před 2 týdny Děkování18 lidí poděkovalo

Domácí sójový jogurt z kupovaného sójového mléka. Ze kterého zhoustne a je nejchutnější?

Otestovali jsme, ze kterých z prodávaných sójových mlék můžete doma vytvořit jogurt. A nejlépe bez zahušťovadel. Jak sójová mléka dopadla? A jak dopadly výsledné jogurty? Které zhoustly a jak chutnaly?

Vzhledem k tomu, že se nás často ptáte, jestli sójové mléko (a případně které) funguje při výrobě jogurtů podobně jako živočišné – tj. jestli díky jogurtové kultuře zhoustne – jsme se rozhodli udělat test a zjistit, která na trhu dostupná sójová mléka (recenze sójových mlék) vytvoří jogurt, a která naopak ne. A zároveň porovnat chuť domácích sójových jogurtů z kupovaných mlék. Jak to dopadlo? Podívejte se!

Sójové mléko je jako jediné z rostlinných nejvíce podobné živočišnému. I při výrobě jogurtu – zhoustne jen za pomocí jogurtových kultur. Ostatní rostlinná mléka (mandlové aj.) je třeba zahušťovat, jinak zůstanou pořád tekutá (pro zájemce – detailnější postup výroby rostlinných jogurtů i bez jogurtovače najdete v naší kuchařce Rostlinné super-jogurty bez mléka).

Jak test probíhal?

Při přípravách a fermentaci jogurtů ze sójových mlék jsme postupovali stejně jako při tvorbě živočišného jogurtu – tj. nepoužívali jsme žádné zahušťovadlo, pouze jogurtové kultury. Jako startér byl použit bílý sójový jogurt Sojade a fermentace probíhala v jogurtovači Luvele po dobu 8 hodin na 38 °C.

Souhrnné hodnocení sójových mlék a jogurtů z nich

V následující tabulce jsou shrnuty výsledky (konzistence a chuť) našeho testu výroby jogurtů z kupovaných sójových mlék.

Testované sójové mlékoVýsledek (vznikl jogurt?)KonzistenceChuť
BeriefANOhodně hustápříliš sójová
Provamel neslazenýANOhodně hustápříliš sójová
SoykaANOhustávýborná
Soyka BaristaANOhustávýborná
Provamel s vápníkemANOhustáucházející
dmBioANOřidšíucházející
Alpro neslazenýANOřidšívýborná
JoyaANOřidšívýborná
Delhaize Le LionANOřidšípříliš sójová
AlnaturaANOřidšípříliš sójová
K-Take It
Veggie
ANOřidšípříliš sójový
Alpro slazenýANOřidšívýborná
Tesco neslazenýANOřidšíucházející
Tesco slazenýANOřidšívýborná

Níže najdete podrobné hodnocení jednotlivých mlék a jogurtů z nich vyrobených (včetně fotografií) a na konci článku najdete celkové zhodnocení testu a „vítěze“, ze kterých rozhodně doporučujeme zkusit doma vyrobit jogurt. 🙂

Alpro sójový nápoj neslazený

Tento jogurt je tak akorát sladký, chuťově dobrý – podobný jako natural jogurt od firmy Alpro. Podobně jako tento jogurt je i na tom s konzistencí – je řídký, ale jemný a krémový. Vzhledem ke sladkosti a mírnému vanilkovému aroma se hodí spíše na sladko, třeba na kaši nebo s ovocem a granolou.

Provamel BIO sójový nápoj s vápníkem

Chuťově vcelku neutrální jogurt s mírným sójovým „ocáskem“, ale chuť je stále příjemná. Konzistenčně druhý nejvíce hustý jogurt našeho testu, jemný a krémový.

Joya sójový nápoj s vápníkem

Sladký jogurt s vanilkovým aroma (chutná asi jako vanilkový pudink), chuťově velmi příjemný. Konzistence je řidší, ale velmi jemná a krémová. Vzhledem ke sladkosti a vanilkovému aroma se hodí spíše na sladko, třeba na kaši nebo s ovocem a granolou.

Alnatura BIO sójový nápoj

Chuťově je tento jogurt hodně (až nepříjemně) sójový. Konzistence je řidší, ale jemná a krémová. Hodí se spíše do vaření, kde se zamaskuje jeho sójový „ocásek“.

Berief BIO sójový nápoj

Tento jogurt má nejintenzivnější sójové aroma. Chutná asi jako syrové bílé tofu. Konzistenčně je ale nejhustší z našeho testu (podobný farmářským mléčným jogurtům). Má nejbělejší barvu. Hodí se do smetanových omáček, pečení a dalších pokrmů místo bílého či silken tofu, kde se „zamaskuje“ jeho chuť.

Alpro sójový nápoj

Chuťově sladší jogurt. Bude vyhovovat všem, kteří mají rádi sladkou chuť (zejména dětem). Nám chutnal. Má dost věrnou chuť originálního sójového jogurtu od firmy Alpro i podobnou konzistenci – je řídký a pudinkový. Vzhledem ke sladkosti a vanilkovému aroma se hodí na sladko, třeba na kaši nebo s ovocem a granolou.

Tesco sójový nápoj neslazený

Jogurt zcela bez chuti. Nechutnal nám. Konzistenčně je řídký.

Tesco sójový nápoj slazený

Chuťově sladší – ale těm, kteří mají rádi sladkou chuť, bude vyhovovat. Nám chutnal. Konzistenčně je řidší a po rozmíchání tvoří drobnou krupičku (pouze vizuální, nevadí na chuti). Vhodný do sladkých jídel kvůli své chuti.

Soyka BIO sójové mléko čerstvé natur

Velice lahodný jogurt – jemný, krémový, bez sójového „ocásku“. Za nás favorit (chutí, kvalitou i složením – mléko neobsahuje žádné přidané látky). Je výborný jen tak samotný. Díky tomu, že je chuťově neutrální, je vhodný jak do slaných, tak do sladkých jídel. Hustota je také velmi příjemná.

DmBio sójový nápoj

Krémový, sametový, chuťově s nádechem sóji (ale nic hrozného oproti jiným mlékům a jogurtům z nich). Stále patří do kategorie neutrální chuť (vhodné do slaných i sladkých pokrmů). Konzistencí je řidší.

Provamel BIO sójový nápoj neslazený

Jeden z nejhustějších jogurtů našeho testu, ale bohužel si na něm člověk tolik nepochutná. Má opravdu intenzivní sójové aroma a tvoří mírnou „krupičku“ (na chuti to nevadí). K použití spíše třeba do pečení.

K-Take It Veggie BIO sójový nápoj

Tento jogurt se jíst dá, ale jen tak si na něm člověk nepochutná. Má intenzivnější sójové aroma. Konzistenčně je řidší.

Soyka BIO čerstvý sójový nápoj Barista

To, že je mléko označeno jako „barista“ – tj. určeno pro milovníky kávy, ještě neznamená, že ho nemůžeme použít k výrobě jogurtu. Podobně jako jogurt z mléka Soyka natur je i tento velmi lahodný, jemný a krémový, bez sójového „ocásku“. Za nás favorit. Je výborný jen tak samotný. Díky tomu, že je chuťově neutrální, je vhodný jak do slaných, tak do sladkých jídel. Hustota je také velmi příjemná.

Delhaize Le Lion sójový nápoj

Další jogurt, na kterém si člověk jen tak nepochutná. Má intenzivní sójové aroma. Co se týče hustoty, patří spíše do kategorie řidších, ale je jemný a krémový.

Slovo na závěr + vítěz testu

Rostlinné jogurty dostupné na trhu (a to nejen ty sójové; viz naše recenze rostlinných jogurtů) jsou drahé. Možná vás také napadlo si je vytvořit doma.

Na trhu je spousta různých druhů sójových mlék, které se liší nejen složením, ale i nutričními hodnotami a čerstvostí. To vše ovlivňuje výsledný jogurt.

Vzhledem k různým vlastnostem kupovaných sójových mlék nemusí doma vytvořený jogurt dopadnout tak, jak čekáte (např. podobný tomu kupovanému). Může mít příliš intenzivní sójovou chuť, může být řídký, anebo vůbec nezhoustnout.

Na základě tohoto testu můžeme potvrdit, že všechna výše testovaná sójová mléka – tedy pokud použijete kvalitní startér a vytvoříte správné podmínky k fermentaci – zhoustnou, tj. vytvoří jogurt podobně jako živočišné mléko.

Hustota výsledných sójových jogurtů je ale různá. Většinu jogurtů nelze, co se týče hustoty, porovnávat s těmi živočišnými (zejména těmi hustými farmářskými). Jsou řidší (viz souhrnná tabulka výše). To možná vysvětluje i fakt, že hodně na trhu prodávaných sójových jogurtů má ve složení některou z látek, které ho zahustí (pektin, škrob, agar agar), anebo výrobci používají k výrobě svých jogurtů méně zředěná – čerstvá a hustá sójová mléka (ne ty krabicová, které my koupíme v obchodě).

Celkový vítěz testu

Pokud si chcete doma vyrobit vlastní sójový jogurt a chcete, aby byl lahodný a krémový s neutrální chutí (k použití do slaných i sladkých jídel), doporučujeme použít k jeho přípravě čerstvé mléko Soyka (Natural či Barista).

Ze všech testovaných jogurtů byl jogurt vyrobený z mléka Soyka chuťově i konzistenčně nejlepší – jemný, krémový, lahodný, bez sójového „ocásku“ a byl příjemně hustý. Kromě toho má toto mléko (tj. i výsledný jogurt) nejlepší složení – bez zbytečných aditiv a zároveň i v BIO kvalitě.

Pokud máte rádi řidší sladké jogurty (typu Alpro) s vanilkovým podtónem, pak vám budou chutnat jogurty vyrobené ze sójového nápoje značek Alpro, Joya nebo Tesco slazený. Tyto jogurty se hodí jako součást sladkých jídel – sladké snídaně (např. s granolou a ovocem nebo s obilnou kaší a ovocem), jako ozdoba lívanců či palačinek nebo dezertů.

Chcete se také naučit kouzlo výroby domácích rostlinných jogurtů? Pojďte se ponořit do tajů jogurtování pomocí praktického e-booku Rostlinné super-jogurty bez mléka. Kromě teorie tam najdete i spoustu tipů a hlavně receptů na nejrůznější rostlinné jogurty (např. ovesný, jáhlovo-kešu, rýžovo-kokosový, makový, mandlový, sójový aj.). Přidejte se k nám a dalším více než 1000 studentům jogurtování! 🙂

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 18 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo