před 2 měsíci Děkování23 lidí poděkovalo

Melonpan z kvásku a celozrnné mouky, japonské sladké pečivo s křupavou kůrčičkou (vegan)

Představte si příjemně nasládlou, měkoučkou a nadýchanou střídku s křupavou sladkou kůrčičkou. To je melonpan. Populární japonské sladké pečivo. Oblíbená svačinka mnoha postav anime a manga. V tomto receptu si ho můžete vychutnat ve zdravější celozrnné podobě. Díky absenci mléčných produktů a vejce je vhodný i pro alergiky.

Co je to melonpan

Jde o velice populární japonské sladké pečivo. Obvykle se jí na snídani nebo při čajových ceremoniích.

Podle názvu byste možná tipovali, že jde o pečivo s melounovou příchutí. Není tomu tak. Tedy ne v tradiční verzi.

Svůj název dostal melonpan podle struktury kůrky, která připomíná melounovou slupku. Ne ale ten zelený, vodní meloun, který se vybaví asi většině z nás, ale cantaloupe (tzv. ananasový meloun).

Tradiční Melonpan nemá žádnou speciální příchuť. Jde o sladký měkký a nadýchaný „chléb“ schovaný pod křupavou sušenkovou kůrkou. Dnes ho ale už můžete potkat v mnoha různých variantách a příchutích (např. čokoláda, dýně, matcha nebo i meloun).

Proč je okolo melonpanu tolik humbuku?

Vypadá přeci jako každé jiné sladké pečivo… Nenechte se ale zmást. Jakmile jednou tento chléb vyzkoušíte, budete chtít ještě. 🙂

Právě kombinace vatičkového těsta a křupavé sladké kůrky je to, co dělá melonpan silně návykovým.

Melopan v hlavní roli anime a manga

Pokud sledujete anime, určitě melonpan znáte. Můžete ho vidět ve scénách, kdy hlavní hrdina utíká z domu do školy a přichází pozdě právě s kouskem melonpanu v puse. Objevuje se například v anime Shakugan no Shana nebo Nichijou aj.

Melonpan je prostě ideální dobrota s sebou na cestu do práce nebo školy. Právě díky své přenositelnosti, neodolatelné chuti, roztomilému jménu a možnostem ochucení je tak oblíbený.

A teď si společně krok po kroku ukážeme, jak si tuto neodolatelnou dobrotu vytvořit ve zdravější celozrnné verzi kynuté kváskem. Ale varuji vás, jde o silně návykovou věc. 🙂

Ingredience (5 ks):

Chlebové těsto:

  • 100 g LM (Lievito madre) kvásku (návod na výrobu pro začátečníky)
  • 160 g celozrnné pšeničné mouky (my použili Pernerku)
  • 40 g rýžové hladké mouky
  • 45 g javorového sirupu
  • 20 g kokosového oleje (nebo rostlinného másla)
  • 100 g sójového či jiného rostlinného mléka (domácího nebo kupovaného)
  • špetka soli

Sušenkové těsto:

  • 65 g celozrnné pšeničné mouky (my použili Pernerku)
  • 20 g rostlinného másla (např. domácího nebo Alsan)
  • 20 g kokosového cukru
  • 35 g sójového či jiného rostlinného mléka (domácího nebo kupovaného)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • špetka soli

1. Vytvoříme chlebové těsto

Smícháme tekuté ingredience na chlebové těsto – tj. do mísy vložíme LM kvásek (může být z lednice), mléko, sirup a roztopený olej (vlažný; ne horký, zabil by kvásek!). Rukama kvásek v tekutině rozdrobíme na menší kousky a promícháme.

Mokré ingredience smícháme se suchými (obě mouky a sůl) a dobře prohněteme (může to chvíli trvat) a zpracujeme v hebké a pružné nelepivé těsto.

2. Necháme ho 2–3 hodiny kynout

Těsto v míse zabalíme do igelitové tašky, konce uvážeme a necháme na teplém místě fermentovat 2–3 hodiny.

3. Mezitím vypracujeme sušenkové těsto

Na sušenkové těsto smícháme změklé máslo a cukr. Rukama zpracujeme v hmotu. Vmícháme kypřící prášek, vanilkový extrakt a špetku soli. Postupně přilíváme sójové mléko. Rozmícháme.

Ke všem ingrediencím vsypeme mouku a dobře propracujeme na velmi měkké těsto, které se nelepí. Těsto zabalíme do fólie nebo sáčku a dáme do lednice.

4. Uděláme melonpan

Vykynuté chlebové těsto rozdělíme na 5 stejně velkých kousků. Z kousků vytvoříme kuličky a dáme je na plech s pečícím papírem. Přehodíme přes ně utěrku a necháme je na teplém místě 20 minut kynout.

Sušenkové těsto vyndáme z lednice a necháme v pokojové teplotě 5–10 minut povolit (pokud je tužší). Poté nakrájíme na 5 stejně velkých kousků. Každý kousek vyválíme na tenké kolečko.

Na sušenkové kolečko položíme kuličku z chlebového těsta a sušenkovým těstem ji obalíme jako když obalujeme těstem ovoce na ovocné knedlíky.

5. Finalizujeme

Do misky nasypeme kokosový cukr a každou kuličku shora cukrem obalíme. Na každé kuličce nahoře nařežeme vzor. Kuličky necháme pod utěrkou hodinu kynout.

5. Pečeme a mlsáme

Rozehřejeme si troubu na 170 °C. Plech s melonpany do ní vložíme a pečeme zhruba 20–30 minut.

Melonpany necháme vychladnout a sníme (možná všechny :-D) ještě čerstvé.

Dobrou chuť! 🙂

Tento recept je mls 😋

V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 23 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

-15% Odlehčená super-kuchařka s tipy pro zdraví střeva

Odlehčená super-kuchařka s tipy pro zdraví střeva

40+ tipů na dobře stravitelná rostlinná jídla, která jsou prospěšná pro zdraví, štíhlou linii i trávení. Pro každého, kdo chce odlehčit či ozdravit svůj jídelníček a poznat rozmanitá rostlinná jídla pro každodenní vaření.

2021-04-28 23:59:59

Koupit e-book