před 5 lety Děkování80 lidí poděkovalo

Jak uchovávat chleba déle čerstvý a křupavý? Porovnání možností

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Mám ráda, když je chleba co nejdéle čerstvý –⁠ měkký uvnitř s křupavou kůrkou na povrchu. Tak, jako kdybych ho právě upekla. Okoralý chleba s tvrdou kůrkou už není ono. To kouzlo, jak docílit dlouhé životnosti chleba, je jeho správné skladování. Co se mi k uchování nejvíce osvědčilo?

O tom, jak dlouho nám chléb vydrží čerstvý, rozhoduje hned několik faktorů:

  • přirozený únik vlhkosti z chleba
  • vlhkost vzduchu v domácnosti (byt vs. dům)
  • množství vody těsta (hydratace) při pečení
  • kvalita chleba (použité ingredience a způsob přípravy)
  • obal použitý ke skladování

Nežádoucí okorávání chleba je způsobeno přirozeným procesem úniku vlhkosti a výše zmíněné faktory ho mohou urychlit nebo naopak zpomalit. Čerstvost chleba můžeme nejsnadněji ovlivnit právě správným skladováním.

Pokud chceme, aby nám chléb dlouho vydržel, kupujme kváskový chléb našich předků nebo si ho doma sami upečme (například podle našeho kurzu). Tradičně připravený chleba z kvásku přirozeně vydrží déle čerstvý.

Možnosti skladování chleba

Při skladování chleba máme na výběr z několika možností:

  • mikrotenový sáček
  • chlebník
  • utěrka
  • pytlík na chleba

Kterou možnost zvolit, abychom si chleba užili i po týdnu? Pojďte si je se mnou společně rozebrat.

1. Mikrotenový sáček

Mikrotenovým sáčkům jsem nikdy nefandila –⁠ ať už z důvodu ekologie, tak také z vlastní zkušenosti.

Známe to všichni. Pečivo z igelitových sáčků je velmi rychle buď gumové, nebo tvrdé. Velmi snadno plesniví, protože přirozená vlhkost se z něj nedostane přes sáček ven, vysráží se a vrací se zpět a to jsou ideální podmínky pro růst plísní (viz např. studie, kdy již po 3 dnech skladování pečiva v sáčku v pokojové teplotě v něm byly detekovány plísně).

2. Chlebník

Je speciální skříňka na chleba, která může svým designem zdobit naši kuchyň. Na trhu existují chlebníky z různých materiálů, v mnoha barvách i tvarech, ale všechny jsou založeny na stejném principu –⁠ brání přístupu vzduchu a vlhkosti. Tím udržují pečivo déle čerstvé a současně ho chrání před hmyzem a hlodavci.

Z mého pohledu je ale zbytečně drahý, nepraktický a neskladný při cestování (např. s sebou na chalupu) a pro jeden chleba, který pro sebe peču, příliš velký (velké množství prostoru může způsobit rychlejší vysychání chleba). Pro větší rodinu může být ale praktickým pomocníkem.

3. Utěrka

Bavlněná nebo lněná utěrka je nejlevnější a nejpraktičtější možnost uchování chleba. Často v ní ale po 2 dnech začne tvrdnout, vysychat a okorávat, což nechceme.

Utěrka je ideální pro velkou rodinu, která chleba do 2 dnů spotřebuje. Anebo i pro kohokoliv jiného, komu nevadí, že chléb okorá, případně si tvrdší chléb napaří, anebo opeče.

Tip: Pro oddálení okorání chleba zabaleného v utěrce, ho můžeme (zabalený v utěrce) ještě vložit do sáčku nebo další utěrky.

4. Pytlík na chleba

Je na trhu novinkou a přináší spoustu výhod. Je skladný (když nemám chleba, složím ho a nezabírá zbytečně prostor v kuchyni), lehký (lze vzít kamkoliv s sebou), prodává se v různých designech, velikostech i vzorech, ale hlavně díky speciální obsažené vrstvě zajišťuje čerstvost chleba a menší riziko plísně (např. pytlík Wrap Up, který používám já a mám s ním dobré zkušenosti). Spojuje výhody utěrky a sáčku a naopak eliminuje jejich nevýhody.

Dá se použít na vícero způsobů podle toho, jaký chleba má člověk rád. Když chci chleba uvnitř vláčný a měkký s křupavou kůrkou, jen ho do pytlíku zasunu řezem dovnitř a nechám pytlík otevřený. Pokud mi nevadí měkká kůrka, celý chleba do pytlíku uzavřu. Díky tomu vydrží dlouho vláčný a měkoučký.

Pytlík je ideální možnost pro ty, kteří podobně jako já, nesní celý chleba do 2 dnů nebo pro rodinu s menšími dětmi. Chleba lze také dopředu nakrájet na plátky a v pytlíku uchovat bez ztvrdnutí i několik dnů. Například děti si tak mohou vzít plátek bez toho, aniž by si ho musely samy krájet.

Vyzkoušejte, co vám bude vyhovovat

Zahoďte igelitové sáčky a vyzkoušejte jiné možnosti skladování chleba a zůstaňte u toho, co vám vyhovuje 🙂 Za mě je to momentálně pytlík na chleba. Kromě toho, že budete pečivo uchovávat zdravěji, také šetříte přírodu tím, že nespotřebováváte další plastové sáčky.

Moje doporučení: Mrazte! Čerstvý chleba nakrájejte na plátky a ty si zamrazte. Je to ideální možnost, jak mít čerstvý chleba kdykoliv po ruce!

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 80 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨