před 4 lety Děkování35 lidí poděkovalo

Poctivý trdelník z celozrnné mouky a kvásku

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Trdelník. Jedna z nejoblíbenějších sladkých (a také nezdravých) dobrůtek na trzích. My jsme ho přetvořili do zdravé varianty, kterou si můžete udělat doma za pár korun! A pokud nemáte čas těsto namotávat, lze ho upéct i jako buchtu na plechu.

Odkud k nám trdelník přišel

Trdelník je sladké pečivo z 18. století podobné kremroli, ale bez náplně. I přes to, že se u nás často říká „staročeský“ trdelník a považuje se za tradiční, pochází původně ze Sedmihradska (Transylvánie, dnes Rumunsko) a toto označení je marketingový podvod.

Díky Maďarům (konkrétně maďarskému básníkovi a generálovi Józsefovi Gvadányi) se rozšířil ze Sedmihradska do slovenského města Skalica (a poté i k nám). Skalický trdelník si získal v roce 2007 registrovanou známku EU „chráněné zeměpisné označení“ a každoročně v tomto městě probíhá festival Trdlofest.

Trdelník byl původně pouze svátečním pečivem. Nesměl chybět při významných událostech jakými byly svatby, narození potomků či křesťanské oslavy. Nosíval se jako dárek rodičkám v šestinedělí a hojně se připravoval na sv. Jiří, protože symbolizoval hady. Dnes ho už najdeme běžně téměř na každém trhu.

Kromě Čech, Slovenska a Maďarska, se trdelník, nebo mu podobné varianty, dělají také v Rakousku, Německu, Lucembursku, Litvě, Polsku i Švédsku.

Vznik slova trdelník

Slovo trdelník je odvozeno od názvu trdlo, což znamená válec. Dříve se hadi z těsta na trdlo namotávali a pekli.

Nemotorný člověk = trdlo. Pohyb trdla je nepravidelný a nemotorný, proto se později začalo toto slovo používat i pro neohrabané a nemotorné lidi. Odvozeným slovem je trdlovat, tj. motat se, nemotorně tancovat.

Ingredience (na 2 ks, větší):

Těsto:

  • 100 g kvásku LM lievito madre (nebo 100 g rozkvasu ze špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky; připraveného dle kurzu na Kváskový chléb)
  • 160 g celozrnné pšeničné mouky
  • 40 g tapiokové mouky (jiného škrobu či rýžové mouky)
  • 45 g javorového sirupu
  • 20 g rostlinného másla (recept na domácí) nebo kokosového oleje
  • 100 g rostlinného mléka nebo vody
  • špetka soli

Příchuť:

  • skořice či jiná příchuť (kakao, vanilka, drcené oříšky, mrazem sušené ovoce aj.)
  • zdravější sladidlo

1. Připravíme pružné těsto

V míse propracujeme ingredience na hebké a pružné těsto –⁠ kvásek (nebo rozkvas), mouky, sirup, změklé máslo (nebo olej), mléko a sůl. Mísu zabalíme do igelitové tašky, na konci uvážeme uzel a necháme na teplém místě kynout 3–⁠4 hodiny.

2. Uválíme hady

Těsto za dobu kynutí zdvojnásobí svůj objem. Rozdělíme ho na 4–⁠6 stejně velkých dílků a z každého dílku uválíme tenkého hada.

Tip: Pokud nemáme čas nebo chuť motat hady, těsto jednoduše rukama natáhneme na vymaštěný plech, necháme ještě hodinu kynout pod utěrkou a potom potřeme, posypeme a upečeme (cca 25 minut), viz další krok.

3. Namotáme, potřeme a posypeme

Hady navineme na trdlo, formu na trdelník, nebo naolejovanou sklenici (nebo dřevěný váleček). Potřeme rozpuštěným rostlinným máslem, kokosovým olejem nebo rostlinným mlékem a posypeme směsí skořice a sypkého zdravějšího sladidla (sušená sladěnka, mesquite, lucuma). Anebo použijeme tekuté sladidlo (např. javorový sirup nebo sladěnka) –⁠ smícháme s ním změklý tuk, trdelníky směsí potřeme a zasypeme skořicí (či jinou příchutí).

4. Dáme na 8 minut péct a máme hotovo

Trdelníky přemístíme do trouby a pečeme na 180 °C cca 8–⁠10 minut dozlatova. Necháme vystydnout a pak už si jen pochutnáváme.

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Tento recept je mls 😋

V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 35 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨