osidlují naše střeva a díky tomu mohou mít silně pozitivní účinky na naše zdraví. Jejich použitím můžeme dodat jogurtu terapeutické účinky.

Bakterie milují mladý kokos

Mladý kokos nejenom že vyniká svou výbornou chutí pro nás, konzumenty, ale milují ho i bakterie. Obsahuje totiž prebiotické látky, které živí bakterie a potřebují je pro svůj růst. Kromě toho má po rozmixování skvělou přirozeně hustou konzistenci. Proto je mladý kokos ve spojení s probiotiky Superhuman ideálním základem pro ultra výživný a terapeutický jogurt, který si společně níže připravíme.

Ingredience (1 sklenice):

  • 1 ks mladý kokos nebo zvlášť mražená kokosová dužina a kokosová voda
  • 70 g kešu ořechů
  • 1 kapsle Superhuman probiotik (případně jiných)

1. Namočíme kešu ořechy

Kešu ořechy zalijeme vodou a necháme minimálně 5 hodin namočené. Díky namočení semínek a oříšků nejen odstraníme antinutriční látky, ale také zvýšíme množství živin (1).

Když nestíháme a máme dobrý blender, ořechy nemusíme máčet. Pokud máme jen ruční mixér, který tvrdé ořechy nerozmixujeme, můžeme je pro urychlení zalít horkou vodou nebo chvilku povařit.

2. Nachystáme mladý kokos

Z kokosu odkrojíme horní bílou slupku a ostrým koncem většího nože podélně velkou silou sekneme do kokosu z několika stran.

Nožem odklopíme vrch slupky a vylijeme kokosovou vodu do skleničky. Pomocí lžíce vydlabeme dužinu.

3. Vytvoříme jogurt

Do nádoby blenderu (nebo jiného mixéru) vložíme slité ořechy, vydlabanou dužinu a 1/2 množství kokosové vody a rozmixujeme.

Postupně doléváme kokosovou vodu, aby vznikla krémově hustá konzistence (tak hustá, aby se líně a pomalu lila, když nádobu naklopíme).

Do základu jogurtu vsypeme otevřenou kapsli probiotik. Ještě jednou zamixujeme nebo důkladně promícháme čistou vařečkou.

4. Nalijeme do sklenice a necháme den fermentovat

Jogurt nalijeme do horkou vodou vymyté sklenice (stačí klasická na okurky) a přiklopíme víčkem nebo přehodíme utěrkou. Necháme v pokojové teplotě zhruba den fermentovat.

Dobrým znamením probíhající fermentace je tvorba bublinek a „kráterů“ (viz obrázek níže, jogurt 10 hodin po fermentaci), zdvojnásobení objemu a kyselá chuť i vůně.

jogurt před fermentací

Fermentaci sledujeme a za 16 hodin můžeme ochutnat. Pokud chceme jogurt kyselejší, necháme fermentovat delší dobu.

Tip: Pokud si chceme fermentaci urychlit, můžeme sklenici s jogurtem vložit do trouby s rozsvíceným světýlkem, pekárničky, sušičky nebo jogurtovače. K urychlení se dá použít také polystyrenový box se sklenicí s horkou vodou, která bude box zahřívat.

5. Přemístíme do lednice a užíváme

Hotový jogurt (když jsme spokojení s kyselostí) uzavřeme víčkem a přemístíme do lednice, kde vydrží zhruba týden. Nezapomeňme, že jogurt je stále živý a fermentace, i když pomalejší, bude probíhat i v lednici a jogurt bude stále měnit svou chuť.

jogurt 10 hodin po fermentaci v pokojové teplotě (bublinky a „krátery“, zdvojnásobení objemu)

Tento recept je zaměřený na probiotický jogurt s terapeutickými účinky na naše trávení. Pro výraznější účinky na střeva a zdraví doporučujeme užívat cca 250 ml jogurtu denně.

Pokud hledáte lahodné a krémové jogurty na každodenní konzumaci ze snadno dostupných a levných surovin (jáhly, rýže, oves, sója, rostlinná mléka, ořechy, semínka), recepty na ně naleznete v jogurtovém e-booku.

15 to se mi líbí

Právě probíhá -15% akce na nový e-book:

Probiotické super-jogurty
Do konce akce zbývá: 22. 7. 2020, 23:59

Probiotické super-jogurty bez mléka

11+ receptů na rostlinné jogurty, které jsou chutné, husté a prospěšné pro střevní mikrobiom. Od kokosu, přes mandle až po oves. Bez laktózy a živočišného mléka.

Podívat se na to

Diskuse k článku