5+ skvělých receptů na odlehčené dobroty z jogurtu
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Kromě klasické snídaně nebo svačinky jogurtu s ovocem, existuje spousta dalších originálních slaných i sladkých receptů s jogurtem, které jsou lehké, zdravé a chutné. Vybrali jsme pro vás 10 našich nejoblíbenějších receptů, které si můžete stáhnout v mini e-booku 10× originální recepty na odlehčené dobroty z jogurtu, vytisknout a mít pořád po ruce.
Všechny tyto jogurtové dobroty budou chutnat ještě lépe, když si je vyrobíte z domácího jogurtu.
Jogurt je sice pohodlnější koupit v obchodě (dnes už je i v rostlinné variantě z čeho vybírat, viz naše recenze rostlinných jogurtů), ale tyto jogurty jsou zbytečně drahé, často méně zdravé (obsahují přidané cukry a aditiva) a zatěžují životní prostředí (plasty) na rozdíl od těch domácích.
Domácí jogurt v rostlinné variantě vyrobíte snadno i bez jogurtovače. A skvělé na tom je, že pokaždé může být jiný. Svět rostlinných jogurtů je pestrý! Jednou kokosový, jindy sójový, anebo například ovesný, jáhlovo-kešu, rýžovo-kokosový, makový a spousta dalších variant, které vás naučíme v e-booku Rostlinné super-jogurty bez mléka.
Recepty níže jsou sestaveny jsou pro 2 hladové porce.
1. Jogurtová raita s řepou
Ingredience
- 1 malá červená řepa
- 1/2 lžičky garam masala
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 10 lžic rostlinného jogurtu
- sůl
Postup
- Menší řepu dáme vařit celou do vody se špetkou soli.
- Vaříme zhruba hodinu do změknutí.
- Řepu oloupeme a 1/2 z ní nahrubo nastrouháme (zbytek použijeme do jídla, nebo jako salát).
- Smícháme nastrouhanou řepu, jogurt, sůl, koření a citrónovou šťávu.
Tip: Raitu můžeme udělat i bez řepy. Tradičně se podává s rýží (například smaženou kari rýží), ale lze ji podávat i jako dip i k pečené zelenině, do tortill a dalších placek.
2. Jogurtová buchta s borůvkami
Ingredience
- 120 g jemných ovesných vloček
- 90 g oříškové mouky (např. kokosové)
- 100 g rostlinného mléka (nebo vody)
- 375 g rostlinného jogurtu
- 3 lžíce javorového nebo datlového sirupu
- 2 a více lžic mletého máku
- špetka soli
- borůvky nebo jiné ovoce
- 3 lžíce rýžové mouky nebo jemných ovesných vloček
- 3 lžíce nasekaných oříšků (mandlí, vlašských nebo lískových)
- 1 lžíce strouhaného kokosu
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce javorového nebo datlového sirupu
Postup
- Smícháme vločky, oříškovou mouku, mák a sůl.
- V jiné nádobě smícháme sirup, jogurt a mléko.
- K suchým ingrediencím vlijeme mokré a spojíme v křehké těsto.
- Do menší vyložené formy (např. 32 x 18 cm) vmačkáme těsto.
- Smícháme rýžovou mouku, nasekané oříšky, strouhaný kokos, olej a sirup na drobenku.
- Na těsto navrstvíme ovoce, přitlačíme a posypeme drobenkou.
- Buchtu pečeme na 180 °C cca 20 minut zakrytou a pak 5–10 minut odkrytou (kontrolujeme, aby se drobenka nespálila).
- Buchtu necháme minimálně 15–30 minut vychladnout ve formě.
Tip: Místo borůvek můžeme použít jakékoliv jiné ovoce (jahody, rybíz, maliny, meruňky aj.). Mák můžeme v těstě vynechat. Lze udělat i bez drobenky.
3. Indický jogurtový nápoj lassí
Ingredience
- 1 hrnek dužiny zralého manga
- 1/2 hrnku rostlinného jogurtu
- 1/2 hrnku rostlinného mléka, kefíru nebo vody (v létě i ledu)
- javorový sirup dle chuti a zralosti manga
- špetka soli
- dobrovolně: špetka mletého kardamomu (skořice, kurkumy, zázvoru aj.)
Postup
- Mango oloupeme, dužinu pomocí nože okrajíme a vložíme do mixéru.
- K mangu přidáme jogurt, mléko, koření, špetičku soli a případně sladidlo a vše dohladka rozmixujeme.
- Lassí nalijeme do sklenic (můžeme vychladit) a podáváme.
Tip: V létě můžeme místo mléka použít i kostky ledu (nebo si do formiček na led zamrazit přímo mléko) a udělat si vychlazení lassí.
4. Rostlinná mozzarella z jogurtu
Ingredience
- 1 hrnek kešu ořechů (namočených)
- 1 hrnek rostlinného jogurtu
- 3 lžíce škrobu
- 1 lžička agar agar
- 1 – 1 1/4 lžičky soli
- 1/2 hrnku vody
- 1 lžíce citrónové šťávy
- (1–2 lžíce lahůdkového droždí)
- mísa s ledovou vodou (nalijeme vodu do mísy a necháme ji chvíli v mrazáku)
Postup
- Slijeme kešu a rozmixujeme spolu s 1⁄4 hrnkem vody, jogurtem, citronovou šťávou a solí na hladký krém.
- Do krému zamícháme škrob.
- Do hrnce nalijeme 1⁄4 hrnku čisté vody a vsypeme agar.
- Povaříme za stálého míchání 2 minuty a vlijeme krém.
- Další 4 minuty vaříme, než z krému vznikne hutná hmota oddělující se od okrajů.
- Vykrajujeme kousky a ihned zchladíme v ledové vodě.
Tip: Podáváme například v salátech, tortille, s rajčaty jako Caprese, napíchneme na špízy s rajčaty nebo nakrájíme na pizzu nebo na pečivo.
5. Ovesná kaše s jogurtovým přelivem
Ingredience
- 1 hrnek ovesných vloček
- 3,5 hrnku rostlinného mléka
- sůl
- 100 g jogurtu
- hrst borůvek
- javorový sirup dle chuti
- čerstvé ovoce na ozdobu
Postup
- Ovesné vločky zalijeme mlékem a přivedeme k varu.
- Osolíme špetičkou soli, lžící sirupu a vaříme na mírném plameni 10–15 minut.
- Vypneme a necháme 5 minut pod pokličkou odpočívat.
- Jogurt rozmixujeme s borůvkami a sladidlem dle chuti.
- Kaši ozdobíme přelivem a podáváme s čerstvým ovocem.
Tip: Kaši můžeme udělat i ve fermentované verzi a ochutit např. i kakaem nebo vanilkou či jiným dochucovadlem. Přeliv můžeme udělat i z jahod, malin, meruněk aj., dle chuti a sezóny. Kaši si můžeme ozdobit ještě oříšky, granolou a jinými dobrotami. Další verzí je i tzv. „overnight oats“ – syrové vločky přímo zamíchat do jogurtu a zředit trochu mlékem, schovat do lednice a ráno je snídaně hotová.
E-book 10× originální recepty na odlehčené dobroty z jogurtu
Jak odlehčit jídelníček a pokrmy s pomocí jogurtu? A co všechno se dá z jogurtu vytvořit?
Inspirace, recepty a tipy, jak v kuchyni používat jogurt – v jednom PDF dokumentu, který si můžete zdarma stáhnout do PC či mobilu nebo vytisknout a mít po ruce jako kuchařku.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.