
Návod, jak vyrobit Lievito Madre kvásek. Krok po kroku pro začátečníky.

Lievito Madre, LM kvásek nebo kvásková máma. Tento tuhý kvásek pochází z Itálie a stává se u nás čím dál tím víc populární.
LM kvásek dělá pečivo extra nadýchané, jemné a vláčné a neovlivňuje jeho chuť (na rozdíl od žitného kvásku, který dává pečivu typickou chlebovou chuť). Proto se hodí zejména ke kynutí sladkých koláčů, buchet, trdelníků, lívanců, ale i baget, rohlíků, pizzy a dalších dobrot. A navíc není o nic náročnější na péči a kynutí než žitný kvásek, hodí se i pro začátečníky s kváskováním.
Kvásková máma je ideální kvásek na kynutí pečiva pro strávníky, kteří byli zvyklí na klasické drožďové pečivo a koláče a chtějí ho vyměnit za zdravější variantu.
Tento kvásek je sice vyrobený z bílé mouky a bílou mouku se i krmí, ale neznamená to, že s ním musíte péct pouze bílé pečivo. Hodí se i do těst založených na celozrnné či jiné mouce.

Na LM kvásek potřebujete:
- dobře vymytou širší skleničku nebo plastovou dózu s víčkem
- vařečku
- nůž
- digitální váhu
- bílou pšeničnou hladkou nebo polohrubou mouku
- vodu
- med (nejlépe od včelaře, který se o včely stará s láskou a respektem, nebereme jim většinu medu, nemění za cukr a nekrmí chemickými léky)
- návod na založení kváskové Supermámy (ke stažení níže)
Jdeme na to!
Pro jednoduchost jsme pro vás připravili plán „Jak se rodí kvásková Supermáma“ k vytištění nebo uložení do počítače:
Stáhněte si jej a začněte s výrobou kváskové Supermámy nejlépe večer před spaním, nebo ráno po probuzení. Za 14 dní bude Supermáma hotová a budete s ní moci poprvé péct.
Přejeme, ať vám doma dobře kvasí!

Pokud už máte kváskovou Supermámu narozenou, můžete pokračovat třeba výrobou trdelníků z LM kvásku. Použití je široké – nejen na bílé pečivo, také na celozrnné či bezlepkové.

Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.
Chcete přidat komentář k článku?
Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.