před 7 týdny 2 to se mi líbí

Kvásek vs. droždí: 10 rozdílů

Kvásek i droždí nám zajišťují kynutí pečiva. Proč ale používat zrovna zdlouhavý kvásek, když pečivo z droždí je rychlejší? Jsou v nich vůbec nějaké rozdíly? Našli jsme jich 10!

1. Kváskový chléb vydrží déle bez plísně

Je to dáno kyselým prostředím (konkrétně kyselinou mléčnou a octovou), které se v těstě vytváří působením přátelských bakterií. Kyselé prostředí brání rozvoji nepříznivých bakterií a plísní. Pokud je chléb správně prokvašený, dopečený a skladovaný, vydrží i 7-14 dní zabalený v utěrce bez známky plísně. Přirozeným jevem je pouhé ztvrdnutí kváskového chleba (tvrdý chleba lze napařit na pařáčku). Naopak kvasnicové chleby začnou velice rychle plesnivět.

2. Kvásek obsahuje desítky přátelských bakterií

Kvásek na rozdíl od pekařského droždí obsahu...

Dále dostupné pouze pro členy bezplatného klubu Superkvašáků

Registrací získáte přístup ke všem klubovým článkům a budeme vám posílat novinky ze světa fermentace:

Zdarma zaregistrovat a odemknout článek