před 2 lety Děkování19 lidí poděkovalo

5 benefitů, které vám přinese konzumace kváskového chleba

Kváskové pečivo je mnohem zdravější, než to z kvasnic. Jeho konzumace vám může přinést nejen těchto 5 benefitů, ale mnohem více…

Ale pozor! Není chleba jako chleba. A to platí i u chleba kváskového. Ten nejzdravější je z celozrnné mouky, nejlépe žitné a kvašený třífázovým dlouhým kvašením (aktivace kvásku, rozkvas a kvašení těsta). Právě ten vašemu tělu přinese nejvíce benefitů.

1. Déle vás zasytí

Celozrnné kváskový chleba obsahuje vysoký podíl vlákniny, díky které vás 2-3 krajíčky zasytí na dlouho dobu a není třeba se ničím dojídat na rozdíl od klasického bílého chleba.

2. Podpoří vaše trávení

Fermentační proces pomůže „natrávit“ a rozložit všechny složité a nestravitelné látky, které obilí obsahuje (toto chléb z droždí neumí), a tím pádem je velmi dobře stravitelný. Díky velkému obsahu vlákniny a minerálů čistí trávicí trakt a odstraňuje zácpu.

3. Jeho jedinečnou chuť si zamilujete

Není nad domácí kváskový chleba (a nejlépe ještě čerstvý a křupavý!). Kváskový chleba má kyselkavou chuť a chlebové aroma, které si zamilujete a už nebudete chtít kupovat chleby z obchodu. Ty se domácímu kváskovému chlebu totiž nikdy nevyrovnají!

4. Nezalepí vaše střeva

Lepek zatěžuje tělo a zejména dnešní přešlechtěná pšenice ho obsahuje velké množství. Díky dlouhému procesu fermentace se i přes použití lepkové mouky v kváskovém těstě snižuje množství lepku a tím pádem tolik nezatěžuje trávení a je stravitelnější, a to dokonce i pro celiaky (1, 2, 3).

5. Ušetříte peníze

Kváskové pečivo se jen tak nezkazí. Díky obsahu kyseliny mléčné a octové vydrží dlouho (7-14 dní) a neplesniví. Jediný efekt, který bude mít delší skladování, je ztvrdnutí chleba. Stačí ho ale napařit pár minut na pařáčku a bude zase měkký. Z tvrdšího chleba se také udělat topinky nebo obalený chleba „ve vajíčku“ (v hrašce nebo cizrnové mouce s vodou).

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 19 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo