Návrh nové vyhlášky: kváskový chleba bude i ten, který obsahuje aditiva
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2019/08/bread-3777535_1280.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Kváskový nebo kvasový chleba? Doteď to vyhláška neřešila
Možná jste se také zaradovali, když jste viděli v supermarketu chleba s označením „kváskový“ nebo „kvasový“. Že by svítalo na lepší časy a už se prodávaly i poctivé kváskové chleby? Bohužel ne. Za kváskový nebo kvasový chleba se totiž může prodávat téměř cokoliv. Vyhláška týkající se chlebů toto označení doteď neřešila.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2019/08/baked-blur-bread-2067626-250x375.jpg)
Kváskový chléb jíme kvůli jeho benefitům (máme na mysli celozrnný, ne ten z bílé mouky, ten ani obsah kvásku nespasí) – díky dlouhému kvašení se rozloží antinutriční látky v celozrnné mouce (zejména kyselina fytová, která blokuje vstřebávání v mouce obsažených minerálů jako je vápník, železo a hořčík, které tělo už nemůže využít) i lepek. Takový chleba je pro naše tělo mnohem stravitelnější a živiny z něj využitelnější v porovnání s chlebem z droždí (tam není nic, co by rozložilo lepek a nestravitelné látky). Má příjemně nakyslou chuť a díky obsaženým přirozeným kyselinám neplesniví a vydrží déle čerstvý.
Chlebová chuť se v dnešních chlebech dělá pomocí koncentrátů
V dřívějších dobách se tradičně dělal chleba třístupňovým kvašením. Dlouhou fermentací v těstě vznikly přirozené kyseliny a rozvinula se kyselá chlebová chuť. Protože se ale jednalo o proces náročný na čas a prostor, a jak víme, dnes je času málo, přišli výrobci od konce 90. let 20. století s jinou technologií, která umožňuje zkrátit nebo zcela vypustit čas potřebný ke zrání těsta. Začaly se používat stabilizované kvasy a kvasné koncentráty.
- Stabilizovaný kvas je předfermentovaná kultura (pekaři tomu říkají „mrtvý kvas“), která se jednoduše rozmíchá v těstě na chleba, dodá mu typickou chlebovou chuť, ale už neumožní kvašení, proto se do těsta musí přidat i droždí.
- Kvasový koncentrát (suchá nebo tekutá směs) vzniká zahušťováním a mícháním žitného kvasu s dalšími látkami (barvivy, zlepšující přípravky, stabilizátory). Přidává se do těsta, aby měl chleba typicky chlebovou chuť, kůrka měla zlatavý vzhled a chleba déle vydržel čerstvý.
Tento způsob výroby chleba je pro výrobce jednoduchý, časově i sortimentově flexibilní a ekonomický.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2019/08/4636424977_3a0aa1be1f_b-250x375.jpg)
I když se takový chleba prodává jako kváskový nebo kvasový (protože „něco jako kvas“ obsahuje), nejedná se o prokvašený chléb tradičním kváskem (a ve většině případů se ani nejedná o celozrnný chléb, ale o chléb z bílé mouky). Kvas je tam pouze přidaný jako chuťová složka. Takový chleba nepřináší našemu tělu žádné benefity, jako je tomu u tradičního celozrnného kváskového chleba. Tyto chleby z kvasných koncentrátů jsou hůře stravitelné, obsahuje hodně lepku, antinutriční látky (pokud jde o chleba z celozrnné mouky) a navíc ještě spoustu aditiv.
Nová vyhláška přinese pořádek v definicích
Jak jsme si již říkali, doteď nebyla definice kvasu jasně daná. Vyhláška s upřesněním pojmů chyběla. Díky nové vyhlášce by se v tom měl udělat pořádek. Ale je třeba, abychom v tom měli pořádek i my, spotřebitelé – abychom věděli, který chleba tedy kupovat.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2019/08/bread-4170338_1280-250x167.jpg)
Podle nové vyhlášky budou chleby rozděleny do tří kategorií:
- Tradiční kvasový/kváskový, tradiční s kváskem/kvasem – chléb vyrobený pouze za pomocí žitného kvásku (tj. tak, jak se tradiční chléb po generace u nás vyráběl a který chceme kupovat).
- Kváskový chleba – chléb z jiného než z žitného kvásku a s použitím droždí.
- Chléb kváskového/kvasového typu – chléb, do kterého byl použit stabilizovaný kvas a přídatné látky.
Tak který kupovat? Anebo raději péct doma?
Budoucí názvy jednotlivých kváskových a ne-kváskových chlebů mohou být pro nás spotřebitele, zejména pokud hledáme tradiční kváskový chléb poprvé, matoucí. Proto je třeba naučit se „v tom chodit“ a správně vybrat.
3 kroky, jak postupovat při výběru toho pravého chleba:
- Hledejte označení kváskový/kvasový chléb (jak začne platit nová vyhláška, tak ještě s přídavkem tradiční – to je ten, který chceme kupovat).
- Zkontrolujte složení, zda neobsahuje droždí, stabilizovaný kvas a přídatné látky (nejlépe by složení mělo být pouze voda, mouka, sůl, kmín, případně semínka a kvásek). Pokud není složení uvedeno na obalu, v supermarketech vám ho na požádání sdělí (malá rada: v supermarketech většinou takové pečivo nenajdete, hledejte spíše v menších pekárnách, na trzích a ve zdravých výživách).
- Ujistěte se, že obsahuje celozrnnou mouku (alespoň větší část). Chleby z bílé mouky neobsahují tolik živin pro naše tělo a náš mikrobiom jako celozrnné, a nepomůže jim ani to, že jsou prokvašené kváskem.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2019/08/bread-821503_1280-250x167.jpg)
Po pár neúspěšných pokusech hledání toho pravého poctivého chleba možná zjistíte, stejně jako my, že nejlepší a nejekonomičtější je péct si kváskový chleba doma (550 g bochník kupovaného celozrnného kváskového chleba vyjde na 72 Kč, úplně stejně velký bochník vás doma vyjde do 20 Kč). Jakmile jednou získáte odvahu a pustíte se do pečení, už nebudete chtít jiný, to mi věřte 🙂
zdroje: euro.cz, apps.odok.cz
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
![Děkování](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/heart-thank-you.png)
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/appka-nahled-banner@2x.png)
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
![Střevo](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/intestine.png)
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.