před 10 měsíci Děkování39 lidí poděkovalo

5+ lahodných receptů z tempehu, kterým nahradíte maso

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Jak zpestřit svůj jídelníček a nahradit v jídle maso tak, aby všem chutnalo? Naučte se v kuchyni kouzlit s tempehem – uzeným i přírodním!

Sójový hermelín nebo javánské „maso“. Tak se přezdívá tradiční indonéské plísní prorostlé dobrotě ze sójových bobů (či jiných luštěnin) – tempehu. Díky své unikátní výživové hodnotě, vysokému obsahu proteinů a hermelínové chuti se stal oblíbeným po celém světě.

Na trhu tempeh koupíme v několika příchutích uzený, smažený, marinovaný a natural (přírodní) i druzíchsójový, hrachový nebo lupinový (viz naše recenze dostupných tempehů). Anebo si můžete s troškou trpělivosti a naším foto návodem tempeh i doma sami vyrobit.

My jsme si nejvíce oblíbili tempeh uzený (pro svou chuť) a natural (pro možnost ochutit si ho dle vlastních preferencí). Tyto dva druhy vás teď naučíme používat v receptech místo masa tak, abyste z nich vytvořili chutný pokrm. A jakou značku tempehu vybrat, aby byl pokrm dokonalý? Naše nejoblíbenější jsme vám přiblížili v naší velké recenzi tempehů.

Pokud se vám recepty budou líbit, stáhněte si zdarma celý mini e-book 5+ lahodných receptů z tempehu, kterým nahradíte maso, vytiskněte a mějte v kuchyni po ruce jako kuchařku. 😉 A pokud by vám to nestačilo, koukněte na náš e-book Odlehčená super-kuchařka s tipy pro zdraví střeva, ve kterém jsou desítky dalších zdravých jídel, tipů a návodů, jak při jejich přípravě postupovat co nejefektivněji a také, jak jednotlivé suroviny připravovat pro co nejlepší stravitelnost.

Recepty níže jsou sestaveny jsou pro 2 hladové porce.

Tempeh prsty se šťouchanými brambory

Ingredience

  • uzený tempeh (1 ks)
  • celozrnná nebo bezlepková mouka (40 g)
  • brambory (8 ks)
  • petrželka (hrst)
  • gyros koření (1 lžička)
  • celozrnná nebo bezlepková strouhanka (50 g)
  • sůl
  • rostlinné mléko (200 g)
  • rostlinné máslo (2 lžíce)

Postup

  1. Tempeh nakrájíme na tlustší plátky (prsty).
  2. Nachystáme si 3 misky – s moukou, s rostlinným mlékem (cca 50–100 ml) a se strouhankou a kořením.
  3. Každý prst obalíme nejdříve v mouce, poté v mléce, opět v mouce, v mléce a v kořeněné strouhance.
  4. Prsty smažíme na pánvi nebo pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 10 minut z jedné a 10 minut z druhé strany dozlatova.
  5. Mezitím uvaříme ve vodě na kousky nakrájené a oloupané brambory.
  6. Slijeme je, přidáme rostlinné máslo a zbylé množství mléka a rozšťoucháme.
  7. Vmícháme nasekanou petrželku.
  8. Prsty podáváme se šťouchačkami a třeba nakrájeným rajčetem.

Tip: Pokud nemáme uzený tempeh, dá se použít i smažený nebo marinovaný. V případě použití natural tempehu je třeba ho předem namarinovat (např. sójová omáčka a trocha oleje).

Tempeh kung-pao s quinoou

Ingredience

  • quinoa bílá (150 g)
  • tempeh natural/uzený (1 ks)
  • brokolice (1/4)
  • paprika kapie (1 ks)
  • cibule (1 ks)
  • česnek (2 stroužky)
  • arašídy (2 lžíce)
  • sójová omáčka (3 lžíce)
  • rýžový ocet (1 lžíce)
  • datlový sirup (2 lžíce)
  • kari pasta červená (1 lžička)
  • zázvor sušený mletý (1/2 lžičky)
  • škrob (1 lžíce)
  • tahini (1 lžička)
  • olivový olej (5 lžic)

Postup

  1. Uvaříme quinou.
  2. Tempeh nakrájíme na kostky, cibuli na čtvrtky, papriku na větší kostky, česnek na plátky a brokolici na menší růžičky.
  3. V pánvi rozehřejeme olej a tempeh na něm dozlatova osmažíme.
  4. Smícháme všechny ingredience na omáčku a 1/4 hrnku vody.
  5. Tempeh odložíme stranou a na horkou pánev s olejem (případně ještě přilijeme) vložíme všechnu zeleninu.
  6. Zprudka osmahneme, aby zelenina chytla zlatavý nádech.
  7. Zalijeme omáčkou a necháme zhoustnout.
  8. Vmícháme arašídy a tempeh. Podáváme s quinoou.

Tip: Místo quinoi můžeme použít i jakoukoliv jinou obilovinu, např. rýži nebo nudle. Ze zeleniny též můžeme přidat i jiné druhy (malé kukuřičky, lusky, aj.).

Indické brambory Sag Aloo se špenátem a tempehem

Ingredience

  • tempeh uzený (1 ks)
  • brambor (6 ks)
  • špenát (2 hrsti)
  • cibule (1 ks)
  • česnek (3 ks)
  • kari (1 lžička)
  • sójová omáčka (1 lžíce)
  • sůl
  • olivový olej (3 lžíce)

Postup

  1. Na oleji zprudka orestujeme na plátky nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Přidáme na kostky nakrájený tempeh a uvařené a nakrájené brambory a orestujeme dozlatova (případně přidáme ještě olej).
  3. Nasypeme koření, sůl a postříkáme sójovou omáčkou.
  4. Vložíme špenát a zalijeme 3 lžícemi vody.
  5. Zamícháme, a jakmile špenát zvadne, vypneme a podáváme.

Tip: Můžeme použít i brambory, které nám zbyly v lednici z jiného jídla. Špenát se dá zaměnit i za rukolu, kadeřávek nebo salát.

Steak z tempehu s pepřovou omáčkou a americkými brambory

Ingredience

  • tempeh natural (1 ks)
  • cuketa (150 g)
  • cibule (1/2 ks)
  • rukola (hrst)
  • brambory (600 g)
  • sójová omáčka (1 lžíce)
  • grilovací koření (1 lžička)
  • javorový sirup (1 lžička)
  • tekutý kouř (7 kapek) (není nutné)
  • česnek sušený (1 lžička)
  • tymián sušený (1 lžička)
  • naložený zelený pepř
  • rostlinná smetana (100 ml)
  • hořčice (1 lžička)
  • ocet (1 lžička)
  • balzamiko
  • sůl
  • olivový olej (4 lžíce)

Postup

  1. Smícháme lžíci oleje, sójovou omáčku, grilovací koření, sirupu a tekutý kouř.
  2. Do marinády naložíme tempeh a necháme ho minimálně hodinu, lépe několik hodin, naložený.
  3. Brambory se slupkou omyjeme a nakrájíme na čtvrtky a vložíme do mísy.
  4. Zakápneme trochou oleje, tymiánem, solí a sušeným česnekem a promícháme s brambory.
  5. Brambory naskládáme na plech s pečícím papírem a pečeme cca 30 minut na 200 °C.
  6. Na zbytku oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli se solí.
  7. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a osmahneme.
  8. Zalijeme vývarem nebo vodou v množství cca 300 ml a přidáme nakládaný pepř (cca 20 kuliček).
  9. Dusíme do změknutí cukety. Rozmixujeme na hladký krém a vložíme zbytek nakládaného pepře (cca 20 kuliček).
  10. Dochutíme hořčicí, octem, případně ještě solí a zjemníme smetanou (případně dohustíme moukou nebo škrobem).
  11. Namarinovaný tempeh osmažíme na pánvi z obou stran.

Tip: Výborná je i marináda z oleje, uzené a sladké mleté papriky a sójové omáčky. Tempeh buď osmažíme na klasické pánvi, ale mnohem lepší je pánev grilovací nebo přímo gril (venkovní či kontaktní). Kdo nemá nemá nechce jíst natural tempeh, použije již marinovaný (nebo jiný kupovaný) – a rovnou šup s ním na gril.

Tempeh čína se zeleninovým kuskusem

Ingredience

  • kuskus (150 g)
  • tempeh uzený (1 ks)
  • zelenina mražená asijská (nebo syrová paprika, mrkev, lusky, pórek aj.)
  • hrášek (hrst)
  • kukuřice (hrst)
  • worcestrová omáčka (1 lžička)
  • sójová omáčka (2 lžíce)
  • gyros koření (1 lžička)
  • škrob (1 lžíce)
  • sůl
  • olivový olej (3 lžíce)

Postup

  1. Kuskus nasypeme do misky, přidáme hrst hrášku a kukuřice, vmícháme sůl, lžíci oleje a zalijeme vroucí vodou (180 ml).
  2. Zaklopíme talířkem a necháme 5 minut odstát.
  3. Mezitím na oleji orestujeme na kostky nakrájený tempeh dozlatova.
  4. Zasypeme ho gyros kořením, vsypeme zeleninu a 1–2 minuty orestujeme.
  5. Ochutíme worchestrovou a sójovou omáčkou.
  6. V hrníčku rozmícháme škrob s vodou (dle toho, kolik omáčky chceme, např. 1 lžíce škrobu a 5 lžic vody) a zalijeme tím zeleninovou směs.
  7. Necháme vytvořit omáčku a vypneme.
  8. Podáváme ozdobené petrželkou.

Tip: Nejraději používáme čerstvou zeleninu. Když není zbytí, rádi využijeme i mraženou směs, kterou máme pro jistotu pořád v mrazáku a díky které v rychlosti vykouzlíme zdravé jídlo.


E-book 10× lahodné recepty z tempehu, kterým nahradíte maso

Jak zpestřit svůj jídelníček a nahradit v jídle maso tak, aby všem chutnalo?

Inspirace, recepty a tipy, jak v kuchyni používat natural i uzený tempeh – v jednom PDF dokumentu, který si můžete zdarma stáhnout do PC či mobilu nebo vytisknout a mít po ruce jako kuchařku.

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 39 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
-53% Mimořádná akce: Podzimní fermentační balíček pro posílení imunity!

Mimořádná akce: Podzimní fermentační balíček pro posílení imunity!

3 podrobné návody na fermentované dobroty = snadná, levná a zábavná výroba chutných domácích kvašených potravin pro silnou imunitu a podporu trávení. Ušetříte 679 Kč!

2021-12-12 22:59:59

Chci začít fermentovat

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨