před měsícem Děkování9 lidí poděkovalo

Velký test rostlinných sýrů. Který vegan sýr je k nerozeznání od mléčného?

Rostlinné sýry se často prezentují jako plnohodnotná náhrada za ty živočišné. Ale chutnají a chovají se stejně? Které jsou nejlepší? Podrobili jsme je recenzi a zjistili, které jsou k nerozeznání od těch mléčných. A kromě toho jsme také podrobně prozkoumali jejich složení!

Právě sýry jsou jednou z potravin, jejíž chuť je při veganské nebo bezmléčné dietě nejvíce náročné nahradit.

Dnešní doba se ale posunula tak kupředu, že už i v téměř každém supermarketu najdeme rostlinné alternativy sýrů. Dokonce jsou dostupné v různých druzích (eidam, gouda, mozzarella, řecký, parmazán, cheddar aj.) i typech (blok, plátkový, strouhaný).

Vzhledově jsou alternativy sýrů věrnou kopií těch živočišných. Je ale něco v čem se rostlinné sýry od těch živočišných liší? A jaké jsou chuťově? Mohou být plnohodnotnou náhradou živočišných sýrů? Podívali jsme se jim na zoubek a přinášíme vám tuto recenzi.

Pokud na chvíli odhlédneme od chuti, rostlinné sýry se od těch živočišných liší hlavně vyšší cenou, odlišnými makroživinami a složením.

Složení rostlinných sýrů

Alternativy sýrů jsou – oproti mléčným – založeny na bázi vody, kokosového oleje, škrobů a aditiv v podobě umělých aromat, barviv a dochucovadel.

Jejich často dlouhé složení napovídá, že se bohužel nejedná o celistvou a příliš zdravou potravinu, ale spíše jako příležitostný doplněk.

Problémem rostlinných sýrů je jejich vysoké průmyslové zpracování, přidaná aditiva, nulový obsah bílkovin a vysoké množství tuků a soli.

1. Modifikované škroby

Škrob sám o sobě není špatný, ani nebezpečný, naopak může být benefitní pro náš mikrobiom. Obsahuje ho mnoho celistvých potravin jako třeba brambory, kukuřice nebo rýže, z nichž se také vyrábí. Problémem může být izolovaný škrob, který je ve větším množství obsažen právě v alternativách sýrů.

Domácí camembert zasypaný tapioka škrobem

Izolovaný škrob je průmyslově zpracovaná potravina, která se získává z celistvých potravin mnoha kroky a má své nevýhody. Má vyšší glykemický index (zvedá hladinu krevního cukru; dle druhu škrobu okolo 70–95, což ale ve spojení s tukem v rostlinných sýrem není tak výrazné), velké množství kalorií a je nutričně nevyvážený (bohatý pouze na sacharidy, tj. zdroj rychlé energie, ale už neobsahuje téměř žádné další živiny nebo mikroživiny). Je známo, že rafinované potraviny s vysokým glykemickým indexem (tj. i škrob) mohou zvyšovat riziko civilizačních nemocí (3, 4). Na čem záleží, je množství.

Rostlinné sýry obsahují ve většině případů modifikovaný škrob. Tento škrob jde v průmyslovém zpracování ještě o kousek dál. Nejedná se o geneticky modifikovanou potravinu. Jde stále o ten stejný škrob, který byl ale podroben další úpravě (chemické, mechanické, tepelné), aby měl vhodné vlastnosti (např. pro sýry důležitou rozpustnost). Tyto škroby se řadí mezi aditiva.

Pokud je škrob konzumován v malém množství jako součást vyvážené stravy (např. pouze v určitých potravinách jako jsou třeba rostlinné jogurty nebo jako zahušťovadlo omáček), nemusí to být problém. Zejména, pokud se jedná o zdravější formu jako je arrowroot nebo tapioka (obsahují benefitní resistentní škrob (5)).

Existují ale i výjimky, které izolovaný škrob ve složení nemají. Například sýr Kešu rýS je založený na kešu ořeších. Jde ale o sýr, který je natírací, ne roztékací při tepelné úpravě.

2. Vysoký obsah soli

Špagety s rajčatovou omáčkou a rostlinným sýrem

Problematickou oblastí sýrů (ať už živočišných nebo rostlinných) obecně je vysoké množství soli. Rostlinné alternativy sýrů obsahují podobné či dokonce i vyšší množství soli než živočišné.

Což je pochopitelné, protože chuťové požadavky spotřebitelů hrají při výrobě důležitou roli a výrobek bez soli nechutná tak dobře. Proto je třeba to mít na paměti.

Rostlinné sýry obsahují okolo 1,2–2,3 g soli na 100 g výrobku. Tj. např. uzený sýr Violife plátkový obsahuje téměř 1 g soli na pouhé 2 snědené plátky sýru! Přidejte si k tomu 2 plátky chleba (to jsou 2 g soli) a jste téměř na 3/4 denní dávky soli pro dospělou osobu.

3. Vysoký obsah rafinovaných tuků

Základem složení rostlinných sýrů je kokosový olej v rafinované podobě. Tento olej je vysoce průmyslově zpracovaný – čistí se bělicí hlinkou a pomocí vysokých teplot se zbavuje kokosové vůně a chuti – a tudíž by neměl být na pravidelné bázi v našem jídelníčku, hlavně ne ve velkém množství. Vysoký obsah tuků v těchto sýrech je i důvod, proč se po jejich konzumaci můžeme cítit přeplnění, těžcí a může nás bolet žaludek.

Dobrou zprávou ale je, že výrobci rostlinných sýrů ve svých výrobcích (např. Green Vie o tom informuje na obalu) zřejmě nepoužívají hydrogenovaný kokosový olej (takový olej obsahuje transmastné kyseliny).

4. Nulový obsah bílkovin a přidaná aditiva

Dalším problémem rostlinných sýrů je jejich nutriční profil. Neobsahují žádné bílkoviny, chuť, barva i struktura těchto alternativ sýrů je často doháněna různými aditivy – jako např. umělá aromata, karagenan, guma guar, xanthan, kyselina mléčná, mléčnan sodný, glukono-delta-lakton, annato, dochucovadla aj.

Přehled značek vegan sýrů na českém trhu:

Složení rostlinných sýrů – jak jsme si výše vysvětlili – není příliš příznivé pro naše tělo. Ale pokud si čas od času chceme rostlinný sýr dopřát, pojďme se podívat, z jakých výrobců můžeme na našem trhu vybírat.

  • Violife – jeden z nejstarších a nejznámějších výrobců rostlinných sýrů, pomazánek a salámů; řecká firma dodávající do 50 zemí světa.
  • Tudlee – česká značka rostlinných potravin – od dezertů, po pomazánky a sýry.
  • Sheese – značka spadající pod skotskou firmu Bute Island Foods (od r. 1994 vyrábí rostlinné produkty), která je v současnosti jedním z největších výrobců veganských sýrů ve Spojeném království.
  • Green Vie – společnost z Kypru, zabývající se rostlinnými sýry v různých příchutích a druzích.
  • Wilmersburger – německá firma vyrábějící rostlinné sýry různých druhů a příchutí.
  • SimplyV – německá firma přímo zaměřená na veganské sýry a sýrové pomazánky.
  • Herr Berta Soyatoo – značka firmy Tofutown.com, která je průkopníkem v oblasti vege potravin. Pod Soyatoo se prodávají rostlinné sýry, šlehačky a mléka.
  • Bedda – značka německé společnosti, která vyrábí inovativní veganské alternativy sýrů, pomazánek, majonéz a omáček.
  • Kešu rýS – značka české firma Kytky k sežrání vyrábějící sýry z kešu oříšků.
  • Veganz – jedna ze světově největších firem z Německa založena roku 2011 prodávající rostlinné výrobky.
  • Koliós – řecká společnost s tradicí více než 70 let. Zpracovává mléčné i nemléčné výrobky.

Rostlinné sýry nejsou nejlevnější záležitost. Proto je často těžké bez předchozí zkušenosti se v té velké spoustě nejrůznějších značek vyznat a zvolit ten pravý, který bude chutný a nebude jen zbytečné vyhození peněz.

Souhrnné hodnocení vegan sýrů

V následující tabulce jsou sýry seřazeny dle našeho subjektivního hodnocení po zvážení jednotlivých parametrů chuti, konzistence, kvality, ceny a dostupnosti.

SýrPřibližná cena (za 1 kg)HodnoceníPoznámka
1. Kešu rýS prouzený, Kytky k sežrání962 Kč⭐⭐⭐⭐⭐příjemná uzená chuť, jemná a krémová konzistence, skvělé složení i nutriční profil, vysoká cena, horší dostupnost
2. Alternativa uzeného sýra blok, Violife395 Kč⭐⭐⭐⭐vyvážená a příjemná uzená chuť podobná klasickému sýru, šťavnatá konzistence, dobře se roztéká, horší složení
3. Řecký blok, Violife410 Kč⭐⭐⭐⭐svěží a příjemná chuť podobná klasickému sýru, jemná a dobře roztíratelná konzistence, horší složení
4. Alternativa sýru gouda blok, GreenVie348 Kč⭐⭐jemná a příjemná chuť podobná klasickému sýru, mírně drolivá konzistence, dobře se roztéká, horší složení
5. Alternativa sýru pizza blok, GreenVie348 Kč⭐⭐příjemná chuť po olivách, krémová až rozplývající se konzistence, hůře se roztéká, horší složení
6. Alternativa sýru cheddar blok, GreenVie348 Kč⭐⭐vyvážená sýrová chuť s výraznou vůní, drolivá konzistence (ale rozpouští se na jazyku), dobře se roztéká, horší složení
7. Kešu rýS sušené rajče s bazalkou, Kytky k sežrání962 Kč⭐⭐vyvážená rajčatová chuť, jemná a dobře roztíratelná konzistence, skvělé složení, dobrý nutriční profil, vysoká cena
8. Kešu rýS á la provance, Kytky k sežrání962 Kč⭐⭐⭐výrazně bylinková chuť, krémová a dobře roztíratelná konzistence, skvělé složení, dobrý nutriční profil, vysoká cena
9. Alternativa sýru mozzarella, GreenVie348 Kč⭐⭐⭐sýrová až máslová chuť, šťavnatá konzistence, dobře se roztéká, horší složení
10. Alternativa sýru cheddar v plátcích, Koliós280 Kč⭐⭐výrazná umělá chuť, sušší a drolivá konzistence, horší složení, nízká cena
11. Veganská alternativa sýru Greek style, Sheese430 Kčnepříjemná umělá chuť i vůně, sušší a drolivá konzistence, horší složení, vyšší cena
12. Sýr uzený plátkový, Tudlee350 Kčmdlá chuť, sušší a drolivá konzistence, široká dostupnost, horší složení
13. Alternativa sýru, Koliós280 Kčnakyslá a umělá chuť, svěží a vláčná konzistence, horší složení, nízká cena

1. Kešu rýS prouzený, Kytky k sežrání (80 g)

Složení

voda, kokosový olej, kešu ořechy, sůl, kultura z quinoi, pochoutkové droždí, tekutý kouř

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťPříjemně uzená
VůněUzená
StrukturaJemná, roztíratelná, rozplývající se na jazyku

Jak se nám zamlouvá

⭐ z 5 (příjemná uzená chuť, jemná a krémová konzistence, skvělé složení i nutriční profil, vyšší cena, horší dostupnost)

Chuť

Tento sýr je chuťově luxusní záležitost. Výborně prouzený, bez umělé chuti, lze poznat že je z celistvých surovin a chuťově nejlepší ze všech testovaných alternativ sýrů.

Konzistence

Konzistence je krémová, jemná, na jazyku se rozplývá a krásně se roztírá např. na pečivu. Ideální jako mazací sýr (např. v kombinaci s pažitkou).

Ostatní

Skvělé složení, obsah probiotik, malé množství soli a oproti jiným sýrům vyšší obsah bílkovin. Sýr je dražší a hůře dostupný.

Výživové údaje na 100 g

Energie1843 kJ/440 kcal
Tuky43,1 g
– z toho nasycené mastné kyseliny36,2 g
Sacharidy9,49 g
– z toho cukry1,86 g
Bílkoviny6 g
Sůl0,99 g

Cena

cca 130 Kč za 80 g (cca 962 Kč za 1 kg)

Dostupnost

internetové a kamenné obchody se zdravou výživou, rohlik.cz

2. Alternativa uzeného sýra blok/plátky, Violife (200 g)

Složení

voda, kokosový olej, modifikovaný bramborový škrob, jedlá sůl, kukuřičný škrob, přírodní aromata, sójový proteinový koncentrát, zahušťovadlo: karagenan a guma guar, modifikovaný kukuřičný škrob, kyselina mléčná, mléčnan sodný, barvivo: karoten

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťVýrazná, příjemně uzená, akorát slaná
VůněUzená
StrukturaPříjemná, šťavnatá, podobná eidamu

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐⭐ z 5 (vyvážená a příjemná uzená chuť, šťavnatá konzistence, dobře se roztéká, horší složení)

Chuť

Příjemně uzená a tak akorát slaná chuť. Velmi podobná klasickému sýru, díky tomu je dobře akceptován i nevegany. Vhodný pro studenou i teplou kuchyni – zejména do sendvičů, hamburgerů, toastů a na zapékané pokrmy.

Konzistence

Sýr je pevný, ale uvnitř šťavnatý, podobný sýru eidam. Za tepla se krásně rozpouští (ideální pro zapékané pokrmy jako jsou brambory, těstoviny, pizza, toasty aj.), anebo nastrouhaný na rizota či těstoviny. Prodává se ve formě bloku nebo plátků.

Ostatní

Chuťově jeden z nejlepších sýrů tohoto testu. Hvězdičku strháváme za složení – zbytečná éčka (skóre škodlivosti 1 a 2) a nulový obsah bílkovin. Velmi špatně se také dostává ven z obalu (je tam téměř zatavený).

Výživové údaje na 100 g

Energie1190 kJ/285 kcal
Tuky23 g
– z toho nasycené mastné kyseliny21 g
Sacharidy20 g
– z toho cukry0 g
Bílkoviny0 g
Sůl2,3 g

Cena

cca 79 Kč za 200 g (cca 395 Kč za 1 kg)

Dostupnost

internetové a kamenné obchody se zdravou výživou, rohlik.cz, supermarkety (Globus, Albert, Tesco)

3. Řecký blok, Violife (200 g)

Složení

voda, kokosový olej 29 %, škrob, mořská sůl, regulátor kyselosti: glukono-delta-lakton; aromata, extrakt z oliv, vitamín B12

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťPříjemná, svěží, akorát slaná, jako balkánský sýr
VůněJemně kokosová
StrukturaRoztíravá (jako tavený sýr), extra jemná

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐ z 5 (svěží a příjemná chuť podobná klasickému sýru, jemná a dobře roztíratelná konzistence, horší složení)

Chuť

Chuťově velmi příjemný, svěží, tak akorát slaný, připomíná balkán nebo jemný kozí sýr. Vynikne v salátech, s olivami nebo na pečivu. Věrohodná chuť podobná klasickému sýru, díky tomu je dobře akceptován i nevegany.

Konzistence

Konzistence je příjemná, jemná, dá se dobře rozetřít (ideální na pečivo a jednohubky nebo do salátu).

Ostatní

Jeden z nejlepších sýrů tohoto testu, který se chuťově věrohodně podobá klasickým sýrům. Hvězdičku dolů strháváme za složení – nulový obsah bílkovin a zbytečná umělá aromata a éčka. Kladně hodnotíme přidaný vitamín B12, který bývá u veganů často deficitní.

Výživové údaje na 100 g

Energie1260 kJ/305 kcal
Tuky29 g
– z toho nasycené mastné kyseliny26 g
Sacharidy11 g
– z toho cukry0 g
Bílkoviny0 g
Sůl1,7 g

Cena

cca 82 Kč za 200 g (cca 410 Kč za 1 kg)

Dostupnost

internetové a kamenné obchody se zdravou výživou

4. Alternativa sýru gouda blok, GreenVie (250 g)

Složení

voda, kokosový olej (24 %), modifikovaný škrob, jedlá mořská sůl, veganské aroma, barvivo: beta-karoten, olivový extrakt, vitamín B12

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťJemná sýrová, příjemná
VůněJemně sýrová
StrukturaMírně drobivá, ale stále dobrá

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐⭐ z 5 (jemná a příjemná sýrová chuť, mírně drolivá konzistence, dobře se roztéká, horší složení)

Chuť

Chuťově je tento sýr příjemný, tak akorát jemně sýrový. O chlup chuťově lepší než typ cheddar této značky.

Konzistence

Mírně se drolí, ale jinak mu nemáme co vytknout. Po tepelné úpravě se chová jako smažený hermelín – je nejvíce podobný sýru, mazlavý a tahavý.

Ostatní

Chuťově jeden z nejlepších sýrů, strhli jsme hvězdičku jen za mírně drolivou strukturu a horší složení.

Výživové údaje na 100 g

Energie1265 kJ/305 kcal
Tuky24 g
– z toho nasycené mastné kyseliny21 g
Sacharidy23 g
– z toho cukry< 0,1 g
Bílkoviny0,3 g
Sůl1,2 g

Cena

cca 87 Kč za 250 g (cca 348 Kč za 1 kg)

Dostupnost

internetové a kamenné obchody se zdravou výživou

5. Alternativa sýru pizza blok, GreenVie (250 g)

Složení

voda, kokosový olej (24 %), modifikovaný škrob, jedlá mořská sůl, veganské aroma, přírodní aroma paprika, barvivo: beta-karoten a paprikový extrakt, olivový extrakt, vitamín B12

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťPo olivách
VůněNeutrální
StrukturaPříjemná krémová, jemná, roztéká se v puse

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐⭐ z 5 (příjemná chuť po olivách, krémová až rozplývající se konzistence, hůře se roztéká, horší složení)

Chuť

Příjemná chuť po olivách. Kdo má rád olivy, určitě si na tomto sýru pochutná. Výborný sýr zastudena nakrájený třeba do salátu nebo na pečivo.

Konzistence

Tento sýr se povedl jak chutí, tak i konzistencí. Je jemný, krémový a rozplývá se na jazyku. Po tepelné úpravě je konzistence horší – je řidší a lepí se.

Ostatní

Jeden z velmi chutných i konzistenčně povedených sýrů zastudena do salátů. Hvězdičku strháváme za horší složení.

Výživové údaje na 100 g

Energie1265 kJ/305 kcal
Tuky24 g
– z toho nasycené mastné kyseliny21 g
Sacharidy23 g
– z toho cukry< 0,1 g
Bílkoviny0,3 g
Sůl1,2 g

Cena

cca 87 Kč za 250 g (cca 348 Kč za 1 kg)

Dostupnost

Globus

6. Alternativa sýru cheddar, GreenVie (250 g)

Složení

voda, kokosový olej (24 %), modifikovaný škrob, jedlá mořská sůl, veganské aroma, barvivo beta-karoten, olivový extrakt, vitamín B12

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťPříjemná výrazně sýrová, akorát slaná, vyvážená
VůněVýrazná sýrová (jako sýrový popcorn)
StrukturaGumová, drobivá a lámavá

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐⭐ z 5 (vyvážená sýrová chuť s výraznou vůní, podobá se klasickému sýru, drolivá, ale na jazyku se rozpouštějící konzistence, dobře se roztéká, horší složení)

Chuť

Chuť je výrazně sýrová, příjemná, vyvážená a tak akorát slaná. Dost podobná klasickému sýru. Ideální do teplé i studené kuchyně – např. do toastů, hamburgerů, na zapečené brambory, těstoviny aj.

Konzistence

Při konzumaci se sýr drolí v puse. Oproti jiným sýrům se na jazyku rozpouští. Konzistence je více gumová. Po tepelné úpravě se tento sýr podobá tavenému.

Ostatní

Kladně hodnotíme vyváženou chuť hodně podobnou klasickému sýru a přidaný vitamín B12, který bývá u veganů často deficitní. Hvězdičku jsme strhli za drolivější konzistenci a umělé (byť veganské) aroma.

Výživové údaje na 100 g

Energie1265 kJ/305 kcal
Tuky24 g
– z toho nasycené mastné kyseliny21 g
Sacharidy23 g
– z toho cukry<0,1 g
Bílkoviny0,3 g
Sůl1,2 g

Cena

cca 87 Kč za 250 g (cca 348 Kč za 1 kg)

Dostupnost

internetové a kamenné obchody se zdravou výživou

7. Kešu rýS sušené rajče s bazalkou, Kytky k sežrání (80 g)

Složení

voda, kokosový olej, kešu ořechy, sůl, kultura z quinoi, pochoutkové droždí, sušená rajčata, bazalka

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťPříjemně slaná, vyvážená, po rajčatech
VůněNeutrální
StrukturaJemná, roztíratelná

Jak se nám zamlouvá

⭐ z 5 (vyvážená rajčatová chuť, jemná a dobře roztíratelná konzistence, skvělé složení, dobrý nutriční profil)

Chuť

Tento sýr je chuťově příjemný, tak akorát sladký a chutná po rajčatech a bazalce. Ideální pro ty, kteří mají tuto kombinaci rádi.

Konzistence

Konzistence je krémová, jemná, na jazyku se rozpouští a krásně se roztírá např. na pečivu. Ideální jako mazací sýr nebo základ pomazánek.

Ostatní

Kladně hodnotíme skvělé složení (bez éček), super konzistenci, nízký obsah soli a oproti jiným sýrům vyšší obsah bílkovin a také obsah prospěšných probiotik. Chuťově nás tolik nezaujal.

Výživové údaje na 100 g

Energie1843 kJ/440 kcal
Tuky43,1 g
– z toho nasycené mastné kyseliny36,2 g
Sacharidy9,49 g
– z toho cukry1,86 g
Bílkoviny6 g
Sůl0,99 g

Cena

cca 130 Kč za 80 g (cca 962 Kč za 1 kg)

Dostupnost

internetové a kamenné obchody se zdravou výživou, rohlik.cz

8. Kešu rýS á la provance, Kytky k sežrání (80 g)

Složení

voda, kokosový olej, kešu ořechy, sůl, kultura z quinoi, pochoutkové droždí, rozmarýn, majoránka, bazalka

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťVýrazně bylinková
VůněNeutrální
StrukturaJemná, roztíratelná

Jak se nám zamlouvá

⭐ z 5 (výrazně bylinková chuť, krémová a dobře roztíratelná konzistence, skvělé složení, dobrý nutriční profil)

Chuť

Chuťově je tento sýr výrazně cítit po bylinkách, které až nepříjemně přebíjí chuť sýru. Když ho srovnáme s rajčatovým a prouzeným sýrem od stejné značky, chutná nám nejméně.

Konzistence

Konzistence je krémová, jemná, na jazyku se rozpouští a krásně se roztírá např. na pečivu. Ideální jako mazací sýr nebo základ pomazánek.

Ostatní

Kladně hodnotíme skvělé složení (bez éček), super konzistenci, nízký obsah soli a oproti jiným sýrům vyšší obsah bílkovin a také obsah prospěšných probiotik. Chuťově nás tolik nezaujal.

Výživové údaje na 100 g

Energie1843 kJ/440 kcal
Tuky43,1 g
– z toho nasycené mastné kyseliny36,2 g
Sacharidy9,49 g
– z toho cukry1,86 g
Bílkoviny6 g
Sůl0,99 g

Cena

cca 130 Kč za 80 g (cca 962 Kč za 1 kg)

Dostupnost

internetové a kamenné obchody se zdravou výživou, rohlik.cz

9. Alternativa sýru mozzarella, GreenVie (250 g)

Složení

voda, kokosový olej (24 %), modifikovaný škrob, mořská sůl, veganské aroma, barvivo: přírodní beta karoten, olivový extrakt, vitamin B12

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťSýrová, až do máslova, mohl by být slanější
VůněNevýrazná
StrukturaPříjemná, šťavnatá

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐⭐ z 5 (sýrová až máslová chuť, šťavnatá konzistence, dobře se roztéká, horší složení)

Chuť

Tento sýr chutí jemně připomíná máslo, je ale příjemný, neurazí, ale nenadchl nás. Mohl by být i mírně slanější. Vhodný na pizzu, těstoviny nebo caprese salát.

Konzistence

Konzistenčně velmi příjemný sýr, šťavnatý, nevrže mezi zuby, nelepí se, dobře se jí. Má konzistenci podobnou máslu.

Ostatní

Kladně hodnotíme příjemnou konzistenci a přidaný vitamín B12, který bývá u veganů často deficitní, ale sýr nás obecně nenadchl. Hvězdičku jsme strhli za umělé (byť veganské) aroma.

Výživové údaje na 100 g

Energie1265 kJ/305 kcal
Tuky24 g
– z toho nasycené mastné kyseliny21 g
Sacharidy23 g
– z toho cukry0,1 g
Bílkoviny0,3 g
Sůl1,2 g

Cena

cca 87 Kč za 250 g (cca 348 Kč za 1 kg)

Dostupnost

internetové a kamenné obchody se zdravou výživou

10. Alternativa sýru cheddar v plátcích, Koliós (200 g)

Složení

voda, kokosový olej (24 %), modifikovaný bramborový škrob, tapiokový škrob, sůl, dochucovadla, barviva: annato

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťVýrazněji sýrová, umělá, slanější
VůněVýrazná po sýrovém popcornu
StrukturaSušší, drobivá

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐ z 5 (výrazná umělá chuť, sušší a drolivá konzistence, horší složení)

Chuť

Tento sýr je chuťově takový střed, který neurazí, ale není ani jeden z těch nejlepších. Je výrazněji sýrový, chuť pocitově „umělá“ a sýr je dost slaný. Je vhodný třeba do hamburgerů nebo toastů.

Konzistence

Konzistence u toho sýru je sušší, až drolivá. Po tepelné úpravě se rozpustí, ale zůstane až moc tekutý oproti jiným sýrům.

Ostatní

Strháváme hvězdičku za umělou chuť, drolivější konzistenci, vysoký obsah soli, nulový obsah bílkovin a přidaná umělá barviva ve složení (E160b – annato; známka škodlivosti 3).

Výživové údaje na 100 g

Energie1155 kJ/297 kcal
Tuky24 g
– z toho nasycené mastné kyseliny21 g
Sacharidy15,7 g
– z toho cukry0 g
Bílkoviny0 g
Sůl2,1 g

Cena

cca 56 Kč za 200 g (cca 280 Kč za 1 kg)

Dostupnost

internetové a kamenné obchody se zdravou výživou

13. Veganská alternativa sýru Greek style, Sheese (200 g)

Složení

voda, kokosový olej, kukuřičný škrob, sójový proteinový koncentrát, modifikovaný kukuřičný škrob, zahušťovadlo karagenan a guma guar, jedlá sůl, přírodní aromata, pálenkový ocet, kyselina mléčná

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťUmělá, pachuť tuku
VůněUmělé aroma šunka-sýr
StrukturaDrobivější, sušší, lepí se na patro

Jak se nám zamlouvá

z 5 (nepříjemná umělá chuť i vůně, sušší a drolivá konzistence, horší složení)

Chuť

U chuti tohoto sýra převládá umělý ocas (jakoby po žluklém oleji nebo škrobu). Slaný je akorát, ale člověk si na něm příliš nepochutná.

Konzistence

Tento sýr má spíše sušší konzistenci a drolí se. V ústech se nepříjemně lepí na patro a jazyk. Konzistence je jako měkčí balkánský sýr. Proto je ideální spíše do salátů nebo na ozdobení těstovin.

Ostatní

Jeden z nejslabších sýrů tohoto testu – jak chuťově, tak konzistencí, vůní i složením.

Výživové údaje na 100 g

Energie1241 kJ/299 kcal
Tuky24 g
– z toho nasycené mastné kyseliny20 g
Sacharidy20,4 g
– z toho cukry< 0,1 g
Bílkoviny0,7 g
Sůl1,8 g

Cena

cca 86 Kč za 200 g (cca 430 Kč za 1 kg)

Dostupnost

internetové a kamenné obchody se zdravou výživou

12. Sýr uzený plátkový, Tudlee (100 g)

Složení

pitná voda, kokosový tuk, modifikovaný škrob, jedlá sůl, aroma, stabilizátor: xanthan, barvivo: karoteny

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťNevýrazná, mdlá, není chutný
VůněNevýrazná
StrukturaDrolivější, suchá

Jak se nám zamlouvá

⭐ z 5 (mdlá chuť, sušší a drolivá konzistence, široká dostupnost, horší složení)

Chuť

Chuť tohoto sýru je mdlá, nevýrazná a nedobrá. Chutná po tuku. Znovu bychom si ho už nekoupili.

Konzistence

Tento sýr se podobá eidamu, ale konzistence je suchá a drobivá (rozpadá se). Asi jako nejlevnější eidam.

Ostatní

Jeden z nejslabších sýrů z našeho testu ve všech směrech. V našem testovaném balení byla navíc nekonzistentní tloušťka plátků. Výhodou je snad akorát široká dostupnost.

Výživové údaje na 100 g

Energie1251 kJ/301 kcal
Tuky25 g
– z toho nasycené mastné kyseliny17 g
Sacharidy18 g
– z toho cukry1 g
Bílkoviny0,2 g
Sůl1 g

Cena

cca 35 Kč za 100 g (350 Kč za 1 kg)

Dostupnost

internetové a kamenné obchody se zdravou výživou, rohlik.cz, supermarkety (Tesco, Kaufland, Albert, Globus)

13. Alternativa sýru, Koliós (200 g)

Složení

voda, kokosový olej (24 %), modifikovaný bramborový škrob, tapiokový škrob, sůl, dochucovadla

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťNakyslá, umělá, nepříjemná, slanější
VůněSlabě kyselá, není příliš příjemná
StrukturaSvěží, krémová, příjemně mazlavá, skoro jako tavený

Jak se nám zamlouvá

⭐ z 5 (nakyslá a umělá chuť, svěží a vláčná konzistence, horší složení)

Chuť

Tento sýr nám nechutnal, proto dostal pouze 1 hvězdičku. Chuť byla nepříjemná, až umělá, nakyslá a na nás slanější.

Konzistence

Oproti chuti, která nás zklamala, se konzistence u tohoto sýru opravdu povedla. Je svěží, vláčný a krémový. Ideální k natírání na pečivo, případně jako základ pomazánek.

Ostatní

Chuťově jeden z nejhorších sýrů tohoto testu, ale kladně hodnotíme super konzistenci. Strháváme hvězdičky za umělou a kyselou chuť, nulový obsah bílkovin, umělá dochucovadla a vysoký obsah soli.

Výživové údaje na 100 g

Energie1155 kJ/297 kcal
Tuky24 g
– z toho nasycené mastné kyseliny21 g
Sacharidy15,7 g
– z toho cukry0 g
Bílkoviny0 g
Sůl2,1 g

Cena

cca 56 Kč za 200 g (cca 280 Kč za 1 kg)

Dostupnost

internetové a kamenné obchody se zdravou výživou

Slovo na závěr + vítěz testu

V dnešní době už není složité na našem trhu najít bezmléčnou alternativu za živočišné sýry. Dokonce v mnoha různých druzích a variantách a od rozličných firem, takže si člověk může vybrat ten sýr, který mu vyhovuje. Rostlinné sýry se od sebe ale příliš neliší. Jsou většinou založeny na stejných ingrediencích, tudíž složení i konzistence jsou podobné, ale chuť se může mírně lišit.

Jak jsme si na začátku článku zmínili, rostlinné sýry nejsou příliš zdravou potravinou a v naší stravě by se měly objevovat spíše výjimečně. Sýrovou chuť můžeme nahradit například lahůdkovým droždím (chuťově nejlepší je od firmy Vitalvibe) a v jídlech třeba tofu či tempehem (na pizzu, do baget, těstovin aj.).

Tento test jsme se snažili hodnotit co nejvíce objektivně, nicméně každý jsme jiný a každému může vyhovovat jiná chuť sýra, proto tento test neberte jako dogma. 🙂

Výběr u sýrů závisí hlavně na tom, jaký druh sýra chceme a k jakému účelu. Liší se totiž v druzích (eidam, mozzarella, gouda, parmazán aj.) i typech (plátky, blok, strouhaný, mazací). Měkčí (řecké) sýry jsou lepší do studené kuchyně – salátů, těstovin, pomazánek a na pečivo, tvrdší zase do teplé kuchyně (roztékají se) – na pizzu, zapékané pokrmy, sendviče, hamburgery aj.

Celkový vítěz testu

Celkové vítězství našeho testu mezi všemi rostlinnými sýry získal roztírací sýr Kešu rýS prouzený od firmy Kytky k sežrání. Ze všech testovaných sýrů má nejvíce přirozenou, delikátní uzenou chuť, úžasně krémovou a nadýchanou strukturu, skvělé složení bez škrobů a aditiv, včetně prospěšných probiotik a nejméně soli. Je ideální k namazání na pečivo, jednohubky, tortilly či krekry, do omáček, pomazánek, na těstoviny, saláty i brambory. Bohužel se neroztéká (nehodí se do teplé kuchyně), je hůře dostupný (některé zdravé výživy nebo rohlik.cz) a za vyšší cenu.

Nejvíce podobnou alternativou k živočišnému sýru co se týče chuti, vůně i struktury (po tepelné úpravě se krásně roztéká; ideální do teplé kuchyně na pizzy, zapékané pokrmy, rizota a těstoviny) je jednoznačně Uzená alternativa sýru od značky Violife (ve formě plátků nebo bločku) a Řecký blok od značky Violife (ideální do studené kuchyně – do salátů, pomazánek, na pečivo aj.). Oba sýry jsou velmi dobře akceptovány i nevegany – většina by nepoznala, že se nejedná o klasický sýr z mléka.

Čtyři hvězdičky získaly i sýry různých příchutí od značky Green Vie. Zejména typ Gouda a Pizza nám velice chutnal.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 9 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

Komentáře

Chcete přidat komentář k článku?

Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.