před 2 týdny 12 to se mi líbí

Jak správně udělat žitný kvásek. Krok po kroku i pro začátečníky

Založení žitného kvásku nebylo nikdy jednodušší. Efektivní, jednoduchý a tisíckrát osvědčený postup výroby nesmrtelného domácího kvásku na přípravu domácího chleba – pěkně krok po kroku. Narodí se za 10 dnů přímo ve vaší kuchyni.

Na vlastní kvásek potřebujete:

  • dobře vymytou malou (cca 3 dcl) skleničku s víčkem
  • čistou lžičku
  • digitální váhu
  • celozrnnou žitnou mouku
  • vodu
  • návod na založení kvásku (viz níže)

Jdeme na to!

Pro jednoduchost jsme pro vás připravili plán „Jak se rodí Superkvásek“ k vytištění nebo uložení do počítače:

Stáhnout

Stáhněte si jej a začněte s výrobou kvásku nejlépe večer před spaním, nebo ráno po probuzení. Za 10 dní bude kvásek hotový a budete s ním moci poprvé péct.

Další informace o tom, jak dále kvásek krmit, příp. konzervovat a péct s ním skvělý chleba, najdete v našem kurzu Domácí kváskový chléb.

Jak má vypadat zdravý kvásek?

Podívejte se, jak zdravý kvásek pracuje – během 9 hodin zvětší objem a vytvoří spoustu bublinek:

Na jakých principech postup funguje?

Ve většině návodů na výrobu kvásku z internetu jsou zbytečně velká a nepřesná množství mouky, anebo kvásku. Pak často skončíme skoro jako v pohádce Hrnečku vař – s vanou plnou kvásku. A to nechceme. Proto v našem postupu:

  • Udržujeme malé množství kvásku.
  • Přidáváme takový poměr ingrediencí, aby měl kvásek dostatečné množství krmiva, ale zároveň abychom ingrediencemi neplýtvali.
  • Množství mouky postupně den po dni zvyšujeme s tím, jak kvásek roste a sílí, tj. mění se v něm i množství bakterií a kvasinek, které potřebují i více krmiva (mouky).

Přejeme, ať vám doma dobře kvasí!

Pokud už kvásek máte narozený, můžete pokračovat výrobou prvního vlastního kváskového chleba.

12 to se mi líbí

Diskuse k článku