před 3 lety Děkování39 lidí poděkovalo

Melonpan z kvásku a celozrnné mouky, japonské sladké pečivo s křupavou kůrčičkou (vegan)

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Představte si příjemně nasládlou, měkoučkou a nadýchanou střídku s křupavou sladkou kůrčičkou. To je melonpan. Populární japonské sladké pečivo. Oblíbená svačinka mnoha postav anime a manga. V tomto receptu si ho můžete vychutnat ve zdravější celozrnné podobě. Díky absenci mléčných produktů a vejce je vhodný i pro alergiky.

Co je to melonpan

Jde o velice populární japonské sladké pečivo. Obvykle se jí na snídani nebo při čajových ceremoniích.

Podle názvu byste možná tipovali, že jde o pečivo s melounovou příchutí. Není tomu tak. Tedy ne v tradiční verzi.

Svůj název dostal melonpan podle struktury kůrky, která připomíná melounovou slupku. Ne ale ten zelený, vodní meloun, který se vybaví asi většině z nás, ale cantaloupe (tzv. ananasový meloun).

Tradiční Melonpan nemá žádnou speciální příchuť. Jde o sladký měkký a nadýchaný „chléb“ schovaný pod křupavou sušenkovou kůrkou. Dnes ho ale už můžete potkat v mnoha různých variantách a příchutích (např. čokoláda, dýně, matcha nebo i meloun).

Proč je okolo melonpanu tolik humbuku?

Vypadá přeci jako každé jiné sladké pečivo… Nenechte se ale zmást. Jakmile jednou tento chléb vyzkoušíte, budete chtít ještě. 🙂

Právě kombinace vatičkového těsta a křupavé sladké kůrky je to, co dělá melonpan silně návykovým.

Melopan v hlavní roli anime a manga

Pokud sledujete anime, určitě melonpan znáte. Můžete ho vidět ve scénách, kdy hlavní hrdina utíká z domu do školy a přichází pozdě právě s kouskem melonpanu v puse. Objevuje se například v anime Shakugan no Shana nebo Nichijou aj.

Melonpan je prostě ideální dobrota s sebou na cestu do práce nebo školy. Právě díky své přenositelnosti, neodolatelné chuti, roztomilému jménu a možnostem ochucení je tak oblíbený.

A teď si společně krok po kroku ukážeme, jak si tuto neodolatelnou dobrotu vytvořit ve zdravější celozrnné verzi kynuté kváskem. Ale varuji vás, jde o silně návykovou věc. 🙂

Ingredience (5 ks):

Chlebové těsto:

  • 100 g LM (Lievito madre) kvásku (návod na výrobu pro začátečníky)
  • 160 g celozrnné pšeničné mouky (my použili Pernerku)
  • 40 g rýžové hladké mouky
  • 45 g javorového sirupu
  • 20 g kokosového oleje (nebo rostlinného másla)
  • 100 g sójového či jiného rostlinného mléka (domácího nebo kupovaného)
  • špetka soli

Sušenkové těsto:

  • 65 g celozrnné pšeničné mouky (my použili Pernerku)
  • 20 g rostlinného másla (např. domácího nebo Alsan)
  • 20 g kokosového cukru
  • 35 g sójového či jiného rostlinného mléka (domácího nebo kupovaného)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • špetka soli

1. Vytvoříme chlebové těsto

Smícháme tekuté ingredience na chlebové těsto – tj. do mísy vložíme LM kvásek (může být z lednice), mléko, sirup a roztopený olej (vlažný; ne horký, zabil by kvásek!). Rukama kvásek v tekutině rozdrobíme na menší kousky a promícháme.

Mokré ingredience smícháme se suchými (obě mouky a sůl) a dobře prohněteme (může to chvíli trvat) a zpracujeme v hebké a pružné nelepivé těsto.

2. Necháme ho 2–3 hodiny kynout

Těsto v míse zabalíme do igelitové tašky, konce uvážeme a necháme na teplém místě fermentovat 2–3 hodiny.

3. Mezitím vypracujeme sušenkové těsto

Na sušenkové těsto smícháme změklé máslo a cukr. Rukama zpracujeme v hmotu. Vmícháme kypřící prášek, vanilkový extrakt a špetku soli. Postupně přilíváme sójové mléko. Rozmícháme.

Ke všem ingrediencím vsypeme mouku a dobře propracujeme na velmi měkké těsto, které se nelepí. Těsto zabalíme do fólie nebo sáčku a dáme do lednice.

4. Uděláme melonpan

Vykynuté chlebové těsto rozdělíme na 5 stejně velkých kousků. Z kousků vytvoříme kuličky a dáme je na plech s pečícím papírem. Přehodíme přes ně utěrku a necháme je na teplém místě 20 minut kynout.

Sušenkové těsto vyndáme z lednice a necháme v pokojové teplotě 5–10 minut povolit (pokud je tužší). Poté nakrájíme na 5 stejně velkých kousků. Každý kousek vyválíme na tenké kolečko.

Na sušenkové kolečko položíme kuličku z chlebového těsta a sušenkovým těstem ji obalíme jako když obalujeme těstem ovoce na ovocné knedlíky.

5. Finalizujeme

Do misky nasypeme kokosový cukr a každou kuličku shora cukrem obalíme. Na každé kuličce nahoře nařežeme vzor. Kuličky necháme pod utěrkou hodinu kynout.

5. Pečeme a mlsáme

Rozehřejeme si troubu na 170 °C. Plech s melonpany do ní vložíme a pečeme zhruba 20–30 minut.

Melonpany necháme vychladnout a sníme (možná všechny :-D) ještě čerstvé.

Dobrou chuť! 🙂

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Tento recept je mls 😋

V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 39 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨