před 4 týdny Děkování30 lidí poděkovalo

Lupina – zajímavá alternativa k sóji (seznamte se s lupinovým tempehem!)

Vlčí bob nebo také lupina. Luštěnina, o které se moc nemluví, přitom je jednou z potravin konzumovaných již po 2000 let. Může být zajímavou alternativou sóji a vědci ji dokonce nazývají bylinkou budoucnosti, proto stojí za to se s ní seznámit!

Po tom, co jsme vydali recenzi na tempehy s postesknutím, že v ČR jsou jen sójové, jsem se dozvěděla, že na trzích v Praze se prodává lupinový tempeh.

Že nevíte, co je lupina? Také jsem to dříve netušila. Pátrání po lupinovém tempehu mi ale rozšířilo obzory a objevila jsem luštěninu, o které stojí napsat článek a tempeh, o kterém jsem snila…

Co je to lupina?

Vlčí bob nebo také lupina. Říká vám tento název něco? Mě doteď nic neříkal. Dřív jsem o této rostlině nikdy neslyšela. A to i přes to, že se objevuje v naší přírodě a je jednou z potravin konzumovaných již starověkými Egypťany, Řeky a Římany – používala se jako mouka k pečení chleba i k výrobě piva nebo kávovin.

Toto je lupina – rostlina, která se u nás často objevuje na okrajích silnic nebo na zahradách

Ale pozor! Není lupina jako lupina. Ta, která roste u nás v přírodě (modrá, růžová nebo bílá), obsahuje jedovaté alkaloidy, na rozdíl od šlechtěné lupiny bílé sladké, kterou dodnes lidé konzumují ve Středomoří a dalších státech jako přílohu a která se používá i do krmiv pro zvířata.

A proč o ní vůbec mluvím? Tato bílá, kulatá a zploštělá luštěnina má výborné nutriční a dietetické vlastnosti a spoustu zdravotních benefitů. Vědci ji proto nazývají bylinou budoucnosti. (1, 4)

Lupina vs. sója – v čem jsou si podobné a v čem se liší?

Svým množstvím a kvalitou bílkovin je lupina zajímavou alternativou sóji s dobrými vlastnostmi. V kombinaci s obilovinami se bílkoviny lupiny vyrovnají kaseinu nebo dalším živočišným proteinům (5). Ale na rozdíl od sóji (a jiných luštěnin) lupina má:

  • vyšší podíl vlákniny (prebiotikum pro náš mikrobiom),
  • méně tuku a příznivý poměr omega 3 a 6 mastných kyselin (1),
  • o něco nižší obsah alergenních látek,
  • jiné rozložení aminokyselin (v porovnání se sójou má lupina nižší obsah methioninu, cysteinu, lysinu, treoninu a tryptophanu, naopak výrazně vyšší hladinu argininu) (4).
LupinaSója
18,9 gVláknina9,3 g
36,17 gBílkoviny36,49 g
40,37 gSacharidy30,16 g
9,74 gTuky19,94 g
zdroj: USDA Food Composion Database (U.S. Department of Agriculture)

Lupina je pro své vlastnosti ideální luštěninou pro každého – jak alergiky na sóju, sportovce, hubnoucí, pro děti i dospělé, vegany (lupinová mouka dokáže nahradit vejce (3)), vegetariány i „vše konzumující“, kteří chtějí přidat do jídelníčku vitamíny a minerály (lupina je jich plná (1)), pestrost a omezit sóju.

Vařená lupina se dá používat jako kterákoliv jiná luštěnina – přidávat do salátů, gulášů, polévek, zeleninových směsí a v podobě mouky do pečiva či sušenek. Anebo ji do jídelníčku můžeme zařadit jednoduše v podobě lupinového tempehu.

Lupinový tempeh – alternativa za sójový

S lupinovým tempehem, který může být super alternativou za sójový (jak nutričně, chuťově, tak i funkčně – viz naše recenze tempehů, ve které jsme jej zhodnotili), na náš trh přišla začátkem roku 2020 česká firma GreenNest (patřící pod značku Sinea Foods) a pár měsíců na to i značka Kalma.

Tempeh z lupiny je dobrá zpráva pro všechny, kteří jsou alergičtí na sóju nebo ji chtějí omezit, ale zároveň si chtějí zachovat vysoké množství bílkovin ve stravě. A ten od značky GreenNest i pro všechny jako já, kteří si chtějí pravidelně dopřávat nesójový ochucený tempeh bez nadbytku omega 6 mastných kyselin (slunečnicový olej) a soli, jako je tomu u ochucených sójových tempehů (viz naše recenze).

Jaké má lupinový tempeh (GreenNest) výhody oproti sójovému?

  • vysoký podíl bílkovin – lupinové tempehy obsahují 19–20 g bílkovin na 100 g vs. sójové obsahují okolo 17–18 g bílkovin
  • minimum soli – lupinový tempeh uzený (GreenNest) obsahuje pouze 0,4 g soli na 100 g vs. např. takový uzený sójový tempeh od Sunfood obsahuje až 1,4 g soli
  • minimum tuku – lupinový tempeh uzený (GreenNest) obsahuje okolo 5,5 g tuku na 100 g výrobku vs. sójový tempeh uzený až okolo 24 g tuku
  • nízký obsah isoflavonů (fytoestrogen) – oproti sóji má lupina nízký obsah fytoestrogenů (2), dobrá zpráva pro ty, kteří mají problémy s endokrinním systémem a musí sóju vyloučit z jídelníčku.

Věřím, že jsem vám tímto článkem pomohla rozšířit obzory, seznámit se s lupinou a dala tip na alternativu k sójovému tempehu (třeba se brzy dočkáme i lupinového tofu jako v zahraničí).


E-book 10× lahodné recepty z tempehu, kterým nahradíte maso

Jak zpestřit svůj jídelníček a nahradit v jídle maso tak, aby všem chutnalo?

Inspirace, recepty a tipy, jak v kuchyni používat natural i uzený tempeh – v jednom PDF dokumentu, který si můžete zdarma stáhnout do PC či mobilu nebo vytisknout a mít po ruce jako kuchařku.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 30 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo