před 4 lety Děkování88 lidí poděkovalo

Kváskový chléb Ošatkáč

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Mouka, voda, kmín, sůl a kvásek. A také ošatka, trochu času a trpělivosti. To je vše, co potřebujeme k upečení domácího českého chleba typu Šumava. Pojďte si ho se mnou upéct a dáte už navždy kupovaným chlebům sbohem.

Hnětený (ošatkový) versus nehnětený (z formy) chléb

Obecně můžeme recepty na kváskový chleba rozdělit do dvou skupin:

  • složitější a časově náročnější hnětené chleby (kulaté a podlouhlé bochníky kynuté v ošatce, např. typu Šumava), při pečení drží tvar i bez formy
  • jednodušší a časově nenáročné nehnětené chleby (ve tvaru cihličky), nechávají se kynout i péct ve formě, není třeba je hníst

Pokud s pečením začínáte, doporučuji raději vsadit na jistotu – ⁠na jednoduchý a nenáročný nehnětený kváskový chleba, se kterým s největší pravděpodobností při prvním pečení uspějete. Recepty na něj můžete najít na internetu, anebo například v našem kurzu spolu s harmonogramem pečení a online podporou. Nemá smysl začínat s náročnějšími chleby, jinak můžete podobně jako já dříve (viz můj příběh) skončit neúspěchem a může vás to zbytečně odradit. Na složitější hnětené chleby máte času dost… 🙂

Jednoduchý nehnětený chléb dle receptu Kváskový chléb na 3 zamíchání

My se dnes zaměříme na složitější chléb pro pokročilé pekaře – na hnětený chléb kynutý v ošatce, tzv. Ošatkáč (chléb typu Šumava).

Troufáte si? Tak pojďme na to! Odměnou pro vás bude krásný, křupavý a mimořádně chutný bochník chleba 🙂

Složitější hnětený kváskový chléb Ošatkáč

Ingredience:

Těsto:

  • 220 g žitného rozkvasu (návod na založení kvásku)
  • 400 g pšeničné chlebové mouky
  • 200 g žitné chlebové (nebo celozrnné) mouky
  • 310 g vody
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky soli

Nástroje:

  • ošatka
  • mísa
  • plech
  • trouba nebo remoska

1. Připravíme těsto smícháním rozkvasu, mouky a vody

Rozkvas smícháme s vodou a oběma moukami na těsto.

K těstu přisypeme sůl a kmín (případně i semínka, pokud používáme) a do těsta dobře zapracujeme.

2. Zpracujeme na vláčné těsto

Těsto zvedneme do výšky za dva rohy a silou s ním hodíme o kuchyňskou linku nebo vál. Tento postup opakujeme tak dlouho, než bude těsto vláčné (cca 3–⁠4×). Vložíme ho do olejem vymazané mísy a necháme pod utěrkou (nebo ještě lépe v míse zabalené v igelitové tašce/fólii) hodinu kynout.

3. 2× přeložíme

V míse vezmeme těsto rukou z jedné strany, natáhneme do výšky a přeložíme jako kapsu na stranu druhou. Mísu otočíme a opět přeložíme další stranu, celkem přeložíme 4× (máme 4 strany, z každé jednou). Necháme hodinu kynout a znovu postup s překládáním zopakujeme. A necháme opět hodinu kynout.

4. Stočíme těsto do bochníku a dáme do ošatky

Ošatku vysypeme škrobem (kukuřičný, bramborový nebo tapioková mouka) a pokud ho nemáme, vysypeme alespoň moukou.

Bochánek položíme na desku a hrany dlaně podsouváme pod těsto (tím ho utahujeme). Bochník pootočíme a postup zopakujeme. Těsto stočenou stranou vzhůru vložíme do ošatky, tu zabalíme do igelitové tašky a necháme 1–⁠2 hodiny kynout.

Poté vyzkoušíme správné nakynutí těsta pomocí prstového testu.

Píchneme prstem do těsta a pokud:
těsto se vrací rychle: těsto není nakynuté, necháme ho ještě kynout.
těsto se vrací pomalu: rozpalujeme troubu a dáme ho péct.
těsto se nevrací: těsto je překynuté. Můžeme ho znovu prohníst a dát ještě na chvíli kynout, anebo ho dáme rovnou péct. Chuťově bude nejspíš kyselejší, může se roztéct (tzv. placka). Tomu můžeme zabránit pečením v nádobě.

Tip: Pokud víme, že nestihneme chleba upéct, stočený bochník v ošatce ihned umístíme do lednice a upečeme ho do 12 hodin.

5. Dáme chléb péct

Předehřejeme troubu s plechem na 250 °C. Jakmile je trouba předehřátá, vyndáme horký plech a opatrně na něj vyklopíme chléb z ošatky.

Chléb postříkáme nebo jemně potřeme vodou, aby byl lesklý a vložíme zpět do trouby. Pečeme 15 minut na 250°C. Poté teplotu snížíme na 200°C a dopékáme 30–⁠40 minut.

Tip: Pro pohodlné sázení bochníku do trouby se mi osvědčila kulatá podložka na chléb z Tescomy. Podložku položím na ošatku, ošatku obrátím vzhůru nohama a chleba na podložce vložím na rozpálený plech do trouby.

Chléb je hotový, až je kůrka zlatavá a chléb při poklepání „zvoní“. Vyndáme ho z trouby, postříkáme nebo jemně potřeme vodou a necháme vychladnout na mřížce.

Krájíme až po 30–⁠60 minutách. Uchováváme zabalený v utěrce nebo v pytlíku na chléb (najděte si svůj způsob uchování dle Jak uchovávat chleba déle čerstvý a křupavý).

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 88 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

Komentáře

Chcete přidat komentář k článku?

Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.

¨