Odlehčený pudinkový tofu dezert, svačinka plná bílkovin, i pro děti (bez mléka a bílého cukru)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Ingredience (6 skleniček):
- 1 tofu natural
- 1/2 balíčku (5 g) agar agar (rostlinná želatina)
- 1 vanilkový pudink v prášku*
- 0,5 l rostlinného mléka (ne rýžové, nezhoustne)
- 5-6 lžic kokosového či javorového sirupu (dle chuti)
- 1 lžíce kakaa (karobu) – pro duo verzi, jinak můžete vynechat
- 2 lžíce oříškového másla (z loupaných mandlí, kešu či kokosu), rostlinné smetany či tuhé části kokosového mléka – krém zjemní, lze vynechat
- 1 lžíce kokosového oleje
- ovoce (maliny, jahody, borůvky, rybíz aj.) – čerstvé, mražené nebo kompotované
- piškoty (např. domácí z celozrnné mouky bez vajec, anebo bezlepkové jáhlové od Natural Jihlava) či sušenky
*škrob je průmyslově zpracovaná potravina s vyšším glykemickým indexem, vyšším množstvím kalorií a s nevyváženým nutričním profilem (více jsme o něm psali u recenze rostlinných sýrů, které ho hojně obsahují), proto ho používáme spíše výjimečně, třeba v rámci dezertu. 🙂
1. Nachystáme si ingredience
Nachystáme si ingredience na pudink (mléko, sirup, pudinkový prášek a agar) a odměříme si je, protože je budeme potřebovat mít po ruce.
Část mléka odlijeme do hrnečku a smícháme s celým pudinkovým práškem.
2. Uvaříme pudink
Mléko nalijeme do hrnce, přidáme sirup a agar a začneme na mírném plameni zahřívat. Po minutě nalijeme rozmíchaný pudink a mícháme do zhoustnutí.
3. Vytvoříme krém
Tofu dáme do mísy, přidáme oříškové máslo, kokosový olej a uvařený pudink. Vše rozmixujeme do hladkého tekutého krému. Ochutnáme a případně v tomto bodě ještě dosladíme (každý máme rádi jinak sladké).
Krém rozdělíme na 2 poloviny a do jedné z nich vmícháme lžíci kakaa (nebo karobu). Pokud nechceme dvoubarevný dezert, tento krok vynecháme.
4. Poskládáme dezert
Nachystáme si skleničky nebo menší skleněnou formu. Začneme piškoty. Naskládáme je na spodek a na ně navrstvíme ovoce (pokud použijeme čerstvé ovoce, piškoty pokapeme například ovocným koncentrátem či sirupem, např. datlový; v případě mraženého to máme i se šťávou). Na ovoce nalijeme první část pudinku a postup zopakujeme (piškoty, ovoce, pudink). Vrch můžeme posypat nastrouhanou čokoládou.
Tip: Pokud máme ovoce mražené, pomalu ve vodní lázni nebo v hrnci na nejnižší stupeň ho rozmrazíme, než ho použijeme do dezertu.
5. Dáme vychladit a podáváme
Dezerty dáme vychladit do lednice, nejlépe přes noc, aby se piškoty dobře nasákly. A poté podáváme jako lehký a osvěžující dezert. 🙂
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Tento recept je mls 😋
V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.