Návod, jak vyrobit Lievito Madre kvásek. Krok po kroku pro začátečníky
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Lievito Madre, LM kvásek nebo kvásková máma. Tento tuhý kvásek pochází z Itálie a stává se u nás čím dál tím víc populární.
LM kvásek dělá pečivo extra nadýchané, jemné a vláčné a neovlivňuje jeho chuť (na rozdíl od žitného kvásku, který dává pečivu typickou chlebovou chuť). Proto se hodí zejména ke kynutí sladkých koláčů, buchet, trdelníků, lívanců, ale i baget, rohlíků, pizzy a dalších dobrot. A navíc není o nic náročnější na péči a kynutí než žitný kvásek, hodí se i pro začátečníky s kváskováním.
Kvásková máma je ideální kvásek na kynutí pečiva pro strávníky, kteří byli zvyklí na klasické drožďové pečivo a koláče a chtějí ho vyměnit za zdravější variantu.
Tento kvásek je sice vyrobený z bílé mouky a bílou mouku se i krmí, ale neznamená to, že s ním musíte péct pouze bílé pečivo. Hodí se i do těst založených na celozrnné či jiné mouce.
Na LM kvásek potřebujete:
- dobře vymytou širší skleničku nebo plastovou dózu s víčkem
- vařečku
- nůž
- digitální váhu
- bílou pšeničnou hladkou nebo polohrubou mouku
- vodu
- med (nejlépe od včelaře, který se o včely stará s láskou a respektem, nebereme jim většinu medu, nemění za cukr a nekrmí chemickými léky)
- návod na založení kváskové Supermámy (ke stažení níže)
Jdeme na to!
Pro jednoduchost jsme pro vás připravili plán „Jak se rodí kvásková Supermáma“ k vytištění nebo uložení do počítače:
Stáhněte si jej a začněte s výrobou kváskové Supermámy nejlépe večer před spaním, nebo ráno po probuzení. Za 14 dní bude Supermáma hotová a budete s ní moci poprvé péct.
Přejeme, ať vám doma dobře kvasí!
Pokud už máte kváskovou Supermámu narozenou, můžete pokračovat třeba výrobou trdelníků nebo japonského sladkého pečiva Melonpanu.
Použití je široké – nejen na bílé pečivo, ale také na celozrnné či bezlepkové.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.
Chcete přidat komentář k článku?
Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.