před 4 týdny Děkování88 lidí poděkovalo

Křehké bezvaječné piškoty z celozrnné mouky (vegan), hotové do 15 minut

Výborné, jednoduché a rychle hotové celozrnné piškoty bez vajec z běžně dostupných ingrediencí. Zdravější alternativa ke klasickým vaječným dětským piškotům – pro děti, alergiky na vejce, vegany a všechny příznivce kvalitních ingrediencí.

Dětské piškoty. První sladkost, kterou téměř každé dítě dostane do ruky a také jedno z prvních jídel, které se doporučuje při rekonvalescenci.

Ač nejsme příliš zastánci piškotů kvůli jejich nízké výživové hodnotě (bílá mouka a bílý cukr), jsou chvíle, které si o piškoty vyloženě říkají. Například některé druhy vánočního cukroví nebo nepečené dezerty (třeba náš oblíbený nepečený pudinkový tofu dezert s piškoty).

Pudinkový tofu dezert s piškoty

Sehnat zdravější a bezvaječné piškoty na našem trhu je nadlidský úkol. Prostě nejsou. A tak jsme vytvořili jejich alternativu bez vajec, z celozrnné mouky a kokosového cukru.

Tak pojďme si je upéct! 🙂

Ingredience (1 plech):

  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 30 g kokosového cukru (či jiného zdravějšího sypkého sladidla)
  • 70–100 ml rostlinného mléka nebo vody
  • 2 lžičky oleje
  • 1 lžička octa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • špetka soli

1. Připravíme si pomůcky

Nachystáme si pevnější sáček (malý roh odstřihneme) nebo speciální sáček na zdobení. Rozehřejeme si troubu na 180 °C. Plech vyložíme pečícím papírem.

2. Vytvoříme těsto

V misce smícháme mouku, kokosový cukr, jedlou sodu, kypřící prášek a sůl. V hrníčku rozmícháme olej, ocet a mléko nebo vodu (začneme 70 ml a případně přidáme). K suchým ingrediencím nalijeme tekuté a smícháme na „lívancové“ těsto (viz obrázek níže).

Tip: Piškoty můžeme i ochutit – k suchým ingrediencím přidat kakao nebo karob, skořici, perníkové koření, vanilku, anebo na kousky nakrájené ovoce.

3. Uděláme piškoty

Teď už vše musí jít rychle. Těsto přelijeme do sáčku na zdobení. Prsty si přidržíme pečící papír, druhou rukou sáček mírně stlačíme a krouživým pohybem vytvoříme piškot. Pokračujeme, dokud nespotřebujeme veškeré těsto.

4. Pečeme

Plech s piškoty dáme ihned do trouby a pečeme na 180 °C zhruba 10 minut, než jsou piškoty zespodu zlatavé.

Po upečení jsou piškoty křehké a spíše měkčí. Pokud je necháme 2–3 dny na vzduchu, ztvrdnou a budou konzistencí podobné klasickým piškotům. Skladujeme v uzavřené dóze, podobně jako sušenky.

Piškoty můžeme jíst samotné, s jogurtem, pudinkem, anebo použít do nepečených dezertů (jako např. do Odlehčeného pudinkového tofu dezertu, piškotového dortu, řezů či tiramisu) či vánočního cukroví (vosí hnízda, rumové kuličky aj.).

Tento recept je mls 😋

V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 88 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

-15% Odlehčená super-kuchařka s tipy pro zdraví střeva

Odlehčená super-kuchařka s tipy pro zdraví střeva

40+ tipů na dobře stravitelná rostlinná jídla, která jsou prospěšná pro zdraví, štíhlou linii i trávení. Pro každého, kdo chce odlehčit či ozdravit svůj jídelníček a poznat rozmanitá rostlinná jídla pro každodenní vaření.

2021-04-28 23:59:59

Koupit e-book