Jak správně udělat žitný kvásek. Krok po kroku i pro začátečníky
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/03/navod-na-zalozeni-kvasku.png)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Na vlastní kvásek potřebujete:
- dobře vymytou malou (cca 3 dcl) skleničku s víčkem
- čistou lžičku
- digitální váhu
- celozrnnou žitnou mouku
- vodu
- návod na založení kvásku (viz níže)
Jdeme na to!
Pro jednoduchost jsme pro vás připravili plán „Jak se rodí Superkvásek“ k vytištění nebo uložení do počítače:
Stáhněte si jej a začněte s výrobou kvásku nejlépe večer před spaním, nebo ráno po probuzení. Za 10 dní bude kvásek hotový a budete s ním moci poprvé péct.
Další informace o tom, jak dále kvásek krmit, příp. konzervovat a péct s ním skvělý chleba, najdete v našem kurzu Domácí kváskový chléb.
Jak má vypadat zdravý kvásek?
Podívejte se, jak zdravý kvásek pracuje – během 9 hodin zvětší objem a vytvoří spoustu bublinek:
Na jakých principech postup funguje?
Ve většině návodů na výrobu kvásku z internetu jsou zbytečně velká a nepřesná množství mouky, anebo kvásku. Pak často skončíme skoro jako v pohádce Hrnečku vař – s vanou plnou kvásku. A to nechceme. Proto v našem postupu:
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2019/02/kvasek-300x198.jpg)
- Udržujeme malé množství kvásku.
- Přidáváme takový poměr ingrediencí, aby měl kvásek dostatečné množství krmiva, ale zároveň abychom ingrediencemi neplýtvali.
- Množství mouky postupně den po dni zvyšujeme s tím, jak kvásek roste a sílí, tj. mění se v něm i množství bakterií a kvasinek, které potřebují i více krmiva (mouky).
Přejeme, ať vám doma dobře kvasí!
Pokud už kvásek máte narozený, můžete pokračovat výrobou prvního vlastního kváskového chleba.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
![Děkování](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/heart-thank-you.png)
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/appka-nahled-banner@2x.png)
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
![Střevo](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/intestine.png)
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.