Kváskový chléb Ošatkáč
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Hnětený (ošatkový) versus nehnětený (z formy) chléb
Obecně můžeme recepty na kváskový chleba rozdělit do dvou skupin:
- složitější a časově náročnější hnětené chleby (kulaté a podlouhlé bochníky kynuté v ošatce, např. typu Šumava), při pečení drží tvar i bez formy
- jednodušší a časově nenáročné nehnětené chleby (ve tvaru cihličky), nechávají se kynout i péct ve formě, není třeba je hníst
Pokud s pečením začínáte, doporučuji raději vsadit na jistotu – na jednoduchý a nenáročný nehnětený kváskový chleba, se kterým s největší pravděpodobností při prvním pečení uspějete. Recepty na něj můžete najít na internetu, anebo například v našem kurzu spolu s harmonogramem pečení a online podporou. Nemá smysl začínat s náročnějšími chleby, jinak můžete podobně jako já dříve (viz můj příběh) skončit neúspěchem a může vás to zbytečně odradit. Na složitější hnětené chleby máte času dost… 🙂
My se dnes zaměříme na složitější chléb pro pokročilé pekaře – na hnětený chléb kynutý v ošatce, tzv. Ošatkáč (chléb typu Šumava).
Troufáte si? Tak pojďme na to! Odměnou pro vás bude krásný, křupavý a mimořádně chutný bochník chleba 🙂
Ingredience:
Těsto:
- 220 g žitného rozkvasu (návod na založení kvásku)
- 400 g pšeničné chlebové mouky
- 200 g žitné chlebové (nebo celozrnné) mouky
- 310 g vody
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžičky soli
Nástroje:
- ošatka
- mísa
- plech
- trouba nebo remoska
1. Připravíme těsto smícháním rozkvasu, mouky a vody
Rozkvas smícháme s vodou a oběma moukami na těsto.
K těstu přisypeme sůl a kmín (případně i semínka, pokud používáme) a do těsta dobře zapracujeme.
2. Zpracujeme na vláčné těsto
Těsto zvedneme do výšky za dva rohy a silou s ním hodíme o kuchyňskou linku nebo vál. Tento postup opakujeme tak dlouho, než bude těsto vláčné (cca 3–4×). Vložíme ho do olejem vymazané mísy a necháme pod utěrkou (nebo ještě lépe v míse zabalené v igelitové tašce/fólii) hodinu kynout.
3. 2× přeložíme
V míse vezmeme těsto rukou z jedné strany, natáhneme do výšky a přeložíme jako kapsu na stranu druhou. Mísu otočíme a opět přeložíme další stranu, celkem přeložíme 4× (máme 4 strany, z každé jednou). Necháme hodinu kynout a znovu postup s překládáním zopakujeme. A necháme opět hodinu kynout.
4. Stočíme těsto do bochníku a dáme do ošatky
Ošatku vysypeme škrobem (kukuřičný, bramborový nebo tapioková mouka) a pokud ho nemáme, vysypeme alespoň moukou.
Bochánek položíme na desku a hrany dlaně podsouváme pod těsto (tím ho utahujeme). Bochník pootočíme a postup zopakujeme. Těsto stočenou stranou vzhůru vložíme do ošatky, tu zabalíme do igelitové tašky a necháme 1–2 hodiny kynout.
Poté vyzkoušíme správné nakynutí těsta pomocí prstového testu.
Píchneme prstem do těsta a pokud:
– těsto se vrací rychle: těsto není nakynuté, necháme ho ještě kynout.
– těsto se vrací pomalu: rozpalujeme troubu a dáme ho péct.
– těsto se nevrací: těsto je překynuté. Můžeme ho znovu prohníst a dát ještě na chvíli kynout, anebo ho dáme rovnou péct. Chuťově bude nejspíš kyselejší, může se roztéct (tzv. placka). Tomu můžeme zabránit pečením v nádobě.
Tip: Pokud víme, že nestihneme chleba upéct, stočený bochník v ošatce ihned umístíme do lednice a upečeme ho do 12 hodin.
5. Dáme chléb péct
Předehřejeme troubu s plechem na 250 °C. Jakmile je trouba předehřátá, vyndáme horký plech a opatrně na něj vyklopíme chléb z ošatky.
Chléb postříkáme nebo jemně potřeme vodou, aby byl lesklý a vložíme zpět do trouby. Pečeme 15 minut na 250°C. Poté teplotu snížíme na 200°C a dopékáme 30–40 minut.
Tip: Pro pohodlné sázení bochníku do trouby se mi osvědčila kulatá podložka na chléb z Tescomy. Podložku položím na ošatku, ošatku obrátím vzhůru nohama a chleba na podložce vložím na rozpálený plech do trouby.
Chléb je hotový, až je kůrka zlatavá a chléb při poklepání „zvoní“. Vyndáme ho z trouby, postříkáme nebo jemně potřeme vodou a necháme vychladnout na mřížce.
Krájíme až po 30–60 minutách. Uchováváme zabalený v utěrce nebo v pytlíku na chléb (najděte si svůj způsob uchování dle Jak uchovávat chleba déle čerstvý a křupavý).
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.
Chcete přidat komentář k článku?
Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.