před 2 měsíci Děkování7 lidí poděkovalo

5+ skvělých receptů na odlehčené dobroty z jogurtu

Jogurt je takový malý zázrak. Je výborný sám o sobě, ale zároveň je skvělý jako ingredience v mnoha slaných i sladkých jídlech. Ukážeme vám, jaké dobroty z něj můžete vykouzlit. Rázem bude jogurt král ve vaší kuchyni!

Kromě klasické snídaně nebo svačinky jogurtu s ovocem, existuje spousta dalších originálních slaných i sladkých receptů s jogurtem, které jsou lehké, zdravé a chutné. Vybrali jsme pro vás 10 našich nejoblíbenějších receptů, které si můžete stáhnout v mini e-booku 10× originální recepty na odlehčené dobroty z jogurtu, vytisknout a mít pořád po ruce.

Všechny tyto jogurtové dobroty budou chutnat ještě lépe, když si je vyrobíte z domácího jogurtu.

Jogurt je sice pohodlnější koupit v obchodě (dnes už je i v rostlinné variantě z čeho vybírat, viz naše recenze rostlinných jogurtů), ale tyto jogurty jsou zbytečně drahé, často méně zdravé (obsahují přidané cukry a aditiva) a zatěžují životní prostředí (plasty) na rozdíl od těch domácích.

Domácí jogurt v rostlinné variantě vyrobíte snadno i bez jogurtovače. A skvělé na tom je, že pokaždé může být jiný. Svět rostlinných jogurtů je pestrý! Jednou kokosový, jindy sójový, anebo například ovesný, jáhlovo-kešu, rýžovo-kokosový, makový a spousta dalších variant, které vás naučíme v e-booku Rostlinné super-jogurty bez mléka.

Recepty níže jsou sestaveny jsou pro 2 hladové porce.

1. Jogurtová raita s řepou

Ingredience

  • 1 malá červená řepa
  • 1/2 lžičky garam masala
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 10 lžic rostlinného jogurtu
  • sůl

Postup

  1. Menší řepu dáme vařit celou do vody se špetkou soli.
  2. Vaříme zhruba hodinu do změknutí.
  3. Řepu oloupeme a 1/2 z ní nahrubo nastrouháme (zbytek použijeme do jídla, nebo jako salát).
  4. Smícháme nastrouhanou řepu, jogurt, sůl, koření a citrónovou šťávu.

Tip: Raitu můžeme udělat i bez řepy. Tradičně se podává s rýží (například smaženou kari rýží), ale lze ji podávat i jako dip i k pečené zelenině, do tortill a dalších placek.

2. Jogurtová buchta s borůvkami

Ingredience

  • 120 g jemných ovesných vloček
  • 90 g oříškové mouky (např. kokosové)
  • 100 g rostlinného mléka (nebo vody)
  • 375 g rostlinného jogurtu
  • 3 lžíce javorového nebo datlového sirupu
  • 2 a více lžic mletého máku
  • špetka soli
  • borůvky nebo jiné ovoce
  • 3 lžíce rýžové mouky nebo jemných ovesných vloček
  • 3 lžíce nasekaných oříšků (mandlí, vlašských nebo lískových)
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce javorového nebo datlového sirupu

Postup

  1. Smícháme vločky, oříškovou mouku, mák a sůl.
  2. V jiné nádobě smícháme sirup, jogurt a mléko.
  3. K suchým ingrediencím vlijeme mokré a spojíme v křehké těsto.
  4. Do menší vyložené formy (např. 32 x 18 cm) vmačkáme těsto.
  5. Smícháme rýžovou mouku, nasekané oříšky, strouhaný kokos, olej a sirup na drobenku.
  6. Na těsto navrstvíme ovoce, přitlačíme a posypeme drobenkou.
  7. Buchtu pečeme na 180 °C cca 20 minut zakrytou a pak 5–10 minut odkrytou (kontrolujeme, aby se drobenka nespálila).
  8. Buchtu necháme minimálně 15–30 minut vychladnout ve formě.

Tip: Místo borůvek můžeme použít jakékoliv jiné ovoce (jahody, rybíz, maliny, meruňky aj.). Mák můžeme v těstě vynechat. Lze udělat i bez drobenky.

3. Indický jogurtový nápoj lassí

Ingredience

  • 1 hrnek dužiny zralého manga
  • 1/2 hrnku rostlinného jogurtu
  • 1/2 hrnku rostlinného mléka, kefíru nebo vody (v létě i ledu)
  • javorový sirup dle chuti a zralosti manga
  • špetka soli
  • dobrovolně: špetka mletého kardamomu (skořice, kurkumy, zázvoru aj.)

Postup

  1. Mango oloupeme, dužinu pomocí nože okrajíme a vložíme do mixéru.
  2. K mangu přidáme jogurt, mléko, koření, špetičku soli a případně sladidlo a vše dohladka rozmixujeme.
  3. Lassí nalijeme do sklenic (můžeme vychladit) a podáváme.

Tip: V létě můžeme místo mléka použít i kostky ledu (nebo si do formiček na led zamrazit přímo mléko) a udělat si vychlazení lassí.

4. Rostlinná mozzarella z jogurtu

Ingredience

  • 1 hrnek kešu ořechů (namočených)
  • 1 hrnek rostlinného jogurtu
  • 3 lžíce škrobu
  • 1 lžička agar agar
  • 1 – 1 1/4 lžičky soli
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • (1–2 lžíce lahůdkového droždí)
  • mísa s ledovou vodou (nalijeme vodu do mísy a necháme ji chvíli v mrazáku)

Postup

  1. Slijeme kešu a rozmixujeme spolu s 1⁄4 hrnkem vody, jogurtem, citronovou šťávou a solí na hladký krém.
  2. Do krému zamícháme škrob.
  3. Do hrnce nalijeme 1⁄4 hrnku čisté vody a vsypeme agar.
  4. Povaříme za stálého míchání 2 minuty a vlijeme krém.
  5. Další 4 minuty vaříme, než z krému vznikne hutná hmota oddělující se od okrajů.
  6. Vykrajujeme kousky a ihned zchladíme v ledové vodě.

Tip: Podáváme například v salátech, tortille, s rajčaty jako Caprese, napíchneme na špízy s rajčaty nebo nakrájíme na pizzu nebo na pečivo.

5. Ovesná kaše s jogurtovým přelivem

Ingredience

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 3,5 hrnku rostlinného mléka
  • sůl
  • 100 g jogurtu
  • hrst borůvek
  • javorový sirup dle chuti
  • čerstvé ovoce na ozdobu

Postup

  1. Ovesné vločky zalijeme mlékem a přivedeme k varu.
  2. Osolíme špetičkou soli, lžící sirupu a vaříme na mírném plameni 10–15 minut.
  3. Vypneme a necháme 5 minut pod pokličkou odpočívat.
  4. Jogurt rozmixujeme s borůvkami a sladidlem dle chuti.
  5. Kaši ozdobíme přelivem a podáváme s čerstvým ovocem.

Tip: Kaši můžeme udělat i ve fermentované verzi a ochutit např. i kakaem nebo vanilkou či jiným dochucovadlem. Přeliv můžeme udělat i z jahod, malin, meruněk aj., dle chuti a sezóny. Kaši si můžeme ozdobit ještě oříšky, granolou a jinými dobrotami. Další verzí je i tzv. „overnight oats“ – syrové vločky přímo zamíchat do jogurtu a zředit trochu mlékem, schovat do lednice a ráno je snídaně hotová.


E-book 10× originální recepty na odlehčené dobroty z jogurtu

Jak odlehčit jídelníček a pokrmy s pomocí jogurtu? A co všechno se dá z jogurtu vytvořit?

Inspirace, recepty a tipy, jak v kuchyni používat jogurt – v jednom PDF dokumentu, který si můžete zdarma stáhnout do PC či mobilu nebo vytisknout a mít po ruce jako kuchařku.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 7 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

-15% Odlehčená super-kuchařka s tipy pro zdraví střeva

Odlehčená super-kuchařka s tipy pro zdraví střeva

40+ tipů na dobře stravitelná rostlinná jídla, která jsou prospěšná pro zdraví, štíhlou linii i trávení. Pro každého, kdo chce odlehčit či ozdravit svůj jídelníček a poznat rozmanitá rostlinná jídla pro každodenní vaření.

2021-04-28 23:59:59

Koupit e-book