Velikonoční kváskový mazanec, zdravější celozrnná verze bez přidaného cukru
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/04/mazanec.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Ingredience (1 větší mazanec):
- 220 g rozkvasu ze špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky (připraven dle kurzu na Kváskový chléb)
- 280 g špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky
- 140 g rostlinného mléka (nebo vody)
- 40 g kokosového oleje nebo rostlinného másla
- 80 g rýžového (nebo jiného) sirupu
- větší hrst rozinek
- 1 lžička citrónové kůry
- 1–2 lžíce rumu (nebo mirinu – rýžového vína)
- špetka soli
Tip: Kvásek můžeme založit podle našeho návodu (krok po kroku).
1. Uděláme bochánek těsta
V míse metličkou smícháme rozkvas, rostlinné mléko nebo vodu, rum nebo mirin, olej (pokud používáme kokosový, rozpustíme ho např. ve vodní lázni) a sirup. V jiné míse promícháme suché ingredience – mouku, rozinky, sůl a citrónovou kůru (nejlépe čerstvou z chemicky neošetřeného citrónu, ale může být i sušená). K suchým ingrediencím přilijeme rozmíchané mokré ingredience a vypracujeme v bochánek těsta.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/04/mazanec1-1-700x465.jpg)
Tip: Mandle můžeme vmíchat i do těsta na mazanec.
2. Necháme ho kynout a pak přeložíme
Vypracovaný bochánek vrátíme zpět do mísy, zabalíme ji do igelitové tašky (nebo mísu zakryjeme fólií) a tu na konci uvážeme (ideální prostředí pro kynutí). Necháme hodinu kynout a poté bochánek přeložíme tak, že těsto roztáhneme (rozválíme) a přeložíme na půl. Přeložení 5× zopakujeme, opět vytvoříme z těsta bochánek a dáme zpět do mísy ještě 2 hodiny kynout.
3. Hurá s mazancem do trouby
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Mazanec umístíme na plech a nožem ho do kříže nařežeme. Pokud chceme, aby byl lesklý, potřeme ho směsí oleje a sirupu v poměru 1:1 (tj. v hrníčku smícháme např. rýžový sirup s roztopeným kokosovým olejem a směsí mazanec potřeme). Posypeme plátky mandlí a pečeme 20–30 minut dozlatova (hlídáme, aby se mandle nespálily, pokud by se začaly připalovat, přikryjeme mazanec pečícím papírem).
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/04/mazanec3-1-700x465.jpg)
4. Necháme vychladnout a krájíme
Mazanec vytáhneme z trouby na podložku a jakmile vystydne, můžeme krájet.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/04/mazanec2-1-700x465.jpg)
Zabalený v utěrce vydrží vláčný cca 2 dny, poté už začíná být tužší a je lepší k čaji, kakau nebo kávě. Anebo mazanec stačí chvilku napařit na pařáčku a je opět vláčný.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Tento recept je mls 😋
V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?
![Děkování](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/heart-thank-you.png)
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/appka-nahled-banner@2x.png)
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
![Střevo](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/intestine.png)
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.