před 5 lety Děkování13 lidí poděkovalo

Perníkový chlebíček s ovocem a oříšky, nadýchaný a voňavý jako od babičky

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Perníková vůně se line po celé kuchyni, kůrka příjemně křupe, střídka je nadýchaná a měkoučká jako peříčko, sladká chuť se rozplývá na jazyku. Jako od babičky! S rozdílem, že tento chlebíček je bez vajec, mléka, bílé mouky i cukru a je kvašený pomocí kvásku.

Ingredience (obdélníková forma 27 × 12 cm)

  • 320 g rozkvasu z celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky (připraven dle kurzu na Kváskový chléb)
  • 250 g špaldové mouky
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 340 g rostlinného mléka nebo vody
  • 6 lžic oleje (např. kokosového)
  • 6 velkých lžic rýžového sirupu (nebo více)
  • 60 g rozinek (nebo mix sušeného ovoce)
  • 60 g ořechů dle chuti (např. vlašských, mandlí a lískových)
  • 10 g strouhaného kokosu
  • 1 lžička skořice
  • 3 lžičky perníkového koření
  • špetka soli
  • lze přidat: citrónová kůra, rum

Tip: Pokud nemáte doma kvásek, můžete si ho snadno vyrobit podle návodu na založení kvásku.

1. Vytvoříme těsto

Nejdříve smícháme mokré ingredience. Do mísy dáme aktivní rozkvas, mléko nebo vodu, olej a sirup. Vše metličkou vyšleháme a spojíme.

Do jiné mísy vmícháme suché ingredience – mouku, vločky, koření, rozinky, nalámané ořechy, kokos a sůl.

Tekuté ingredience vlijeme do suchých a pomocí vařečky zpracujeme v těsto.

2. Dáme kynout

Formu na chlebíček (nejlépe skleněnou, abychom mohli kontrolovat správné vykynutí) vymažeme olejem a vysypeme moukou nebo strouhaným kokosem. Vlijeme do ní těsto.

Formu vložíme do většího igelitového pytlíku, který uzavřeme uzlem (vytvoří ideální podmínky pro správné kynutí) nebo přes ni přehodíme utěrku a necháme na teplém místě v kuchyni kynout 3–4 hodiny.

3. Rozpálíme troubu a pečeme

Jakmile těsto zvětší objem a má spoustu bublinek, je vykynuté. Rozpálíme troubu na 250 °C. Vykynuté těsto ozdobíme oříšky (například půlkami vlašských oříšků nebo loupanými mandlemi, případně i kousky čokolády), přikryjeme (například pečícím papírem nebo alobalem) a vložíme do trouby na 15 minut. Poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme odkryté dalších 30 minut dozlatova.

4. Podáváme

Hotový chlebíček vytáhneme z trouby a vyklopíme z formy na podložku. Pokud by nešel vyklopit, pomůžeme si kulatým nožem, kterým objedeme formu, aby se chlebíček odlepil od stěn. Necháme vychladnout a krájíme.

Skladujeme zabalený v utěrce. Vláčný je cca 3 dny, pak začne být tužší, ale stále je moc dobrý. Stačí jen chvilku napařit na pařáčku.

Já ho mám nejraději jen tak samotný na svačinu třeba s čajem, teplým kakaem, Meltou (alternativa kávy) nebo rostlinným mlékem. Výborný je ale i namazaný marmeládou, rostlinným máslem (například Nemáslo), oříškovým máslem nebo zdravou formou nutelly (lze koupit ve zdravých výživách).

Tip: Pokud víte, že nestihnete celý chlebíček sníst, nakrájejte jej na plátky a zamrazte. Pak už jen stačí vytáhnout a třeba rozpéct v troubě.

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Tento recept je mls 😋

V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 13 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨