před 2 lety Děkování17 lidí poděkovalo

Velikonoční kváskový mazanec, zdravější celozrnná verze bez přidaného cukru

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Co by to bylo za Velikonoce bez nadýchaného mazance? Ale ne tak ledajakého! Vejce, máslo, mléko, bílou mouku a cukr můžeme s klidným srdcem nechat v obchodě. Na tento mazanec je totiž nebudeme potřebovat.

Ingredience (1 větší mazanec):

  • 220 g rozkvasu ze špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky (připraven dle kurzu na Kváskový chléb)
  • 280 g špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky
  • 140 g rostlinného mléka (nebo vody)
  • 40 g kokosového oleje nebo rostlinného másla
  • 80 g rýžového (nebo jiného) sirupu
  • větší hrst rozinek
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 1–⁠2 lžíce rumu (nebo mirinu –⁠ rýžového vína)
  • špetka soli

Tip: Kvásek můžeme založit podle našeho návodu (krok po kroku).

1. Uděláme bochánek těsta

V míse metličkou smícháme rozkvas, rostlinné mléko nebo vodu, rum nebo mirin, olej (pokud používáme kokosový, rozpustíme ho např. ve vodní lázni) a sirup. V jiné míse promícháme suché ingredience –⁠ mouku, rozinky, sůl a citrónovou kůru (nejlépe čerstvou z chemicky neošetřeného citrónu, ale může být i sušená). K suchým ingrediencím přilijeme rozmíchané mokré ingredience a vypracujeme v bochánek těsta.

Tip: Mandle můžeme vmíchat i do těsta na mazanec.

2. Necháme ho kynout a pak přeložíme

Vypracovaný bochánek vrátíme zpět do mísy, zabalíme ji do igelitové tašky (nebo mísu zakryjeme fólií) a tu na konci uvážeme (ideální prostředí pro kynutí). Necháme hodinu kynout a poté bochánek přeložíme tak, že těsto roztáhneme (rozválíme) a přeložíme na půl. Přeložení 5× zopakujeme, opět vytvoříme z těsta bochánek a dáme zpět do mísy ještě 2 hodiny kynout.

3. Hurá s mazancem do trouby

Troubu rozehřejeme na 180 °C. Mazanec umístíme na plech a nožem ho do kříže nařežeme. Pokud chceme, aby byl lesklý, potřeme ho směsí oleje a sirupu v poměru 1:1 (tj. v hrníčku smícháme např. rýžový sirup s roztopeným kokosovým olejem a směsí mazanec potřeme). Posypeme plátky mandlí a pečeme 20–⁠30 minut dozlatova (hlídáme, aby se mandle nespálily, pokud by se začaly připalovat, přikryjeme mazanec pečícím papírem).

4. Necháme vychladnout a krájíme

Mazanec vytáhneme z trouby na podložku a jakmile vystydne, můžeme krájet.

Zabalený v utěrce vydrží vláčný cca 2 dny, poté už začíná být tužší a je lepší k čaji, kakau nebo kávě. Anebo mazanec stačí chvilku napařit na pařáčku a je opět vláčný.

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Tento recept je mls 😋

V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 17 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨