Melonpan z kvásku a celozrnné mouky, japonské sladké pečivo s křupavou kůrčičkou (vegan)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Co je to melonpan
Jde o velice populární japonské sladké pečivo. Obvykle se jí na snídani nebo při čajových ceremoniích.
Podle názvu byste možná tipovali, že jde o pečivo s melounovou příchutí. Není tomu tak. Tedy ne v tradiční verzi.
Svůj název dostal melonpan podle struktury kůrky, která připomíná melounovou slupku. Ne ale ten zelený, vodní meloun, který se vybaví asi většině z nás, ale cantaloupe (tzv. ananasový meloun).
Tradiční Melonpan nemá žádnou speciální příchuť. Jde o sladký měkký a nadýchaný „chléb“ schovaný pod křupavou sušenkovou kůrkou. Dnes ho ale už můžete potkat v mnoha různých variantách a příchutích (např. čokoláda, dýně, matcha nebo i meloun).
Proč je okolo melonpanu tolik humbuku?
Vypadá přeci jako každé jiné sladké pečivo… Nenechte se ale zmást. Jakmile jednou tento chléb vyzkoušíte, budete chtít ještě. 🙂
Právě kombinace vatičkového těsta a křupavé sladké kůrky je to, co dělá melonpan silně návykovým.
Melopan v hlavní roli anime a manga
Pokud sledujete anime, určitě melonpan znáte. Můžete ho vidět ve scénách, kdy hlavní hrdina utíká z domu do školy a přichází pozdě právě s kouskem melonpanu v puse. Objevuje se například v anime Shakugan no Shana nebo Nichijou aj.
Melonpan je prostě ideální dobrota s sebou na cestu do práce nebo školy. Právě díky své přenositelnosti, neodolatelné chuti, roztomilému jménu a možnostem ochucení je tak oblíbený.
A teď si společně krok po kroku ukážeme, jak si tuto neodolatelnou dobrotu vytvořit ve zdravější celozrnné verzi kynuté kváskem. Ale varuji vás, jde o silně návykovou věc. 🙂
Ingredience (5 ks):
Chlebové těsto:
- 100 g LM (Lievito madre) kvásku (návod na výrobu pro začátečníky)
- 160 g celozrnné pšeničné mouky (my použili Pernerku)
- 40 g rýžové hladké mouky
- 45 g javorového sirupu
- 20 g kokosového oleje (nebo rostlinného másla)
- 100 g sójového či jiného rostlinného mléka (domácího nebo kupovaného)
- špetka soli
Sušenkové těsto:
- 65 g celozrnné pšeničné mouky (my použili Pernerku)
- 20 g rostlinného másla (např. domácího nebo Alsan)
- 20 g kokosového cukru
- 35 g sójového či jiného rostlinného mléka (domácího nebo kupovaného)
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/3 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
- špetka soli
1. Vytvoříme chlebové těsto
Smícháme tekuté ingredience na chlebové těsto – tj. do mísy vložíme LM kvásek (může být z lednice), mléko, sirup a roztopený olej (vlažný; ne horký, zabil by kvásek!). Rukama kvásek v tekutině rozdrobíme na menší kousky a promícháme.
Mokré ingredience smícháme se suchými (obě mouky a sůl) a dobře prohněteme (může to chvíli trvat) a zpracujeme v hebké a pružné nelepivé těsto.
2. Necháme ho 2–3 hodiny kynout
Těsto v míse zabalíme do igelitové tašky, konce uvážeme a necháme na teplém místě fermentovat 2–3 hodiny.
3. Mezitím vypracujeme sušenkové těsto
Na sušenkové těsto smícháme změklé máslo a cukr. Rukama zpracujeme v hmotu. Vmícháme kypřící prášek, vanilkový extrakt a špetku soli. Postupně přilíváme sójové mléko. Rozmícháme.
Ke všem ingrediencím vsypeme mouku a dobře propracujeme na velmi měkké těsto, které se nelepí. Těsto zabalíme do fólie nebo sáčku a dáme do lednice.
4. Uděláme melonpan
Vykynuté chlebové těsto rozdělíme na 5 stejně velkých kousků. Z kousků vytvoříme kuličky a dáme je na plech s pečícím papírem. Přehodíme přes ně utěrku a necháme je na teplém místě 20 minut kynout.
Sušenkové těsto vyndáme z lednice a necháme v pokojové teplotě 5–10 minut povolit (pokud je tužší). Poté nakrájíme na 5 stejně velkých kousků. Každý kousek vyválíme na tenké kolečko.
Na sušenkové kolečko položíme kuličku z chlebového těsta a sušenkovým těstem ji obalíme jako když obalujeme těstem ovoce na ovocné knedlíky.
5. Finalizujeme
Do misky nasypeme kokosový cukr a každou kuličku shora cukrem obalíme. Na každé kuličce nahoře nařežeme vzor. Kuličky necháme pod utěrkou hodinu kynout.
5. Pečeme a mlsáme
Rozehřejeme si troubu na 170 °C. Plech s melonpany do ní vložíme a pečeme zhruba 20–30 minut.
Melonpany necháme vychladnout a sníme (možná všechny :-D) ještě čerstvé.
Dobrou chuť! 🙂
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Tento recept je mls 😋
V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.