Co je to lahůdkové droždí (LSD) a na co se používá
1. Co to je lahůdkové droždí
- Lahůdkové droždí (LSD, tebi) je neaktivní sušené droždí. Vločky LSD mají béžovou až žlutou barvu a příjemnou oříškovo-sýrovou slanou chuť, které málokdo dokáže odolat. V kuchyni se běžně využívá k dochucování pokrmů.
2. Kde lahůdkové droždí sehnat
Lahůdkové droždí se na trhu nabízí ve variantě se sladem (tmavší; nevhodné pro celiaky), anebo bez sladu (světlejší; vhodné pro celiaky). Také velikost vloček je různá – některé droždí je úplně jemné, jiné má velké vločky. Chuťově výraznější je žlutá varianta LSD s většími vločkami.
- Prodejny zdravé výživy (koutek s dochucovadly)
- Bezobalové prodejny
- Větší supermarkety – Globus, Tesco (koutek se zdravou výživou)
- Specializované internetové obchody se zdravou výživou
Cena za lahůdkové droždí se pohybuje okolo 60–260 Kč za 150 g. (Údaje z roku 2023.) Na trhu se nejčastěji můžeme setkat se značkami Vitalvibe (nejvýraznější sýrová chuť), Countrylife, Natural Jihlava a Provita.
3. Jak lahůdkové droždí upravit
- Posyp pokrmu – přímo z pytlíku jako ozdoba a ochucení polévek, rizot, chleba a salátů.
- Dochucovadlo při vaření – vmíchat při vaření nebo přípravě polévek, omáček, pomazánek aj.
4. Kde všude lze lahůdkové droždí použít
- Polévky (posyp nebo ochucení při vaření)
- Omáčky (např. imitace sýrové)
- Pomazánky
- Slaná těsta (placky, omelety, pečivo, krekry, chléb, seitan)
- Náplně (do quiche, palačinek, placek, plněné cukety, paprik atd.)
- Saláty (posyp)
- Dipy, dresinky, zálivky, marinády
- Rostlinný parmazán (droždí s rozmixovanými oříšky) jako posyp rizot a těstovin
- Domácí nemléčné sýry
- Těstovinová nebo rýžová jídla
- Zapékané pokrmy
- Vařené obiloviny, slané kaše, těstoviny a rizota (ochucení nebo posyp)
- Zeleninové či luštěninové směsi a náplně
- Knedlíky a knedlíčky
- Karbanátky, placky
- Gomasio
- Pesta (místo sýru např. do bazalkového)
- Domácí rostlinné máslo
- Jíška (místo mouky)
- Obalení řízečků (místo strouhanky) a tempur
- Bezvaječná smaženice (dochucení)
- Posyp na namazaný chleba či jiné pečivo (nejlépe v kombinaci s černou solí), pizzu, pečenou zeleninu nebo vařené brambory či batáty (šťouchané, kaše)
- Zahuštění jídel (karbanátků, omáček, polévek)
- Ochucení popcornu, pečené cizrny, kapustových chipsů
5. Tipy & zajímavosti
- Některé značky lahůdkového droždí (např. Vitalvibe) jsou obohaceny o vitamín B12 (jinak se vyskytující pouze v živočišných výrobcích). Buď se jím obohacuje přímo výsledné droždí, anebo se přidává do melasy, na kterém se kvasinky množí. Tento vitamín je důležitý pro nervovou soustavu a zejména lidé na rostlinné stravě by jeho příjem neměli podceňovat.
- Lahůdkové droždí se vyrábí pomocí stejných kvasinek jako pekařské kvasnice. Ty se nechají namnožit na substrátu bohatém na cukry (např. řepné melase), ale poté se usuší při teplotě okolo 45 °C, při které se deaktivují kynoucí složky a vzniká lahůdkové droždí. Lahůdkové droždí není to samé co sušené droždí na kynutí těsta, protože už nemá schopnost těsto kynout.
- Sušené lahůdkového droždí má zhruba trojnásobek živin proti kvasnicím. Obsahuje vitamíny (zejména skupiny B), minerální látky (např. železo, zinek aj.), stopové prvky (např. chrom) a velké množství bílkovin (cca 50 g na 100 g).
- Lahůdkové droždí je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínů skupiny B. Tyto vitamíny posilují správnou funkci nervové soustavy, metabolismus a imunitní systém a svědčí též kůži, vlasům a nehtům. Krom toho obsahuje i minerální látky a stopové prvky (např. chrom).
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.