před 3 týdny 5 to se mi líbí

Recept na domácí tofu. Vyplatí se zaneřáděná kuchyň a spousta práce?

Zkusili jste někdy ochutnat natural tofu? Bez dochucení a úpravy mu mnoho lidí nepřijde na chuť a často na něj zanevře. To ale neplatí o domácím sójovém tofu! Sice jeho výroba zaneřádí kuchyň, ale tofu je vláčné, jemné, chutné i jen tak samotné a navíc i levné na přípravu. Ukážeme si krok po kroku, jak na to.

Ingredience na 1 tofu (250 g)

Na domácí sójové mléko:

  • 1 hrnek (250 g) sójových bobů
  • 5 hrnků vody

Na domácí tofu:

  • 5 hrnků domácího sójového mléka (vytvořeného z ingrediencí výše)
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 1/2 lžíce citrónové šťávy

Nástroje:

  • pytlík na výrobu rostlinného mléka nebo větší látka
  • utěrka
  • cedník nebo síto
  • hrnec
  • vařečka
  • lžíce
  • džbánek nebo vyšší sklenice
  • blender nebo mixér

1. Namočíme boby

Boby nasypeme do větší mísy (nebo hrnce) a zalijeme dostatečným (trojnásobným) množstvím čisté vody a necháme minimálně 12–24 hodin na kuchyňské lince máčet.

2. Rozmixujeme je

Boby pomocí síta slijeme, propláchneme a scezené boby přemístíme do blenderu. Přidáme 5 hrnků vody a minutu až dvě mixujeme na nejvyšší výkon.

Pokud máme menší nádobu blenderu, rozdělíme si várku na dvě – nejdříve rozmixujeme polovinu scezených bobů s 2,5 hrnky vody a poté stejný postup zopakujete se zbylou várkou bobů a vody.

3. Přecedíme sójové mléko

Teď máme několik možností, jak mléko přecedit.

  • pytlík na výrobu rostlinného mléka – dá se sehnat ve většině e-shopů na internetu. S ním je výroba rostlinného mléka i poté údržba nejjednodušší.
  • látka, plátno, monofil na výrobu tvarohu, silikonová punčocha, jemné sítko aj.

Do vyššího džbánu nebo sklenice vložíme pytlík na výrobu rostlinného mléka nebo větší látku a přetáhneme ji přes okraje. Část hmoty do tkaniny opatrně vlijeme (jednou rukou přidržujeme tkaninu, aby ji tíha tekutiny nestáhla do nádoby).

Do nádoby začne téct mléko a zbytek zůstane v tkanině. Rohy tkaniny dáme k sobě, jednou rukou je podržíme a druhou rukou opatrně tkaninu vymačkáme od zbylého mléka. V nádobě zůstane mléko a v tkanině vznikne hutná hmota – tzv. okara (tu odložíme stranou, můžeme ji využít na další recepty jako jsou karbanátky, tvarohová náplň, pomazánky aj.; dáme slepicím, nebo vyhodíme).

4. Připravíme syřidlo

Vymačkáme citrónovou šťávu a odměříme 1 a 1/2 lžíce. Smícháme 1/2 hrnku čisté vody s odměřenou citronovou šťávu.

Tip: Místo citrónové šťávy lze použít také přírodní ocet (např. balzamiko nebo jablečný), anebo koupit nigari (sůl z mořské vody), kterou využívají ke srážení tofu výrobci.

5. Zahřejeme sójové mléko a vmícháme syřidlo

Přecezené sójové mléko přemístíme do hrnce a při stálém míchání pomocí vařečky přivedeme k varu. Vypneme a mícháme ještě 2–3 minuty.

Poté vlijeme 1/2 množství připraveného syřidla (směsi vody a citrónové šťávy) a 1–2 minuty mícháme. Vír v mléce zastavíme tím, že postavíme vařečku doprostřed hrnce a přidáme zbytek syřidla. Mícháme 1–2 minuty vařečkou dopředu a dozadu, anebo v mléce kroužíme osmičku (cílem je jemně vmíchat syřidlo do mléka).

5. Necháme mléko srazit

Mléko začne vytvářet drobné sraženiny a oddělovat se. Teď je na čase přestat mléko míchat, hrnec zakrýt pokličkou a nechat 10–15 minut odpočívat a vysrážet.

Po 15 minutách by mělo být mléko kompletně vysrážené. Zbylá tekutina by měla být čistá a průhledná (ne žlutá nebo mléčná). Pokud je stále mléčné barvy, ještě není zcela vysrážená. V takovém případě přidáme pár dalších kapek citrónové šťávy a opatrně zamícháme a necháme ještě srážet.

6. Přecedíme vysráženou bílkovinu

Na hrnec nebo misku vložíme síto (či cedník) a vyložíme ho utěrkou nebo látkou. Obsah hrnce opatrně přelijeme a přecedíme. Okraje látky dáme k sobě, jednou rukou je podržíme a druhou rukou opatrně, ale důkladně vymačkáme od zbylé tekutiny.

7. Zatížíme

Vymačkané tofu zabalíme do látky tak, aby tvořilo tvar obdélníku nebo čtverce. Zabalené tofu necháme ležet na cedníku nebo sítku a zatížíme ho těžkým předmětem – například. těžkým hrncem nebo kuchyňským prkýnkem a knihami (čím těžší předmět bude, tím bude tofu lépe držet pohromadě). Necháme 30–60 minut odpočívat zatížené.

8. Domácí tofu je na světě!

Do misky napustíme studenou vodu. Tofu rozbalíme a vložíme do misky se studenou vodou (pomůže ke zpevnění). Vytáhneme a můžeme jíst.

Zbylé tofu skladujeme 1–2 týdny v lednici ponořené ve vodě (do sklenice nebo krabičky napustíme studenou vodu a vložíme tofu, aby bylo ponořené a přemístíme do lednice), anebo ho zamrazíme.

Malý tip na závěr: Toto tofu se dá využít do různých nejen asijských pokrmů, polévek, pomazánek i sladkých krémů. Inspiraci na zdravé pokrmy s tofu najdete v našem novém e-booku nebo na googlu.

5 to se mi líbí

Diskuse k článku