Návod, jak vyrobit Lievito Madre kvásek. Krok po kroku pro začátečníky
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/11/navod-na-zalozeni-lievito-madre.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Lievito Madre, LM kvásek nebo kvásková máma. Tento tuhý kvásek pochází z Itálie a stává se u nás čím dál tím víc populární.
LM kvásek dělá pečivo extra nadýchané, jemné a vláčné a neovlivňuje jeho chuť (na rozdíl od žitného kvásku, který dává pečivu typickou chlebovou chuť). Proto se hodí zejména ke kynutí sladkých koláčů, buchet, trdelníků, lívanců, ale i baget, rohlíků, pizzy a dalších dobrot. A navíc není o nic náročnější na péči a kynutí než žitný kvásek, hodí se i pro začátečníky s kváskováním.
Kvásková máma je ideální kvásek na kynutí pečiva pro strávníky, kteří byli zvyklí na klasické drožďové pečivo a koláče a chtějí ho vyměnit za zdravější variantu.
Tento kvásek je sice vyrobený z bílé mouky a bílou mouku se i krmí, ale neznamená to, že s ním musíte péct pouze bílé pečivo. Hodí se i do těst založených na celozrnné či jiné mouce.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/11/DSC_07831200-700x466.jpg)
Na LM kvásek potřebujete:
- dobře vymytou širší skleničku nebo plastovou dózu s víčkem
- vařečku
- nůž
- digitální váhu
- bílou pšeničnou hladkou nebo polohrubou mouku
- vodu
- med (nejlépe od včelaře, který se o včely stará s láskou a respektem, nebereme jim většinu medu, nemění za cukr a nekrmí chemickými léky)
- návod na založení kváskové Supermámy (ke stažení níže)
Jdeme na to!
Pro jednoduchost jsme pro vás připravili plán „Jak se rodí kvásková Supermáma“ k vytištění nebo uložení do počítače:
Stáhněte si jej a začněte s výrobou kváskové Supermámy nejlépe večer před spaním, nebo ráno po probuzení. Za 14 dní bude Supermáma hotová a budete s ní moci poprvé péct.
Přejeme, ať vám doma dobře kvasí!
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/11/DSC_08381200-700x472.jpg)
Pokud už máte kváskovou Supermámu narozenou, můžete pokračovat třeba výrobou trdelníků nebo japonského sladkého pečiva Melonpanu.
Použití je široké – nejen na bílé pečivo, ale také na celozrnné či bezlepkové.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
![Děkování](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/heart-thank-you.png)
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/appka-nahled-banner@2x.png)
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
![Střevo](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/intestine.png)
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.
Chcete přidat komentář k článku?
Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.