5 benefitů, které vám přinese konzumace kváskového chleba
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Ale pozor! Není chleba jako chleba. A to platí i u chleba kváskového. Ten nejzdravější je z celozrnné mouky, nejlépe žitné a kvašený třífázovým dlouhým kvašením (aktivace kvásku, rozkvas a kvašení těsta). Právě ten vašemu tělu přinese nejvíce benefitů.
1. Déle vás zasytí
Celozrnné kváskový chleba obsahuje vysoký podíl vlákniny, díky které vás 2-3 krajíčky zasytí na dlouho dobu a není třeba se ničím dojídat na rozdíl od klasického bílého chleba.
2. Podpoří vaše trávení
Fermentační proces pomůže „natrávit“ a rozložit všechny složité a nestravitelné látky, které obilí obsahuje (toto chléb z droždí neumí), a tím pádem je velmi dobře stravitelný. Díky velkému obsahu vlákniny a minerálů čistí trávicí trakt a odstraňuje zácpu.
3. Jeho jedinečnou chuť si zamilujete
Není nad domácí kváskový chleba (a nejlépe ještě čerstvý a křupavý!). Kváskový chleba má kyselkavou chuť a chlebové aroma, které si zamilujete a už nebudete chtít kupovat chleby z obchodu. Ty se domácímu kváskovému chlebu totiž nikdy nevyrovnají!
4. Nezalepí vaše střeva
Lepek zatěžuje tělo a zejména dnešní přešlechtěná pšenice ho obsahuje velké množství. Díky dlouhému procesu fermentace se i přes použití lepkové mouky v kváskovém těstě snižuje množství lepku a tím pádem tolik nezatěžuje trávení a je stravitelnější, a to dokonce i pro celiaky (1, 2, 3).
5. Ušetříte peníze
Kváskové pečivo se jen tak nezkazí. Díky obsahu kyseliny mléčné a octové vydrží dlouho (7-14 dní) a neplesniví. Jediný efekt, který bude mít delší skladování, je ztvrdnutí chleba. Stačí ho ale napařit pár minut na pařáčku a bude zase měkký. Z tvrdšího chleba se také udělat topinky nebo obalený chleba „ve vajíčku“ (v hrašce nebo cizrnové mouce s vodou).
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.