před 2 týdny 5 to se mi líbí

Poctivý trdelník z celozrnné mouky a kvásku

Trdelník. Jedna z nejoblíbenějších sladkých (a také nezdravých) dobrůtek na trzích. My jsme ho přetvořili do zdravé varianty, kterou si můžete udělat doma za pár korun! A pokud nemáte čas těsto namotávat, lze ho upéct i jako buchtu na plechu.

Odkud k nám trdelník přišel

Trdelník je sladké pečivo z 18. století podobné kremroli, ale bez náplně. I přes to, že se u nás často říká „staročeský“ trdelník a považuje se za tradiční, pochází původně ze Sedmihradska (Transylvánie, dnes Rumunsko) a toto označení je marketingový podvod.

Díky Maďarům (konkrétně maďarskému básníkovi a generálovi Józsefovi Gvadányi) se rozšířil ze Sedmihradska do slovenského města Skalica (a poté i k nám). Skalický trdelník si získal v roce 2007 registrovanou známku EU „chráněné zeměpisné označení“ a každoročně v tomto městě probíhá festival Trdlofest.

Trdelník byl původně pouze svátečním pečivem. Nesměl chybět při významných událostech jakými byly svatby, narození potomků či křesťanské oslavy. Nosíval se jako dárek rodičkám v šestinedělí a hojně se připravoval na sv. Jiří, protože symbolizoval hady. Dnes ho už najdeme běžně téměř na každém trhu.

Kromě Čech, Slovenska a Maďarska, se trdelník, nebo mu podobné varianty, dělají také v Rakousku, Německu, Lucembursku, Litvě, Polsku i Švédsku.

Vznik slova trdelník

Slovo trdelník je odvozeno od názvu trdlo, což znamená válec. Dříve se hadi z těsta na trdlo namotávali a pekli.

Nemotorný člověk = trdlo. Pohyb trdla je nepravidelný a nemotorný, proto se později začalo toto slovo používat i pro neohrabané a nemotorné lidi. Odvozeným slovem je trdlovat, tj. motat se, nemotorně tancovat.

Ingredience (na 2 ks, větší):

Těsto:

  • 100 g kvásku LM lievito madre (nebo 100 g rozkvasu ze špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky; připraveného dle kurzu na Kváskový chléb)
  • 160 g celozrnné pšeničné mouky
  • 40 g tapiokové mouky (nebo jiného škrobu, anebo dát opět celozrnnou pšeničnou mouku)
  • 40 g javorového sirupu
  • 20 g rostlinného másla (recept na domácí) nebo kokosového oleje
  • 70 g rostlinného mléka nebo vody
  • špetka soli

Příchuť:

  • skořice či jiná příchuť (kakao, vanilka, drcené oříšky, mrazem sušené ovoce aj.)
  • zdravější sladidlo

1. Připravíme pružné těsto

V míse propracujeme ingredience na hebké a pružné těsto –⁠ kvásek (nebo rozkvas), mouky, sirup, změklé máslo (nebo olej), mléko a sůl. Mísu zabalíme do igelitové tašky, na konci uvážeme uzel a necháme na teplém místě kynout 3–⁠4 hodiny.

2. Uválíme hady

Těsto za dobu kynutí zdvojnásobí svůj objem. Rozdělíme ho na 4–⁠6 stejně velkých dílků a z každého dílku uválíme tenkého hada.

Tip: Pokud nemáme čas nebo chuť motat hady, těsto jednoduše rukama natáhneme na vymaštěný plech, necháme ještě hodinu kynout pod utěrkou a potom potřeme, posypeme a upečeme (cca 25 minut), viz další krok.

3. Namotáme, potřeme a posypeme

Hady navineme na trdlo, formu na trdelník, nebo naolejovanou sklenici (nebo dřevěný váleček). Potřeme rozpuštěným rostlinným máslem, kokosovým olejem nebo rostlinným mlékem a posypeme směsí skořice a sypkého zdravějšího sladidla (sušená sladěnka, mesquite, lucuma). Anebo použijeme tekuté sladidlo (např. javorový sirup nebo sladěnka) –⁠ smícháme s ním změklý tuk, trdelníky směsí potřeme a zasypeme skořicí (či jinou příchutí).

4. Dáme na 8 minut péct a máme hotovo

Trdelníky přemístíme do trouby a pečeme na 180 °C cca 8–⁠10 minut dozlatova. Necháme vystydnout a pak už si jen pochutnáváme.

5 to se mi líbí

Právě probíhá předprodej nového e-booku:

Probiotické super-jogurty
Do konce předprodeje zbývá: 16. 6. 2020, 23:59

Probiotické super-jogurty bez mléka

11+ receptů na rostlinné jogurty, které jsou chutné, husté a prospěšné pro střevní mikrobiom. Od kokosu, přes mandle až po oves. Bez laktózy a živočišného mléka.

+ E-book sladkých svačinek bez bílého cukru s 60% slevou!
Kouknout na předprodej

Diskuse k článku