před měsícem Děkování23 lidí poděkovalo

Odlehčený pudinkový tofu dezert, svačinka plná bílkovin, i pro děti (bez mléka a bílého cukru)

Lehký a osvěžující dezert, na kterém si pochutnají malí i velcí, alergici, vegani a i ti, kteří jedí všechno. Chuťově věrná kopie klasického nepečeného tvarohového dortu. U nás mizí rychlostí blesku!

Ingredience (6 skleniček):

  • 1 tofu natural
  • 1/2 balíčku (5 g) agar agar (rostlinná želatina)
  • 1 vanilkový pudink v prášku*
  • 0,5 l rostlinného mléka (ne rýžové, nezhoustne)
  • 5-6 lžic kokosového či javorového sirupu (dle chuti)
  • 1 lžíce kakaa (karobu) – pro duo verzi, jinak můžete vynechat
  • 2 lžíce oříškového másla (z loupaných mandlí, kešu či kokosu), rostlinné smetany či tuhé části kokosového mléka – krém zjemní, lze vynechat
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • ovoce (maliny, jahody, borůvky, rybíz aj.) – čerstvé, mražené nebo kompotované
  • piškoty (např. domácí z celozrnné mouky bez vajec, anebo bezlepkové jáhlové od Natural Jihlava) či sušenky

*škrob je průmyslově zpracovaná potravina s vyšším glykemickým indexem, vyšším množstvím kalorií a s nevyváženým nutričním profilem (více jsme o něm psali u recenze rostlinných sýrů, které ho hojně obsahují), proto ho používáme spíše výjimečně, třeba v rámci dezertu. 🙂

1. Nachystáme si ingredience

Nachystáme si ingredience na pudink (mléko, sirup, pudinkový prášek a agar) a odměříme si je, protože je budeme potřebovat mít po ruce.

Část mléka odlijeme do hrnečku a smícháme s celým pudinkovým práškem.

2. Uvaříme pudink

Mléko nalijeme do hrnce, přidáme sirup a agar a začneme na mírném plameni zahřívat. Po minutě nalijeme rozmíchaný pudink a mícháme do zhoustnutí.

3. Vytvoříme krém

Tofu dáme do mísy, přidáme oříškové máslo, kokosový olej a uvařený pudink. Vše rozmixujeme do hladkého tekutého krému. Ochutnáme a případně v tomto bodě ještě dosladíme (každý máme rádi jinak sladké).

Krém rozdělíme na 2 poloviny a do jedné z nich vmícháme lžíci kakaa (nebo karobu). Pokud nechceme dvoubarevný dezert, tento krok vynecháme.

4. Poskládáme dezert

Nachystáme si skleničky nebo menší skleněnou formu. Začneme piškoty. Naskládáme je na spodek a na ně navrstvíme ovoce (pokud použijeme čerstvé ovoce, piškoty pokapeme například ovocným koncentrátem či sirupem, např. datlový; v případě mraženého to máme i se šťávou). Na ovoce nalijeme první část pudinku a postup zopakujeme (piškoty, ovoce, pudink). Vrch můžeme posypat nastrouhanou čokoládou.

Tip: Pokud máme ovoce mražené, pomalu ve vodní lázni nebo v hrnci na nejnižší stupeň ho rozmrazíme, než ho použijeme do dezertu.

5. Dáme vychladit a podáváme

Dezerty dáme vychladit do lednice, nejlépe přes noc, aby se piškoty dobře nasákly. A poté podáváme jako lehký a osvěžující dezert. 🙂

Tento recept je mls 😋

V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 23 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

-15% Odlehčená super-kuchařka s tipy pro zdraví střeva

Odlehčená super-kuchařka s tipy pro zdraví střeva

40+ tipů na dobře stravitelná rostlinná jídla, která jsou prospěšná pro zdraví, štíhlou linii i trávení. Pro každého, kdo chce odlehčit či ozdravit svůj jídelníček a poznat rozmanitá rostlinná jídla pro každodenní vaření.

2021-04-28 23:59:59

Koupit e-book