Perníkový chlebíček s ovocem a oříšky, nadýchaný a voňavý jako od babičky
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Ingredience (obdélníková forma 27 × 12 cm)
- 320 g rozkvasu z celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky (připraven dle kurzu na Kváskový chléb)
- 250 g špaldové mouky
- 100 g jemných ovesných vloček
- 340 g rostlinného mléka nebo vody
- 6 lžic oleje (např. kokosového)
- 6 velkých lžic rýžového sirupu (nebo více)
- 60 g rozinek (nebo mix sušeného ovoce)
- 60 g ořechů dle chuti (např. vlašských, mandlí a lískových)
- 10 g strouhaného kokosu
- 1 lžička skořice
- 3 lžičky perníkového koření
- špetka soli
- lze přidat: citrónová kůra, rum
Tip: Pokud nemáte doma kvásek, můžete si ho snadno vyrobit podle návodu na založení kvásku.
1. Vytvoříme těsto
Nejdříve smícháme mokré ingredience. Do mísy dáme aktivní rozkvas, mléko nebo vodu, olej a sirup. Vše metličkou vyšleháme a spojíme.
Do jiné mísy vmícháme suché ingredience – mouku, vločky, koření, rozinky, nalámané ořechy, kokos a sůl.
Tekuté ingredience vlijeme do suchých a pomocí vařečky zpracujeme v těsto.
2. Dáme kynout
Formu na chlebíček (nejlépe skleněnou, abychom mohli kontrolovat správné vykynutí) vymažeme olejem a vysypeme moukou nebo strouhaným kokosem. Vlijeme do ní těsto.
Formu vložíme do většího igelitového pytlíku, který uzavřeme uzlem (vytvoří ideální podmínky pro správné kynutí) nebo přes ni přehodíme utěrku a necháme na teplém místě v kuchyni kynout 3–4 hodiny.
3. Rozpálíme troubu a pečeme
Jakmile těsto zvětší objem a má spoustu bublinek, je vykynuté. Rozpálíme troubu na 250 °C. Vykynuté těsto ozdobíme oříšky (například půlkami vlašských oříšků nebo loupanými mandlemi, případně i kousky čokolády), přikryjeme (například pečícím papírem nebo alobalem) a vložíme do trouby na 15 minut. Poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme odkryté dalších 30 minut dozlatova.
4. Podáváme
Hotový chlebíček vytáhneme z trouby a vyklopíme z formy na podložku. Pokud by nešel vyklopit, pomůžeme si kulatým nožem, kterým objedeme formu, aby se chlebíček odlepil od stěn. Necháme vychladnout a krájíme.
Skladujeme zabalený v utěrce. Vláčný je cca 3 dny, pak začne být tužší, ale stále je moc dobrý. Stačí jen chvilku napařit na pařáčku.
Já ho mám nejraději jen tak samotný na svačinu třeba s čajem, teplým kakaem, Meltou (alternativa kávy) nebo rostlinným mlékem. Výborný je ale i namazaný marmeládou, rostlinným máslem (například Nemáslo), oříškovým máslem nebo zdravou formou nutelly (lze koupit ve zdravých výživách).
Tip: Pokud víte, že nestihnete celý chlebíček sníst, nakrájejte jej na plátky a zamrazte. Pak už jen stačí vytáhnout a třeba rozpéct v troubě.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Tento recept je mls 😋
V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.