Kváskový trhací opičí chléb, měkké těsto jako vatička ve sladkém skořicovém kabátku (zdravá verze)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Ingredience (forma ⌀ 16 cm)
Těsto:
- 120 g rozkvasu ze špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky (připraven dle kurzu na Kváskový chléb)
- 240 g špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky
- 75 g rostlinného mléka (nebo vody)
- 25 g kokosového oleje nebo rostlinného másla
- 35 g kokosového (nebo jiného) sirupu
- špetka soli
Směs na obalení:
- 3 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce kokosového (nebo jiného) sirupu
- 1 lžička skořice
- vlašské ořechy (velká hrst)
Kvásek pro tento recept si můžete vyrobit doma dle našeho návodu.
1. Zpracujeme těsto
Rozkvas pomocí metličky smícháme se sirupem, mlékem a roztopeným kokosovým olejem (nesmí být horký). Přidáme mouku a špetku soli a vypracujeme kouli těsta.
2. Těsto necháme odpočinout
Mísu s těstem přikryjeme utěrkou nebo schováme do igelitové tašky (nebo uzavřeme fólií) a necháme na teplém místě v kuchyni 3 hodiny kynout. Těsto zdvojnásobí svůj objem.
3. Připravíme sladkou směs na obalování
V hrnci rozehřejeme olej, přidáme sirup a skořici a vše promícháme. Najemno nasekáme ořechy (v robotu nebo nožem; můžeme použít už i přímo mleté ořechy).
4. Jdeme koulet
Připravíme si malou bábovkovou formu (já použila s průměrem 16 cm), není třeba ji vymazávat (budeme mít směs s olejem, která ji omastí). Pokud máte větší formu nebo chcete chleba víc, stačí zdvojnásobit množství ingrediencí v receptu.
Z těsta pomocí lžíce (nebo prstů) odebíráme kousky, z kterých tvoříme kuličky. Každou kuličku obalíme v tekuté směsi a poté ji vyválíme v ořeších a umístíme do formy.
Postupně kuličkami plníme formu kolem dokola a na sebe. Pokud nám zbude tekutá směs k obalování, nalijeme ji nahoru na těsto (pokud by jí bylo málo, uděláme další várku).
Tip: Nejjednodušší je použít klasickou menší keramickou misku (nebo malou kulatou formu na pečení) a doprostřed vložit malou skleničku (á la bábovková forma).
5. Necháme kynout a pečeme
Ta nejhorší část (koulení) je za námi. Teď už jen necháme těsto hodinu odpočívat.
Jakmile trošku chleba nakyne, přemístíme ho i s formou do rozehřáté trouby na 180 °C a pečeme 30–45 minut dozlatova (vyzkoušíme špejlí).
Hotový chleba opatrně vyklopíme na talíř. Pokud by nešel vyklopit, kraje formy objedeme kulatým nožem, abychom chlebu pomohli se odlepit. A můžeme hodovat! 🙂
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Tento recept je mls 😋
V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.