před 4 lety Děkování73 lidí poděkovalo

Kompletní výsledky testu uzených tofu. Které nás nejvíce oslovilo a které naopak v testu zcela propadlo?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Uzené tofu –⁠ velmi oblíbená sójová potravina s univerzálním použitím. Na trhu najdeme spoustu druhů. Je jedno, které koupíme, anebo ne? A na co si dát při koupi pozor? I uzené tofu má totiž svá (pro někoho možná překvapivá) úskalí… Naše podrobná recenze vám pomůže rozhodnout se, které koupit.

Uzené tofu je oblíbený zdroj bílkovin a alternativa sýru nejen u veganů, vegetariánů a sportovců. Dá se jíst buď ihned za syrova přímo z obalu, anebo používat do receptů namísto masa či sýru. Na našem trhu je – podobně jako u přírodních tofu – velký výběr. Pro jaké se rozhodnout? Díky našemu testu už budete vědět!

Parametry výběru uzeného tofu

Podobně jako u bílých (natural, přírodních) druhů tofu, je i u jeho uzené formy důležité vybírat si hlavně dle kvality a původu použité sóji, chuti a konzistence (s tím vám pomůžeme v tomto článku).

Dalším, ale méně významným parametrem výběru může být i druh použitého srážedla (mořská sůl nigari je přirozenější forma než vápenaté soli, více jsme o tomto tématu psali u bílých tofu) a množství obsažených živin – bílkovin, vápníku či soli či obecně ingredience ve složení.

To, že některá tofu mají méně vápníku než jiná, neznamená, že by byla horší a měla být zatracena. Tofu by obecně nemělo být považováno za hlavní potravinu, díky které si člověk doplní deficit vápníku, např. v případě veganské stravy.

Vysoký obsah soli

Problematický může být též obsah soli v ochucených formách tofu. Většina má totiž vysoký obsah soli. Což je pochopitelné, protože chuťové požadavky spotřebitelů hrají při výrobě důležitou roli a výrobek bez soli nechutná tak dobře.

Pokud zkonzumujeme např. 1 celé uzené tofu značky Veto o váze 200 g, můžeme do sebe dostat až 3,2 g soli. Což je téměř tři čtvrtě doporučené denní dávky soli dle WHO! Dejme si k tomu třeba slané krekry a jsme na 100 % denní dávky a to pouze za jedno jídlo. To je úskalí zdánlivě zdravých, ale přitom průmyslově zpracovaných potravin. Při výběru a konzumaci (nejen) uzeného tofu je na to tedy třeba myslet a jíst ho s mírou.

Obsah soli u uzených tofu

Název a výrobce tofuObsah soli (na 100 g)
Uzené tofu, Veto (200 g)1,6
Uzené tofu BIO, Soyka (+- 100 g)1,6
Uzené tofu, Sunfood (+- 200 g)1,5
Uzené tofu, Nature’s Promise (+- 200 g)1,5
Tofu lehce uzené, Zdravý tip (150 g)1,4
Uzené tofu, Chef select (180 g)1
Uzené tofu, Lunter (160 g)1
Tofu uzené BIO, K-take it veggie (175 g)1
Tofu uzené, Soja Produkt (200 g)0,9
Uzené tofu BIO, dmBio (200 g)0,51
Tofu zené BIO, Countrylife0,34

Drožďový extrakt a přidané látky

Tradiční a kvalitní uzené tofu si vystačí se základní ingredience jakými jsou: sójové boby, srážedlo a sůl nebo sójová omáčka, případně olej a jsou uzeny pomocí bukových štěpek.

Někteří výrobci svá tofu ale ještě více dochucují, dobarvují a zvýrazňují dalšími ingrediencemi, jako jsou: drožďový extrakt (neplést s glutamátem sodným; drožďový extrakt jsou rozložené kvasnice, které obsahují menší % glutamátu, ale přirozeného, podobně jako třeba sójová omáčka, rajčata, zralé sýry aj.), karamel nebo ještě navíc přidaný tekutý uzený kouř.

Nabízí se otázka: Proč někteří výrobci do tofu tyto ingredience přidávají a jiní ne a jejich tofu je výborné i bez přidaných látek?

Důvodem může být např. potřeba zlevnit (např. méně kvalitními ingrediencemi) či zrychlit / zkrátit proces výroby a tím pádem je třeba tam, kde jsme vzali, zase přidat, aby tofu nebylo mdlé. Většinou jde o větší výrobce tofu, kteří dodávají do supermarketů a jsou jimi tlačeni nabídnout tofu za co nejnižší cenu. Takové firmy potřebují za co nejkratší čas vyrobit co nejvíce tofu a většinou si nemohou dovolit udit svá tofu 6 hodin (jako třeba menší firmy jako je Soyka), aby dosáhli intenzivní dobře prouzené chuti, proto často při uzení přidávají ještě navíc tekutý kouř.

Obsah karcinogenních látek u uzených tofu

Právě uzení, smažení a grilování jsou jedny z nejvíce problematických forem úpravy potravin (hlavně u masových výrobků). Se stoupající teplotou roste u pokrmů riziko vzniku toxických a karcinogenních látek, například nebezpečných polyaromatických uhlovodíků (vyskytující se i v cigaretách), které jsou dle studií klasifikovány jako karcinogeny.

Tyto rizika se mohou týkat i uzených tofu a uzených tempehů. Záleží na kvalitě pilin k uzení, přidaných ingrediencí při uzení (pro ochucení a zrychlení doby uzení), teplotě a dalších parametrech. Pro tofu a tempehy ale ze zákona – na rozdíl od masa – není stanoven žádný limit, podle kterého by se měli výrobci řídit, ani není nařízeno testování.

Obecně kouř a uzení je způsob konzervace (spolu se solí) používaný po tisíce let, problém ale může nastat u reakce kouře spolu s dalšími látkami (u masa např. dusitany), které ale většinou tofu neobsahují. Většina výrobců proto testy u svých uzených tofu na PAH a další karcinogenní látky nemá. Řešením pro nás konzumenty je staré dobré pravidlo: všeho s mírou. Nemusíme uzené tofu a tempeh zcela vyloučit z jídelníčku, ale musíme být si vědomí možných rizik a jíst je střídmě.

Tofu značek Sunfood, Nature’s Promise a Soja produkt dle laboratorních testů, které si firmy nechaly dělat u certifikovaných laboratoří, splňují normy obsahu benzo(a)pyrenu (prokázaný karcinogen; indikátor výskytu dalších PAH látek) pro kojence, která je do 1 μg/kg. Např. dle Sunfoodu jsou nízké hodnoty PAH u jejich výrobků (0,12 μg/kg u uzeného tofu a 0,31 μg/kg u uzeného tempehu) dosaženy kvalitou udícího procesu, kdy kouř prochází sestavou filtrů, nákupem kvalitního dřeva a krátkým časem zauzení.

Přehled značek uzeného tofu na českém trhu:

Už víme, na co všechno se při výběru uzeného tofu soustředit. A teď si pojďme představit jednotlivé firmy a značky uzených tofu, které jsou na našem trhu dostupné.

  • Sunfood – česká firma, která začala jako první s výrobou tofu na našem trhu; kromě tofu se vyrábí i spoustu dalších (nejen) sójových výrobků, veganských polotovarů a dováží japonské potraviny makrobiotické kvality; dodává do většiny zdravých výživ a pod privátní značkou do Albertu
  • Nature’s Promise – privátní značka supermarketu Albert; nabízí nejrůznější potraviny zdravé výživy; tofu pod touto značkou vyrábí Sunfood
  • Soja Produkt – slovenská rodinná firma; specializuje se na nejrůznější výrobky z lokální sóji; dodává do supermarketu Kaufland
  • Lunter – slovenská rodinná firma, která jako první na Slovensku začala vyrábět tofu; zaměřuje se také na rostlinné pomazánky a zakysané nápoje; dodává do řetězce Lidl pod privátní značkou
  • dmBio – privátní značka řetězce DM; nabízí nejrůznější bio výrobky i suroviny zdravé výživy
  • Chef Select – privátní značka supermarketu Lidl; vyrábí Lunter
  • Veto – firma nabízející sójové produkty od roku 1992; kromě tofu vyrábí i pomazánky, salámy, paštiky, karbanátky aj.
  • Soyka – nejmladší firma nabízející široký sortiment sójových výrobků ve vysoké kvalitě; dodává většinou do bezobalových prodejen a do e-shopů rohlik.cz a kosik.cz
  • Vitall – veggie značka, která byla odkoupena firmou Lahůdky Palma (zaměřující se primárně na uzeniny a lahůdky); nabízí veganské alternativy jako tofu a výrobky z něj, seitan, burgery, stejky, karbanátky aj.; dodává do supermarketu Tesco, zdravých výživ a e-shopu rohlik.cz
  • Countrylife – firma prodávající rozmanité výrobky zdravé výživy, včetně chlazených výrobků; tofu v BIO kvalitě pro ně vyrábí Veto

Všechna nabízená uzená tofu se mohou zdát podobná a pokud s nimi nemáme zkušenost, je těžké vybrat. Proto jsme výše sepsali body, na které je důležité se při výběru zaměřit. A teď vám přiblížíme jednotlivá uzená tofu dostupná na našem trhu, abyste si mohli udělat představu a koupit to pravé, na kterém si pochutnáte.

Souhrnné hodnocení uzených tofu

V následující tabulce jsou tofu seřazena dle našeho subjektivního hodnocení po zvážení jednotlivých parametrů chuti, konzistence, kvality, ceny a dostupnosti.

U tofu Chef Select + Lunter a Nature’s Promise + Sunfood se jedná o identické výrobky, privátní značky výrobců Lunter a Sunfood. I přes to se ale od sebe mírně liší jak chutí, tak konzistencí (dle výrobců může být každá šarže jejich tofu trochu jiná). Proto je posuzujeme každé zvlášť.

TofuPřibližná cena (za 1 kg)HodnoceníPoznámka
1. Uzené tofu BIO, Soyka300 Kč⭐⭐⭐⭐⭐delikátní extra uzená chuť (jako uzený sýr), šťavnatá konzistence, vyšší cena, horší dostupnost, BIO kvalita
2. Tofu uzené, Lunter168 Kč⭐⭐⭐⭐⭐příjemně uzená, jemná a vyvážená chuť, šťavnatá konzistence, přijatelná cena, dobrá dostupnost; identická receptura jako Chef Select
3. Tofu uzené, Chef Select93,80 Kč⭐⭐⭐⭐výrazně uzená chuť, velmi šťavnatá konzistence, mírně se lepí na zuby, přijatelná cena, dobrá dostupnost; identická receptura jako Lunter
4. Tofu uzené, Nature’s Promise159 Kč⭐⭐příjemná výrazná uzená a slanější chuť, pevná konzistence, přijatelná cena, dobrá dostupnost; identická receptura jako Sunfood
5. Tofu uzené, Sunfood161 Kč⭐⭐uzená chuť s nádechem hub (mírně kyselejší a slanější), pevná konzistence (jako tučný sýr), přijatelná cena, dobrá dostupnost; identická receptura jako Nature’s Promise
6. Tofu uzené BIO, Countrylife332 Kč⭐⭐výrazná masová umami chuť, pevná a sušší konzistence, vysoká cena, horší dostupnost, BIO kvalita
7. Tofu smoked BIO, K-take it veggie114 Kč⭐⭐výrazně sójová chuť, málo uzený, extra pevná a tvrdá konzistence (špatně se žvýká), BIO kvalita
8. Tofu lehce uzené, Zdravý tip160 Kč⭐⭐⭐sójová chuť s mírně uzeným nádechem (chuť zcela odlišná od všech ostatních, trochu jako uzená makrela), slanější, pevná a suchá konzistence, šedá barva
9. Tofu uzené, Soja produkt89,50 Kč⭐⭐mdlá zemitější chuť (nelze cítit uzená), kluzká, uvnitř méně šťavnatá konzistence, přijatelná cena, dobrá dostupnost
10. Tofu uzené, Veto199,50 Kč⭐⭐sójová chuť, velmi slaná, gumová a suchá konzistence (špatně se žvýká)
11. Tofu uzené BIO, dmBio239,50 Kčmdlá a nepříjemná chuť, intenzivní sójový ocásek, velmi suchá konzistence, vysoká cena, BIO kvalita; nechlazený výrobek (ideální na cestování)

1. Tofu uzené BIO, Soyka (+- 100 g)

Složení

voda, sója, nigari, tamari sójová omáčka BIO

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťDelikátní, extrémně vyuzená (jako parenica)
VůněUzená
StrukturaPevná, tak akorát šťavnatá

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐⭐⭐ z 5 (delikátní extra uzená chuť, šťavnatá konzistence, vyšší cena, horší dostupnost, BIO kvalita)

Chuť

Jednoznačný chuťový vítěz našeho testu. Chutná velmi věrně jako uzený sýr (např. parenica). Delikátní uzená chuť. Univerzální použití. Nejlepší za syrova (do salátů, na chleba, na posyp rizota aj.).

Konzistence

Konzistence je pevná, drží tvar, je tak akorát šťavnatý, není vysušený. Dá se krájet na plátky, kostky i strouhat.

Ostatní

Jednoznačně nejlepší tofu našeho testu i přes jeho vysokou cenu a horší dostupnost. Výhodou je čerstvost (tofu není pasterováno jako jiné tofu dostupné na trhu), vysoká kvalita použité sóji (BIO) z Rakouska a ruční výroba v malé rodinné firmě (proto je i cena tofu tak vysoká). Prodává se bez obalu.

Výživové údaje na 100 g

Energie946,3 kJ/226,6 kcal
Tuky13,39 g
– z toho nasycené mastné kyseliny2,357 g
Sacharidy2,78 g
– z toho cukry0,34 g
Bílkoviny23,74 g
Sůl1,6 g

Cena

cca 30 Kč za 100 g (300 Kč za 1 kg)

Dostupnost

trhy v Praze, bezobalové obchody po celé ČR (např. bezobalac.cz aj.)

2. Uzené tofu, Lunter (160 g)

Složení

voda, sója 25 %, sůl, vápník

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťJemná, vyvážená, příjemně uzená
VůněVýrazně uzená
StrukturaŠťavnatá

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐z 5 (příjemně uzená, jemná a vyvážená chuť, šťavnatá konzistence, přijatelná cena, dobrá dostupnost)

Chuť

Chuť je jemná a příjemně uzená s intenzivní uzenou vůní. Oceňujeme, že tofu není cítit po sóji a je chuťově vyvážené a lahodné.

Konzistence

Má příjemně šťavnatou konzistence, kterou si zachová i po tepelné úpravě (nerozpadá se). Díky tomu má univerzální použití jak např. na obložené pečivo, tak do vaření, na strouhání namísto sýra, či drolení (tofíčka) i na pizzu.

Ostatní

Má vyšší obsah vápníku (272 mg na 100 g). Výhodou je také výroba z lokální slovenské sóji.

Výživové údaje na 100 g

Energie558 kJ/134 kcal
Tuky8 g
– z toho nasycené mastné kyseliny1,1 g
Sacharidy2,4 g
– z toho cukry0,5 g
Bílkoviny13 g
Sůl1 g

Cena

cca 26,90 Kč za 160 g (cca 168 Kč za 1 kg)

Dostupnost

větší supermarkety (Globus, Tesco, Billa, Coop Terno), specializované internetové obchody nabízející i chlazené zboží (rohlik.cz aj.)

3. Tofu uzené, Chef Select (180 g)

Složení

voda, 25 % sója, jedlá sůl, zpevňující látky: chlorid vápenatý, chlorid hořečnatý, kouř z bukového dřeva

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťJemná, vyvážená, příjemně uzená
VůněVýrazně uzená
StrukturaExtra šťavnatá, mírně se lepí na zuby

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐⭐⭐ z 5 (výrazně uzená chuť, velmi šťavnatá konzistence, mírně se lepí na zuby, přijatelná cena, dobrá dostupnost)

Chuť

Svěží, příjemně uzené (asi jako uzený oštěpek) s intenzivní uzenou vůní. Chuťově velmi podobné jako tofu značky Lunter (vyrábí ho stejný výrobce), jen trošku jemnější (což může být způsobeno jinou šarží).

Konzistence

Konzistence tohoto tofu je měkčí a velmi šťavnatá (o něco více než tofu značky Lunter; i přes to, že ho vyrábí stejný výrobce), ale při konzumaci za syrova se více lepí na zuby. Má univerzální použití pro studenou i teplou kuchyni.

Ostatní

Vyrábí ho Lunter jako privátní značku pro Lidl. Má vyšší obsah vápníku (272 mg na 100 g). Výhodou je také výroba z lokální slovenské sóji.

Výživové údaje na 100 g

Energie558 kJ/134 kcal
Tuky8 g
– z toho nasycené mastné kyseliny1,1 g
Sacharidy2,4 g
– z toho cukry0,5 g
Bílkoviny13 g
Sůl1 g

Cena

cca 16,90 Kč za 180 g (cca 93,80 Kč za 1 kg)

Dostupnost

Lidl

4. Tofu uzené, Nature’s Promises (+- 200 g)

Složení

sója, shoyu (voda, sója, pšenice, mořská sůl, fermentační kultura), slunečnicový olej, mořská sůl

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťVýrazně uzená (asi jako parenica), slanější
VůněJemná, nepříliš výrazně uzená
StrukturaPevná, tak akorát šťavnatá, příjemná

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐⭐⭐ z 5 (příjemná výrazná uzená a slanější chuť, pevná konzistence, přijatelná cena, dobrá dostupnost)

Chuť

Má výraznou uzenou chuť (jako uzená parenica) a je slanější, ale chuťově je velmi příjemné i za syrova.

Konzistence

Pevná a soudržná konzistence (pevnější než např. Lunter), dobře se krájí a drží pohromadě i po tepelné úpravě. Je méně šťavnaté než tofu značky Lunter nebo Chef Select, ale není ani suché, prostě tak akorát. Univerzální použití.

Ostatní

Obsahuje menší množství vápníku než jiná tofu (82 mg na 100 g). Vyrábí ho Sunfood jako privátní značku pro Albert z kanadské a francouzské sóji.

Výživové údaje na 100 g

Energie713 kJ/171 kcal
Tuky9,9 g
– z toho nasycené mastné kyseliny1,7 g
Sacharidy3,4 g
– z toho cukry0,5 g
Bílkoviny17 g
Sůl1,5 g

Cena

cca 30,4 Kč za 191 g (cca 159 Kč za 1 kg)

Dostupnost

supermarkety a hypermarkety Albert

5. Tofu uzené, Sunfood (+- 200 g)

Složení

sója, shoyu (sója, pšenice), slunečnicový olej, mořská sůl

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťHoubovo-uzená, slanější, kyselý ocásek
VůněHoubová (po pravácích)
StrukturaPevná, soudržná, jemná (jako tučný sýr)

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐⭐⭐ z 5 (uzená chuť s nádechem hub, pevná konzistence, přijatelná cena, dobrá dostupnost)

Chuť

Chuť je výraznější uzená, slanější s nádechem lesních hub (cítíme v něm praváky), ale chuťově nepřekáží. Má mírně kyselejší ocásek.

Konzistence

Pevná a soudržná konzistence, dobře se krájí a nerozpadá se ani při tepelné úpravě. Uvnitř je méně šťavnatý, ale jemný a krémový jako tučný sýr. Má univerzální použití pro studenou i teplou kuchyni.

Ostatní

Obsahuje menší množství vápníku než jiná tofu (82 mg na 100 g). Vyrábí se z kanadské a francouzské sóji.

Výživové údaje na 100 g

Energie713 kJ/171 kcal
Tuky9,9 g
– z toho nasycené mastné kyseliny1,7 g
Sacharidy3,4 g
– z toho cukry0,5 g
Bílkoviny17 g
Sůl1,5 g

Cena

cca 27 Kč za 168 g (cca 161 Kč za 1 kg)

Dostupnost

zdravé výživy

6. Tofu uzené BIO, Countrylife (250 g)

Složení

tofu (sója, voda, nigari), sójová omáčka (sója, pšenice, mořská sůl), drožďový extrakt, česnek

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťVýrazná, masovo-uzená s umami chutí
VůněNevýrazná (nelze cítit uzené aroma)
StrukturaPevná, sušší, uvnitř jako tučný sýr

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐⭐ z 5 (výrazná masová umami chuť, pevná a sušší konzistence, vysoká cena, horší dostupnost, BIO kvalita)

Chuť

Chuť je výrazná, masovo-uzená s umami chutí po sójové omáčce. Ideální jako výrazná náhrada za sýry a salámy, např. k obložení bagety nebo spolu se zeleninovým talířem.

Konzistence

Tofu je hodně pevné, sušší, uvnitř má konzistenci jako tučný sýr. Hodí se všude tam, kde chceme pevnou konzistenci (špízy, obložené pečivo, jednohubky, do salátů aj.).

Ostatní

Výhodou je BIO kvalita. Pro Countrylife ho vyrábí firma Veto.

Výživové údaje na 100 g

Energie918 kJ/219 kcal
Tuky13,4 g
– z toho nasycené mastné kyseliny2,7 g
Sacharidy3,7 g
– z toho cukry1 g
Bílkoviny20,3 g
Sůl0,34 g

Cena

cca 83 Kč za 250 g (cca 332 Kč za 1 kg)

Dostupnost

internetové a některé kamenné obchody se zdravou výživou

7. Tofu uzené BIO, K-take it veggie (350 g)

Složení

sója, pitná voda, mořská sůl, kouř z bukového dřeva

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťVýrazně sójová, málo uzená
VůněSlabě uzená
StrukturaVelmi pevná a suchá, vrže mezi zuby a hůře se kouše

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐ z 5 (výrazně sójová chuť, málo uzený, extra pevná a tvrdá konzistence, špatně se žvýká, BIO kvalita)

Chuť

Toto tofu má silně sójovou chuť a naopak nevýraznou uzenou chuť. Je tak akorát slané.

Konzistence

Spolu s tofu od firmy Veto je toto tofu jedno z nejtvrdších a nejpevnějších. Hůře se krájí, žvýká a konzumuje. Mezi zuby vrže. Je vhodné spíše na strouhání (namísto sýru) nebo do pomazánek.

Ostatní

Výhodou je BIO kvalita a vysoký obsah vápníku (220 mg na 100 g). Toto tofu je jedno z nejtvrdších v našem testu.

Výživové údaje na 100 g

Energie685 kJ/164 kcal
Tuky9,5 g
– z toho nasycené mastné kyseliny1,6 g
Sacharidy2 g
– z toho cukry< 0,5 g
Bílkoviny18 g
Sůl1 g

Cena

cca 39,90 Kč za 350 g (cca 114 Kč za 1 kg)

Dostupnost

Kaufland

8. Tofu lehce uzené, Zdravý tip (150 g)

Složení

sója, drožďový extrakt, koření, sůl, nigari, barvivo karamel

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťJemně uzený s chutí uzené makrely, slanější, sójový ocásek
VůněUzená s vůní makrely
StrukturaPevná, ale sušší, šedá barva (i po rozkrojení)

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐⭐ z 5 (sójová chuť s mírně uzeným nádechem, slanější, pevná a suchá konzistence, šedá barva)

Chuť

Toto tofu je chuťově zcela odlišné od všech ostatních uzených tofu, které jsme otestovali. V chuti je jen mírně uzené, má sójový ocásek, je slanější a chuťově bychom ho přirovnali k chuti uzené makrely.

Konzistence

Pevná, soudržná, dobře se krájí, vhodné k vaření a tepelné úpravě. Je méně šťavnaté.

Ostatní

Toto tofu vyrábí firma Veto. Jako jediné má zcela odlišnou barvu (našedlou) na povrchu, i uvnitř. Ve složení má drožďový extrakt a je barveno karamelem.

Výživové údaje na 100 g

Energie509 kJ/122 kcal
Tuky5,6 g
– z toho nasycené mastné kyseliny0,2 g
Sacharidy3,5 g
– z toho cukry1,3 g
Bílkoviny14,2 g
Sůl1,4 g

Cena

cca 24 Kč za 150 g (cca 160 Kč za 1 kg)

Dostupnost

Globus

9. Tofu uzené, Soja produkt (200 g)

Složení

voda, sója, nigari

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťNevýrazná, mdlá, bez chuti, nelze poznat uzenou chuť
VůněOvocná (nelze cítit uzené aroma)
StrukturaNa povrchu mazlavá, uvnitř příjemná, ale méně šťavnatá

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐ z 5 (mdlá zemitější chuť, mazlavá konzistence, přijatelná cena, dobrá dostupnost)

Chuť

Na chuti nelze poznat, že je toto tofu uzené a ani slané. Má nevýraznou, mdlou chuť s mírným zemitým nádechem a sójovým ocáskem.

Konzistence

Po rozbalení tofu z obalu bylo na povrchu mazlavé, uvnitř sušší. Je pevné a soudržné, dobře se krájí. Vhodné spíše pro steaky, řízky a tepelnou úpravu.

Ostatní

Má nejvyšší obsah vápníku ze všech dostupných tofu (342 mg na 100 g). Výhodou je také výroba z lokální slovenské sóji. Certifikovaný bezlepkový výrobek.

Výživové údaje na 100 g

Energie528 kJ/126,52 kcal
Tuky7,6 g
– z toho nasycené mastné kyseliny0,57 g
Sacharidy0,11 g
– z toho cukry0 g
Bílkoviny14,42 g
Sůl0,9 g

Cena

cca 17,90 Kč za 200 g (cca 89,50 Kč za 1 kg)

Dostupnost

Kaufland

10. Tofu uzené, Veto (200 g)

Složení

tofu (sója, voda, nigari), drožďový extrakt, tamari (voda, sója, sůl), sušený česnek, koření, sůl

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťIntenzivní sójová chuť, velmi slaná, nelze cítit uzenou chuť
VůněNevýrazná (nelze cítit uzené aroma)
StrukturaTvrdá až gumová, suchá, těžce rozžvýkatelná

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐ z 5 (sójová chuť, velmi slaná, gumová a suchá konzistence, špatně se žvýká)

Chuť

Na chuti nelze poznat, že je toto tofu uzené a ani slané. Má nevýraznou, mdlou chuť s mírným zemitým nádechem a sójovým ocáskem.

Konzistence

Po rozbalení tofu z obalu bylo na povrchu mazlavé, uvnitř sušší. Je pevné a soudržné, dobře se krájí. Vhodné spíše pro steaky, řízky a tepelnou úpravu.

Ostatní

Má nejvyšší obsah vápníku ze všech dostupných tofu (342 mg na 100 g). Výhodou je také výroba z lokální slovenské sóji. Certifikovaný bezlepkový výrobek.

Výživové údaje na 100 g

Energie670 kJ/160 kcal
Tuky7,4 g
– z toho nasycené mastné kyseliny0,2 g
Sacharidy4,6 g
– z toho cukry1,7 g
Bílkoviny18,8 g
Sůl1,6 g

Cena

cca 39,90 Kč za 200 g (cca 199,50 Kč za 1 kg)

Dostupnost

Globus

11. Tofu uzené BIO, dmBio (200 g)

Složení

voda, 20 % sója, sójová omáčka (voda, sója, sůl), sůl, mrkev, petržel, srážecí prostředek síran vápenatý, dým z bukového dřeva

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťSilně sójová, mdlá, nepříjemná pachuť, nelze cítit uzenou chuť
VůněSójová (nelze cítit uzené aroma)
StrukturaSuchá až drtinová

Jak se nám zamlouvá

⭐ z 5 (mdlá a nepříjemná chuť, intenzivní sójový ocásek, velmi suchá konzistence, vysoká cena, BIO kvalita, nechlazený výrobek vhodný na cestování)

Chuť

Na chuti nelze poznat, že je toto tofu uzené a ani slané. Má mdlou chuť s nepříjemnou pachutí.

Konzistence

Tofu je pevné, ale velmi suché a při rozžvýkání až nepříjemně drtinové.

Ostatní

Výhodou je BIO kvalita, skladovatelnost mimo lednici (ale vyšší průmyslové zpracování) a vyšší obsah vápníku (240 mg na 100 g), jinak je toto tofu nejslabší v našem testu (chuťově i strukturou), proto mu dáváme jen jednu hvězdičku. I tak je ale ideální alternativou na cestování.

Výživové údaje na 100 g

Energie531 kJ/128 kcal
Tuky7,8 g
– z toho nasycené mastné kyseliny1,3 g
Sacharidy0,7 g
– z toho cukry0,6 g
Bílkoviny13 g
Sůl0,51 g

Cena

cca 47,90 Kč za 200 g (cca 239,50 Kč za 1 kg)

Dostupnost

DM drogerie

Slovo na závěr + vítěz testu

Na českém trhu existuje mnoho druhů uzených tofu. Jsou v nich velké rozdíly. Jak v chuti, tak také ve složení, barvě, vůni a konzistenci.

Tento test jsme se snažili hodnotit co nejvíce objektivně, nicméně každý jsme jiný a každému může vyhovovat jiná chuť tofu, a navíc se ještě chuťově může každá várka stejné značky lišit (záleží na sóji, každý rok může mít trochu jiné podmínky k růstu a tudíž i jinou chuť), proto tento test neberte jako dogma. ?

U uzených tofu záleží hlavně účelu na použití, liší se totiž v tvrdosti. Čím je tofu tvrdší, tím je také sušší a málo šťavnaté. Takové tofu se příliš nehodí ke konzumaci za syrova, protože se špatně žvýká a polyká (je hodně suché, až drtinové). Tvrdá tofu (např. K-take it veggie nebo Veto) se hodí spíše pro strouhání nebo přípravu různých řízečků. Pro konzumaci za syrova se hodí měkčí nebo poloměkké a šťavnatější druhy (např. Lunter, Chef Select, Soyka, Sunfood, Nature’s Promise aj.). Ty jsou ideální do salátů, na chleba, jen tak jako svačinka i k tepelné úpravě.

Celkový vítěz testu

Celkovým vítězem našeho testu mezi všemi uzenými tofu se stalo na plné čáře co se týče chuti, kvality i struktury uzené tofu značky Soyka. Má delikátní extra uzenou chuť (připomíná uzený sýr parenicu) a šťavnatou konzistenci. Ideální pro konzumaci za syrova k pečivu, na jednohubky, do salátů, pomazánek nebo i pro použití do teplé kuchyně. Bohužel je hůře dostupné (na trzích v Praze a některých bezobalových obchodech) a za vyšší cenu.

Na stejném místě se umístily i uzené tofu značky Lunter a Chef select (Lidl). Tyto tofu vyrábí obě stejný výrobce (Lunter) a mají stejné složení. Jsou příjemně uzené, v chuti jemné a vyvážené a velmi šťavnaté. Navíc jsou za přijatelnou cenu a dobře dostupné.

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 73 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

Komentáře

Chcete přidat komentář k článku?

Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.

¨