před měsícem Děkování48 lidí poděkovalo

Velký test přírodních (bílých) tofu. Které je chutné a šťavnaté a které naopak hořké a suché?

Bílá tofu. Všechna se zdají být stejná. A přeci jsou chuťově i konzistenčně úplně jiná! Je nejlepší to, které má nejvíce vápníku? Anebo to, které je sráženo přírodní solí nigari? Obvolali jsme pro vás jednotlivé výrobce a ochutnali jejich tofu. Přinášíme vám překvapivé informace a tipy, podle čeho (nejen) bílá tofu vybírat!

Na českém trhu je velký výběr natural (tj. bílých, přírodních, neochucených) tofu. Všechna jsou vyrobena z geneticky nemodifikovaných sójových bobů, vody a srážedla. Které tedy vybrat?

Podle čeho si vybrat tofu

Níže vám přinášíme zajímavé informace z výroby tofu a zároveň nejdůležitější body, podle kterých tofu vybírat:

1. Kvalita a původ sóji

Sója je základní a nejdůležitější surovinou, která ovlivňuje výsledný produkt, proto by to měl být prvním parametrem při výběru tofu, které chceme konzumovat.

Výrobci používají buď lokální slovenskou sóju (např. Lunter, Soja produkt), anebo vysoce kvalitní a drahou BIO sóju z Rakouska (např. Soyka, dmBio, K-take it veggie, Lunter, v případě BIO tofu), případně sóju z jiných států jako je Kanada či Francie (např. Sunfood).

Každá sója má jiné vlastnosti i chuť. Změnu chuti sóji může způsobit i počasí. Větší výrobci (např. Lunter, Sunfood) používají více různých dodavatelů sóji, proto se jednotlivé šarže tofu stejného výrobce mohou od sebe chuťově výrazně lišit. Oproti tomu menší výrobci kupují sóju většinou od jednoho výrobce, aby si zachovali stálou chuť jejich produktů (např. Soyka).

2. Chuť a další senzorické vlastnosti

Druhý nejdůležitější parametr. Chuť, vůně, barva a konzistence tofu záleží jednak na použité sóji (kvalita, odrůda a zdroj – výrobci často míchají sóju od více dodavatelů a tím se mění chuť jednotlivých šarží tofu), ale také na technologii výroby. Většina prodávaných bílých tofu jsou tepelně ošetřená (kromě čerstvých tofu z asijských obchodů a tofu od firmy Soyka). Buď šetrnou pasterizací, anebo pomocí vysokotepelného ošetření UHT technologií (např. tofu z DM drogerie dmBio).

Čím vyšší teplota se na ošetření tofu použije, tím více se mění jeho struktura, barva i chuť. Už není tak chutné a čerstvé, ale průmyslově zpracované. Jedinou výhodou pak je, že ho není třeba skladovat v lednici, tudíž je vhodné na cestování.

3. Druh použitého srážedla

Nejčastěji se ke srážení sójového mléka k výrobě tofu využívá:

  • tradiční japonský způsob za použití přírodní mořské soli nigari (vzniká oddělením z mořské vody),
  • čínský způsob za použití jednotlivých extrahovaných solí jako je chlorid hořečnatý, chlorid vápenatý nebo síran vápenatý, tj. potravinářská sádra (ve složení může být uveden pouze jako vápník, např. u tofu značky Lunter).

Použití vápenatých solí (jako je např. síran vápenatý) je pro větší výrobce tofu výhodnější, protože jsou levnější, dostupnější a mají vyšší výtěžnost. Často se použití těchto srážedel výrobci vyzdvihuje jako výhoda z hlediska obsahu důležitého vápníku a taková tofu jsou poté konzumenty upřednostňována před jinými.

Jednotlivé soli se dají pořídit u dodavatelů potravinářských chemikálií (např. v ČR je nabízí firma Fimecha) a vyrábí se rozpuštěním vytěžených příslušných uhličitanů v kyselině chlorovodíkové (u chloridů) nebo kyselině sírové (u výroby sádry). Tyto soli vznikají i samovolně v přírodě (např. síran vápenatý kombinací vulkanické činnosti a vody za vzniku oxidu síry, proto se v okolí takového místa špatně dýchá a není tam téměř žádný život) a stejnou metodou se vyrábí i v továrnách, tam se ale dbá na dopad na okolní prostředí a člověka.

4. Výživová hodnota (zdroj vápníku a bílkovin)

Posledním parametrem při výběru tofu, které ale mnozí konzumenti berou jako to nejdůležitější, je množství bílkovin a vápníku. Tofu si často vegetariáni a vegani (či sportovci nebo alergici na mléčnou bílkovinu) vybírají primárně právě dle těchto kritérií.

Jednotlivá tofu různých výrobců se liší jak obsahem bílkovin (okolo 10,6–16,12 g na 100 g, nejvíce má tofu firmy Sojaprodukt), tak obsahem vápníku (61–342 mg na 100 g, nejvíce vápníku má tofu firmy Sojaprodukt). Záleží na použitém srážedle, sóji, tvrdosti vody a technologii.

Tofu srážená vápenatými solemi mají obvykle více vápníku (vápník je do tofu navíc přidán použitím vápenatých solí, jedná se tudíž o fortifikovaná, tj. obohacená tofu) než tofu srážená přírodní solí nigari. Ale není to podmínkou. Např. tofu značky Sojaprodukt obsahuje až 342 mg vápníku na 100 g, což je nejvíc ze všech dostupných tofu a nevyužívá ke srážení žádnou z vápenatých solí. Obsah vápníku tedy pravděpodobně závisí i na použité sóji a tvrdosti vody (zdroj).

Obsah vápníku u přírodních tofu

Název a výrobce tofuMnožství vápníku (na 100 g)Druh použitého srážedla
Tofu bílé, Soja produkt342 mgnigari
Tofu naturální, Lunter 272 mgvápenaté soli (na obalu uveden pouze vápník)
Tofu bílé, Chef select272 mgchlorid vápenatý, chlorid hořečnatý
BIO Tofu bílé, Chef select272 mgchlorid vápenatý, chlorid hořečnatý
Tofu nature, K-take it veggie220 mgvápenaté soli (na obalu není uvedeno jaké)
Tofu natur, dmBio240 mgsíran vápenatý
Tofu natural, Sunfood82 mgnigari
Tofu natural BIO, Soyka82 mgnigari
Tofu natural, Nature Promises82 mgnigari
Tofu natural, Vitall61 mgnigari

To, že některá tofu mají méně vápníku ale neznamená, že by byla horší a měla by být zatracena. Tofu by obecně nemělo být považováno za hlavní potravinu, díky které si člověk doplní deficit vápníku, např. v případě veganské stravy. Neměli bychom na něj spoléhat jako na jediný zdroj a konzumovat ho denně ve velkém množství, abychom měli splněnou denní dávku vápníku (ta je u dospělých osob 1000 mg). Zamysleme se společně: Víme, jaké množství tofu (sóji) je zdravotně nezávadné jíst každý den, a to dlouhodobě? Víme, jaký má způsob výroby tofu pomocí synteticky vyrobených vápenatých solí vliv na naše zdraví z dlouhodobého hlediska a při pravidelné vyšší konzumaci? Strava by měla být pestrá, různorodá a živiny bychom měli přijímat z vícero různých přirozených zdrojů (přirozený vápník obsahuje např. minerální voda Kalcia 287 mg/l, brokolice 105 mg/100g, mandle 240 mg/100 g, sezam 96 mg/100 g, mořské řasy 814 mg/100g nebo kadeřávek 140/100 g). Jak říkali naši předkové: všeho moc škodí. A to platí i v případě tofu.

Přehled značek natural tofu na českém trhu:

Už tedy víme, na co se při výběru tofu soustředit. A teď si pojďme představit jednotlivé firmy a značky bílých tofu, které jsou na našem trhu dostupné.

  • Sunfood – česká firma, která začala jako první s výrobou tofu na našem trhu; kromě tofu se vyrábí i spoustu dalších (nejen) sójových výrobků, veganských polotovarů a dováží japonské potraviny makrobiotické kvality; dodává do většiny zdravých výživ a pod privátní značkou do Albertu
  • Nature’s Promise – privátní značka supermarketu Albert; nabízí nejrůznější potraviny zdravé výživy; tofu pod touto značkou vyrábí Sunfood
  • Soja Produkt – slovenská rodinná firma; specializuje se na nejrůznější výrobky z lokální sóji; dodává do supermarketu Kaufland
  • Lunter – slovenská rodinná firma, která jako první na Slovensku začala vyrábět tofu; zaměřuje se také na rostlinné pomazánky a zakysané nápoje; dodává do řetězce Lidl pod privátní značkou
  • dmBio – privátní značka řetězce DM; nabízí nejrůznější bio výrobky i suroviny zdravé výživy
  • Chef Select – privátní značka supermarketu Lidl; vyrábí Lunter
  • Veto – firma nabízející sójové produkty od roku 1992; kromě tofu vyrábí i pomazánky, salámy, paštiky, karbanátky aj.
  • Soyka – nejmladší firma nabízející široký sortiment sójových výrobků ve vysoké kvalitě; dodává většinou do bezobalových prodejen a do e-shopů rohlik.cz a kosik.cz
  • Vitall – firma, která začala jako výrobce lahůdek a uzenin; nabízí i veganské alternativy jako tofu a výrobky z něj, seitan, burgery, stejky, karbanátky aj.; dodává do supermarketu Tesco, zdravých výživ a e-shopu rohlik.cz
  • Countrylife – firma prodávající rozmanité výrobky zdravé výživy, včetně chlazených výrobků; tofu v BIO kvalitě pro ně vyrábí Veto

Všechna nabízená bílá tofu jsou vzhledově téměř identická a pokud s nimi nemáme zkušenost, je těžké vybrat. Proto jsme výše sepsali body, na které je důležité se při koupi tofu zaměřit. A teď vám přiblížíme jednotlivá tofu dostupná na našem trhu, abyste si mohli udělat sami představu a koupit to pravé, na kterém si pochutnáte.

Souhrnné hodnocení bílých tofu

V následující tabulce jsou tofu seřazena dle našeho subjektivního hodnocení po zvážení jednotlivých parametrů chuti, konzistence, kvality, ceny a dostupnosti.

U tofu Chef Select + Lunter a Nature’s Promise + Sunfood se jedná o identické výrobky, privátní značky výrobců Lunter a Sunfood. I přes to se ale od sebe mírně liší jak chutí, tak konzistencí (dle výrobců může být každá šarže jejich tofu trochu jiná). Proto je posuzujeme každé zvlášť.

TofuPřibližná cena (za 1 kg)HodnoceníPoznámka
1. Tofu bílé, Chef Select93,80 Kč⭐⭐⭐⭐⭐příjemná chuť i konzistence (měkká, šťavnatá), univerzální použití, dobře saje chuť, vyšší obsah vápníku, přijatelná cena; identická receptura jako Lunter
2. BIO tofu bílé, Chef Select190 Kč⭐⭐⭐⭐příjemná a jemná chuť, velmi šťavnatá konzistence, univerzální použití, BIO kvalita, vyšší obsah vápníku, vyšší cena
3. Tofu natural BIO, Soyka240 Kč⭐⭐⭐⭐velmi příjemná, svěží a neutrální chuť, extra šťavnatá a měkká konzistence, vysoká cena, horší dostupnost, BIO kvalita
4. Tofu natural, Nature’s Promise99 Kč⭐⭐⭐⭐jemná sójová chuť, méně šťavnatá, ale stále příjemná struktura, přijatelná cena; identická receptura jako Sunfood
5. Tofu bílé, Soja produkt89,5 Kč⭐⭐intenzivní sójová slanější chuť, pevná, ale příjemná a šťavnatá struktura, hůře saje chuť, vysoký obsah bílkovin i vápníku, nízká cena
6. Tofu naturální, Lunter127,2 Kč⭐⭐příjemná konzistence, mírně nahořklá chuť, vyšší obsah vápníku, vyšší cena; identická receptura jako Chef Select
7. Tofu natural BIO, Countrylife216 Kč⭐⭐chuť jemně sójová, pevná konzistence, v ústech drolivá, ale zároveň vodová, vyšší cena, horší dostupnost, BIO kvalita
8. Tofu natural, Sunfood113 Kč⭐⭐intenzivní sójová chuť (kyselá až nahořklá), suchá konzistence, široká dostupnost; identická receptura jako Nature’s Promise
9. Tofu přírodní, Veto140 Kč⭐⭐sójová chuť, velmi suchá a gumová konzistence, hůře saje chuť, vysoká cena
10. Tofu nature BIO, K-take it veggie99,8 Kč⭐⭐nepříjemná chuť, velmi suchá konzistence, BIO kvalita
11. Tofu natur BIO, dmBio190 Kčnepříjemná chuť i vůně, vodová a rozpadavá konzistence, vyšší průmyslové zpracování (UHT), vysoká cena, BIO kvalita; nechlazený výrobek (ideální na cestování)

1. Tofu bílé, Chef select (180 g)

Složení

pitná voda, 25 % sója, chlorid vápenatý, chlorid hořečnatý

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťPříjemně vyvážená, nasládlá
VůněSójová
StrukturaŠťavnatá, měkká

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐⭐ z 5 (příjemná chuť i konzistence, vyšší obsah vápníku, přijatelná cena)

Chuť

Chuť tohoto tofu je vyvážená a lahodná, mírně nasládlá a svěží. Oceňujeme hlavně nepřítomnost sójové pachuti. Má univerzální použití. Hodí se jíst jak za syrova, tak také po tepelné úpravě (dobře saje chuť pokrmu nebo marinády).

Konzistence

Je příjemná, měkká a šťavnatá. Při vaření stále drží tvar.

Ostatní

Má vyšší obsah vápníku (272 mg na 100 g). Vyrábí ho Lunter jako privátní značku pro Lidl. Výhodou je také výroba z lokální slovenské sóji.

Výživové údaje na 100 g

Energie521 kJ/125 kcal
Tuky7,5 g
– z toho nasycené mastné kyseliny1 g
Sacharidy2,3 g
– z toho cukry< 0,5 g
Bílkoviny12 g
Sůl0,2 g

Cena

cca 16,90 Kč za 180 g (cca 93,80 Kč za 1 kg)

Dostupnost

Lidl

2. BIO tofu bílé, Chef select (180 g)

Složení

pitná voda, 25 % sója, chlorid vápenatý, chlorid hořečnatý

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťJemná, příjemná, neutrální
VůněNeutrální
StrukturaŠťavnatá, mírně vrže a lepí se na zuby

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐⭐⭐ z 5 (příjemná a jemná chuť, velmi šťavnatá konzistence, mírně vrže mezi zuby, BIO kvalita)

Chuť

Jedno z nejchutnějších tofu tohoto testu. Chuť je jemná a příjemná. Kladně hodnotíme zejména neutrální chuť (bez typického sójového aroma).

Konzistence

Nejvíce šťavnaté tofu ze všech testovaných. Při konzumaci za syrova oproti ostatním tofu vrže mezi zuby a lepí se.

Ostatní

Chuťově i konzistenčně nejlepší tofu, nebýt vyšší ceny (BIO ingredience), tak by od nás dostalo plný počet hvězdiček. Vyrábí ho Lunter jako privátní značku pro Lidl. Toto tofu obsahuje 210 mg vápníku na 100 g a vyrábí se z rakouské sóji.

Výživové údaje na 100 g

Energie521 kJ/125 kcal
Tuky7,5 g
– z toho nasycené mastné kyseliny1 g
Sacharidy2,3 g
– z toho cukry< 0,5 g
Bílkoviny12 g
Sůl0,2 g

Cena

cca 23 Kč za 180 g (cca 128 Kč za 1 kg)

Dostupnost

Lidl

3. Tofu natural BIO, Soyka (+- 100 g)

Složení

voda, sója, nigari

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťPříjemně svěží, neutrální, velmi slabounce sójová
VůněNevýrazná
StrukturaExtra šťavnatá, velmi měkká až rozpadavá

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐ z 5 (velmi příjemná, svěží a neutrální chuť, extra šťavnatá a měkká konzistence, vysoká cena, horší dostupnost)

Chuť

Chuť je velmi příjemná. Toto tofu má neutrální chuť, není ani slané, ani s výrazným sójovým ocasem. Ze všech tofu nejméně cítit po sóji (vhodné pro ty, kteří nemají rádi sójovou pachuť). Ideální k nakládání nebo do omáček, protože dobře pojme chuť marinády.

Konzistence

Nejvíce šťavnaté tofu ze všech, které jsme v testu měli. Díky tomu je skvěle svěží. Konzistence je jemná, měkká, rozpadá se při manipulaci, tudíž není vhodné pro smažení, restování nebo obalování, ale spíše do omáček, k marinování a nakládání (použití třeba do salátů), na pomazánky, tvarohy nebo tofíčka aj.

Ostatní

Výhodou je čerstvost (tofu není pasterováno jako jiná tofu dostupné na trhu), vysoká kvalita použité sóji (BIO) z Rakouska a ruční výroba v malé rodinné firmě (proto je i cena tofu tak vysoká). Obsahuje menší množství vápníku než jiná tofu (82 mg na 100 g). Prodává se bez obalu.

Výživové údaje na 100 g

Energie393 kJ/94 kcal
Tuky4,7 g
– z toho nasycené mastné kyseliny0,6 g
Sacharidy3,5 g
– z toho cukry0 g
Bílkoviny10,6 g
Sůl0 g

Cena

cca 24 Kč za 100 g (240 Kč za kg)

Dostupnost

trhy v Praze, bezobalové obchody po celé ČR (např. bezobalac.cz aj.)

4. Tofu natural, Nature’s Promise (+- 200 g)

Složení

sója, mořská sůl nigari

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťJemně sójová, příjemná, není hořká, ani kyselá
VůněNevýrazná
StrukturaPevná, ale sušší, méně šťavnatá

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐ z 5 (příjemná chuť, sušší, ale stále příjemná struktura, přijatelná cena)

Chuť

Chuť je příjemná, neutrální, jemně sójová. Dobře saje chuť pokrmu i marinád a má univerzální použití.

Konzistence

Za syrova má sušší konzistenci (hůře se polyká) a je méně šťavnaté v porovnání s ostatními tofu. Hodí se tedy spíše k další úpravě (pomazánky, tofu tvarohy, tepelná úprava). Při vaření si drží pevnou strukturu.

Ostatní

Obsahuje menší množství vápníku než jiná tofu (82 mg na 100 g). Vyrábí ho Sunfood jako privátní značku pro Albert z kanadské a francouzské sóji.

Výživové údaje na 100 g

Energie561 kJ/134 kcal
Tuky7,8 g
– z toho nasycené mastné kyseliny1,1 g
Sacharidy2 g
– z toho cukry1,7 g
Bílkoviny14 g
Sůl0,1 g

Cena

cca 21,2 Kč za 214 g (cca 99 Kč za 1 kg)

Dostupnost

supermarkety a hypermarkety Albert

5. Tofu bílé, Soja produkt (200 g)

Složení

voda, sója, nigari

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťJemně sójová, nahořklá, mírně slaná
VůněSójová
StrukturaPevná, ale zároveň vláčná a šťavnatá

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐⭐ z 5 (jemně sójová, slaná chuť, pevná, ale vláčná struktura, vysoký obsah bílkovin i vápníku, nízká cena)

Chuť

Jde cítit po sóji s mírně nahořklým nádechem, ale jemně, není kyselé. Oproti jiným tofu je jeho chuť mírně slaná (má i více soli), hodí se tedy i za syrova místo sýru (typu balkán) do salátů. Po osmažení je cítit po oříšcích. Hůře saje marinády a chutě při nakládání a vaření.

Konzistence

Je vláčné, šťavnaté a zároveň pevné. Ideální (i díky svému tvaru) k přípravě tofu steaků, řízečků, ke smažení nebo na gril. Kvůli své pevnosti hůře saje marinády.

Ostatní

Má nejvyšší obsah vápníku ze všech dostupných tofu (342 mg na 100 g) a také nejvyšší obsah bílkovin (16,12 g na 100 g). Výhodou je také výroba z lokální slovenské sóji.

Výživové údaje na 100 g

Energie653 kJ/156,55 kcal
Tuky9,87 g
– z toho nasycené mastné kyseliny0,74 g
Sacharidy0,81 g
– z toho cukry0 g
Bílkoviny16,12 g
Sůl0,26 g

Cena

cca 18 Kč za 200 g (cca 89,5 Kč za 1 kg)

Dostupnost

Kaufland

6. Tofu naturální, Lunter (180 g)

Složení

voda, 25 % sója, vápník

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťNahořklá
VůněSójová
StrukturaŠťavnatá, měkká

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐⭐ z 5 (příjemná konzistence, mírně nahořklá chuť, vysoký obsah vápníku, dobrá dostupnost, vyšší cena)

Chuť

Za syrova má mírně nahořklou chuť (může být jen tato šarže, dle použité sóji). Tyto vlastnosti se ale eliminují tepelnou úpravou (vařením, smažením), protože toto tofu dobře nasákne chuť pokrmu nebo marinády. Má velmi univerzální použití.

Konzistence

Je příjemná, měkká a šťavnatá. Při vaření stále drží tvar.

Ostatní

Má vyšší obsah vápníku (272 mg na 100 g). Výhodou je také výroba z lokální slovenské sóji.

Výživové údaje na 100 g

Energie521 kJ/125 kcal
Tuky7,5 g
– z toho nasycené mastné kyseliny1 g
Sacharidy2,3 g
– z toho cukry< 0,5 g
Bílkoviny12 g
Sůl0,2 g

Cena

cca 22,9 Kč za 180 g (cca 127,2 Kč za 1 kg)

Dostupnost

větší supermarkety (Globus, Tesco, Billa, Coop Terno), specializované internetové obchody nabízející i chlazené zboží (rohlik.cz aj.)

8. Tofu natural BIO, Countrylife (250 g)

Složení

voda, sója, nigari

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťJemně sójová, neutrální, příjemná
VůněNeutrální
StrukturaPevná, v ústech drobivá až suchá, ale pouští vodu

Jak se nám zamlouvá

z 5 (chuť jemně sójová, pevná konzistence, v ústech drolivá, ale zároveň vodová, vyšší cena, horší dostupnost, BIO kvalita)

Chuť

Chuť je příjemná, jemně sójová, ani hořká, ani kyselá, ani slaná, tak akorát.

Konzistence

Konzistence je pevná, dobře se krájí a drží pohromadě (hodí se tedy všude tam, kde chceme, aby tofu drželo svůj tvar). Za syrova je v ústech sušší, drolí se, ale zároveň z něj při kousání teče voda.

Ostatní

Průměrné tofu, koupí neuděláte chybu. Výhodou je BIO kvalita. Pro Countrylife ho vyrábí firma Veto.

Výživové údaje na 100 g

Energie685 kJ/164 kcal
Tuky10,2 g
– z toho nasycené mastné kyseliny3,8 g
Sacharidy1,7 g
– z toho cukry0,4 g
Bílkoviny15,7 g
Sůl0,0185 g

Cena

cca 54 Kč za 250 g (cca 216 Kč za 1 kg)

Dostupnost

internetové a kamenné obchody se zdravou výživou

8. Tofu natural, Sunfood (+- 200 g)

Složení

sója, mořská sůl nigari

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťSilně sójová, mírně nahořklá
VůněNevýrazná
StrukturaPevná a suchá

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐⭐ z 5 (intenzivní sójová chuť, suchá konzistence, široká dostupnost, přijatelná cena, univerzální použití)

Chuť

Ze všech hodnocených tofu má toto tofu za syrova nejsilněji sójovou chuť a je mírně nahořklé (což může být způsobeno šarží). Je univerzální, vhodné pro jakoukoliv další (nejen) tepelnou úpravu.

Konzistence

Obsahuje oproti ostatním tofu celkem málo vody a není příliš šťavnaté, ale spíše suché. Kvůli tomu se při konzumaci za syrova hůře polyká. Při vaření dobře nasaje chuť pokrmu, drží si pevnou strukturu a nerozpadá se.

Ostatní

Obsahuje menší množství vápníku než jiná tofu (82 mg na 100 g). Vyrábí se z kanadské a francouzské sóji. Stejná receptura jako tofu Nature’s Promise.

Výživové údaje na 100 g

Energie561 kJ/134 kcal
Tuky7,8 g
– z toho nasycené mastné kyseliny1,1 g
Sacharidy2 g
– z toho cukry1,7 g
Bílkoviny14 g
Sůl0,1 g

Cena

cca 25 Kč za 222 g (113 Kč za 1 kg)

Dostupnost

zdravé výživy

9. Tofu přírodní, Veto (200 g)

Složení

voda, sója, nigari – výtažek z mořské vody

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťSójová
VůněSójová
StrukturaGumová, velmi suchá

Jak se nám zamlouvá

z 5 (silně sójová chuť, velmi suchá a gumová konzistence, vysoká cena)

Chuť

Chuťově není špatné, není kyselé, hořké, ani slané, jen je cítit více po sóji.

Konzistence

Konzistence je velmi pevná, můžeme říct až skoro gumová a při žvýkání také nejvíce suchá ze všech testovaných tofu (až skoro drtinová). Vhodné spíše na strouhání, drolení (tofíčka) nebo smažení a restování než na konzumaci za syrova. Hůře saje marinádu a chuť pokrmu.

Ostatní

Strukturově je toto tofu jedno z nejslabších z našeho testu. Syrové bez úpravy není příliš chutné, protože je hodně suché a gumové.

Výživové údaje na 100 g

Energie504 kJ/120 kcal
Tuky5,6 g
– z toho nasycené mastné kyseliny0,2 g
Sacharidy3,5 g
– z toho cukry1,3 g
Bílkoviny14 g
Sůl> 0,2 g

Cena

cca 27,90 Kč za 200 g (cca 140 Kč za 1 kg)

Dostupnost

Globus

10. Tofu nature BIO, K-take it veggie (400 g)

Složení

sója, pitná voda

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťNepříjemná, jakoby stará sója, pachuť
VůněSójová
StrukturaVelmi suchá, drolivá

Jak se nám zamlouvá

⭐⭐ z 5 (nepříjemná chuť, suchá konzistence)

Chuť

Toto tofu má za syrova nepříjemnou pachuť (jakoby stará sója), která je dlouho cítit v ústech. Spolu s tofu z DM drogerie je chuťově nejslabší. Po osmažení pachuť přetrvává, avšak dá se eliminovat silnější marinádou.

Konzistence

Jedno z nejvíce suchých ze všech testovaných tofu. Je vhodné např. ke strouhání nebo drolení (třeba k přípravě tofíček), příp. k restování a smažení. Hůře saje marinádu.

Ostatní

Výhodou je BIO kvalita a vysoký obsah vápníku (220 mg na 100 g), jinak je toto tofu jedno z nejslabších v našem testu. Oproti ostatním tofu je jeho barva neobvykle narůžovělá.

Výživové údaje na 100 g

Energie517 kJ/124 kcal
Tuky7 g
– z toho nasycené mastné kyseliny1,3 g
Sacharidy0,5 g
– z toho cukry< 0,5 g
Bílkoviny14 g
Sůl0,05 g

Cena

cca 39,90 Kč za 400 g (cca 99,8 Kč za 1 kg)

Dostupnost

Kaufland

11. Tofu natur BIO, dmBio (200 g)

Složení

voda, 20 % sója, síran vápenatý

Základní senzorické zhodnocení

ParametrHodnocení
ChuťUmělá pachuť
VůněNepříjemná
StrukturaVodnatá, rozpadá se

Jak se nám zamlouvá

⭐ z 5 (nepříjemná chuť i vůně, vodnatá struktura, snadno se rozpadá, vyšší průmyslové zpracování, vysoká cena)

Chuť

Chuťově (ale také konzistenčně) nejslabší tofu ze všech testovaných. Chuť je umělá, s nepříjemnou pachutí i vůní, a to i po tepelné úpravě.

Konzistence

Konzistence je příliš vodová. Při krájení a manipulaci se snadno rozpadá (způsobeno ošetřením vysokou teplotou, tzv. UHT technologií).

Ostatní

Výhodou je BIO kvalita, skladovatelnost mimo lednici (ale vyšší průmyslové zpracování) a vyšší obsah vápníku (240 mg na 100 g), jinak je toto tofu nejslabší v našem testu (chuťově i strukturou), proto mu dáváme jen jednu hvězdičku. Oproti ostatním tofu je jeho barva neobvykle zašedlá.

Výživové údaje na 100 g

Energie496 kJ/119 kcal
Tuky7,2 g
– z toho nasycené mastné kyseliny1,3 g
Sacharidy0,8 g
– z toho cukry0,6 g
Bílkoviny12 g
Sůl> 0,01 g

Cena

cca 38 Kč za 200 g (cca 190 Kč za 1 kg)

Dostupnost

DM drogerie

Slovo na závěr + vítěz testu

Všechny na trhu dostupná bílá tofu se sice na první pohled mohou zdát hodně podobná, jsou v nich ale velké rozdíly – v konzistenci, chuti, složení, vůni i struktuře.

Tento test jsme se snažili hodnotit co nejvíce objektivně, nicméně každý jsme jiný a každému může vyhovovat jiná chuť tofu, a navíc se ještě chuťově může každá várka stejné značky lišit, proto tento test neberte jako dogma. 🙂

U konzumace bílého tofu je důležité hlavně jeho ochucení. Prakticky tolik nezáleží na tom, jaké bílé tofu koupíte, ale spíše, jak ho ochutíte nebo s čím ho vaříte.

  • Pokud chcete tofu použít ke smažení, fritování, restování či strouhání, použijte spíše pevnější druhy (Soja produkt, Veto aj.).
  • Naopak k vaření a dušení jsou lepší měkčí druhy, které dobře sají chuť omáčky a marinády, jako např. Soyka, Chef Select, Lunter aj.
  • Ke konzumaci za syrova (např. do salátů, na výrobu pomazánek a sladkých tvarohů) jsou nejlepší měkké a šťavnaté druhy, jako např. Soyka, Lunter, Chef Select atp.

Celkový vítěz testu

Celkovým vítězem našeho testu mezi všemi bílými tofu se stalo natural tofu značky Chef select. Má příjemnou chuť i konzistenci (měkkou a šťavnatou), dobře saje chuť a má univerzální použití (za syrova do salátů, do pomazánek, k marinování, při vaření např. do kari, tofíček a dalších jídel). Navíc je dobře dostupné (Lidl) a je za přijatelnou cenu.

Chuťový vítěz testu

Pokud bychom ale měli hodnotit pouze chuť, konzistenci a kvalitu bílých tofu a neřešit jejich cenu, náš test by vyhrála dvě tofu, a to: natural BIO tofu značky Chef select (velmi šťavnaté, jemné, neutrální a chutné, univerzální použití) a čerstvé tofu natural BIO značky Soyka (velmi příjemná, svěží a neutrální chuť, extra šťavnatá a velmi měkká konzistence). Tyto dvě tofu jsou ideální jak při konzumaci za syrova (např. do salátů), tak také do omáček (kari aj.) či marinád (dobře sají chuť).

Všechna balená tofu na našem trhu jsou pasterovaná, aby se nekazila a déle vydržela. Pasterizace ale mění i jejich chuť. Pokud chcete zažít, jak chutná čerstvé nepasterizované tofu, můžete si ho doma vyrobit podle našeho návodu (nebo koupit v bezobalových obchodech, např. firmy Soyka, či v nejrůznějších asijských obchodech).

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 48 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

Pozor

Vánoce přicházejí