před 9 měsíci Děkování10 lidí poděkovalo

5+ skvělých receptů na odlehčené dobroty z jogurtu

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Jogurt je takový malý zázrak. Je výborný sám o sobě, ale zároveň je skvělý jako ingredience v mnoha slaných i sladkých jídlech. Ukážeme vám, jaké dobroty z něj můžete vykouzlit. Rázem bude jogurt král ve vaší kuchyni!

Kromě klasické snídaně nebo svačinky jogurtu s ovocem, existuje spousta dalších originálních slaných i sladkých receptů s jogurtem, které jsou lehké, zdravé a chutné. Vybrali jsme pro vás 10 našich nejoblíbenějších receptů, které si můžete stáhnout v mini e-booku 10× originální recepty na odlehčené dobroty z jogurtu, vytisknout a mít pořád po ruce.

Všechny tyto jogurtové dobroty budou chutnat ještě lépe, když si je vyrobíte z domácího jogurtu.

Jogurt je sice pohodlnější koupit v obchodě (dnes už je i v rostlinné variantě z čeho vybírat, viz naše recenze rostlinných jogurtů), ale tyto jogurty jsou zbytečně drahé, často méně zdravé (obsahují přidané cukry a aditiva) a zatěžují životní prostředí (plasty) na rozdíl od těch domácích.

Domácí jogurt v rostlinné variantě vyrobíte snadno i bez jogurtovače. A skvělé na tom je, že pokaždé může být jiný. Svět rostlinných jogurtů je pestrý! Jednou kokosový, jindy sójový, anebo například ovesný, jáhlovo-kešu, rýžovo-kokosový, makový a spousta dalších variant, které vás naučíme v e-booku Rostlinné super-jogurty bez mléka.

Recepty níže jsou sestaveny jsou pro 2 hladové porce.

1. Jogurtová raita s řepou

Ingredience

  • 1 malá červená řepa
  • 1/2 lžičky garam masala
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 10 lžic rostlinného jogurtu
  • sůl

Postup

  1. Menší řepu dáme vařit celou do vody se špetkou soli.
  2. Vaříme zhruba hodinu do změknutí.
  3. Řepu oloupeme a 1/2 z ní nahrubo nastrouháme (zbytek použijeme do jídla, nebo jako salát).
  4. Smícháme nastrouhanou řepu, jogurt, sůl, koření a citrónovou šťávu.

Tip: Raitu můžeme udělat i bez řepy. Tradičně se podává s rýží (například smaženou kari rýží), ale lze ji podávat i jako dip i k pečené zelenině, do tortill a dalších placek.

2. Jogurtová buchta s borůvkami

Ingredience

  • 120 g jemných ovesných vloček
  • 90 g oříškové mouky (např. kokosové)
  • 100 g rostlinného mléka (nebo vody)
  • 375 g rostlinného jogurtu
  • 3 lžíce javorového nebo datlového sirupu
  • 2 a více lžic mletého máku
  • špetka soli
  • borůvky nebo jiné ovoce
  • 3 lžíce rýžové mouky nebo jemných ovesných vloček
  • 3 lžíce nasekaných oříšků (mandlí, vlašských nebo lískových)
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce javorového nebo datlového sirupu

Postup

  1. Smícháme vločky, oříškovou mouku, mák a sůl.
  2. V jiné nádobě smícháme sirup, jogurt a mléko.
  3. K suchým ingrediencím vlijeme mokré a spojíme v křehké těsto.
  4. Do menší vyložené formy (např. 32 x 18 cm) vmačkáme těsto.
  5. Smícháme rýžovou mouku, nasekané oříšky, strouhaný kokos, olej a sirup na drobenku.
  6. Na těsto navrstvíme ovoce, přitlačíme a posypeme drobenkou.
  7. Buchtu pečeme na 180 °C cca 20 minut zakrytou a pak 5–10 minut odkrytou (kontrolujeme, aby se drobenka nespálila).
  8. Buchtu necháme minimálně 15–30 minut vychladnout ve formě.

Tip: Místo borůvek můžeme použít jakékoliv jiné ovoce (jahody, rybíz, maliny, meruňky aj.). Mák můžeme v těstě vynechat. Lze udělat i bez drobenky.

3. Indický jogurtový nápoj lassí

Ingredience

  • 1 hrnek dužiny zralého manga
  • 1/2 hrnku rostlinného jogurtu
  • 1/2 hrnku rostlinného mléka, kefíru nebo vody (v létě i ledu)
  • javorový sirup dle chuti a zralosti manga
  • špetka soli
  • dobrovolně: špetka mletého kardamomu (skořice, kurkumy, zázvoru aj.)

Postup

  1. Mango oloupeme, dužinu pomocí nože okrajíme a vložíme do mixéru.
  2. K mangu přidáme jogurt, mléko, koření, špetičku soli a případně sladidlo a vše dohladka rozmixujeme.
  3. Lassí nalijeme do sklenic (můžeme vychladit) a podáváme.

Tip: V létě můžeme místo mléka použít i kostky ledu (nebo si do formiček na led zamrazit přímo mléko) a udělat si vychlazení lassí.

4. Rostlinná mozzarella z jogurtu

Ingredience

  • 1 hrnek kešu ořechů (namočených)
  • 1 hrnek rostlinného jogurtu
  • 3 lžíce škrobu
  • 1 lžička agar agar
  • 1 – 1 1/4 lžičky soli
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • (1–2 lžíce lahůdkového droždí)
  • mísa s ledovou vodou (nalijeme vodu do mísy a necháme ji chvíli v mrazáku)

Postup

  1. Slijeme kešu a rozmixujeme spolu s 1⁄4 hrnkem vody, jogurtem, citronovou šťávou a solí na hladký krém.
  2. Do krému zamícháme škrob.
  3. Do hrnce nalijeme 1⁄4 hrnku čisté vody a vsypeme agar.
  4. Povaříme za stálého míchání 2 minuty a vlijeme krém.
  5. Další 4 minuty vaříme, než z krému vznikne hutná hmota oddělující se od okrajů.
  6. Vykrajujeme kousky a ihned zchladíme v ledové vodě.

Tip: Podáváme například v salátech, tortille, s rajčaty jako Caprese, napíchneme na špízy s rajčaty nebo nakrájíme na pizzu nebo na pečivo.

5. Ovesná kaše s jogurtovým přelivem

Ingredience

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 3,5 hrnku rostlinného mléka
  • sůl
  • 100 g jogurtu
  • hrst borůvek
  • javorový sirup dle chuti
  • čerstvé ovoce na ozdobu

Postup

  1. Ovesné vločky zalijeme mlékem a přivedeme k varu.
  2. Osolíme špetičkou soli, lžící sirupu a vaříme na mírném plameni 10–15 minut.
  3. Vypneme a necháme 5 minut pod pokličkou odpočívat.
  4. Jogurt rozmixujeme s borůvkami a sladidlem dle chuti.
  5. Kaši ozdobíme přelivem a podáváme s čerstvým ovocem.

Tip: Kaši můžeme udělat i ve fermentované verzi a ochutit např. i kakaem nebo vanilkou či jiným dochucovadlem. Přeliv můžeme udělat i z jahod, malin, meruněk aj., dle chuti a sezóny. Kaši si můžeme ozdobit ještě oříšky, granolou a jinými dobrotami. Další verzí je i tzv. „overnight oats“ – syrové vločky přímo zamíchat do jogurtu a zředit trochu mlékem, schovat do lednice a ráno je snídaně hotová.


E-book 10× originální recepty na odlehčené dobroty z jogurtu

Jak odlehčit jídelníček a pokrmy s pomocí jogurtu? A co všechno se dá z jogurtu vytvořit?

Inspirace, recepty a tipy, jak v kuchyni používat jogurt – v jednom PDF dokumentu, který si můžete zdarma stáhnout do PC či mobilu nebo vytisknout a mít po ruce jako kuchařku.

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 10 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
-53% Mimořádná akce: Podzimní fermentační balíček pro posílení imunity!

Mimořádná akce: Podzimní fermentační balíček pro posílení imunity!

3 podrobné návody na fermentované dobroty = snadná, levná a zábavná výroba chutných domácích kvašených potravin pro silnou imunitu a podporu trávení. Ušetříte 679 Kč!

2021-12-12 22:59:59

Chci začít fermentovat

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨