před 4 lety Děkování397 lidí poděkovalo

Návod na Rejuvelac, enzymatický super-nápoj, který potřebujete

Toto je fermentovaný super-recept s blahodárnými účinky na mikrobiom.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Rejuvelac je vysoce výživný nealkoholický kvašený nápoj plný probiotik. Dá se vyrobit snadno, rychle a levně pouze z vody a naklíčených zrn, které ji přemění do šumivého nápoje plného života.

Proč byste měli rejuvelac zkusit i vy

Díky vysokému obsahu probiotik rejuvelac podporuje zdraví trávicí soustavy a růst dobrých bakterií v našich střevech.

Zdravý trávicí systém je esenciální pro kvalitní a spokojený život. Má vliv na naši imunitu, energii, náladu, kvalitu spánku, hmotnost a další důležité aspekty (viz článek Superschopnosti, které získáte díky zdravému střevu). Takže zlepšení trávení je jedním z nejdůležitějších kroků, které můžete podniknout ke zlepšení svého zdraví a rejuvelac nám v tomto může snadno pomoci.

Kromě probiotických účinků je i velice výživný a snadno stravitelný. Obsahuje bílkoviny, sacharidy, vitamíny skupiny B, C, E (1). Můžete ho proto použít i jako zdravý energetický nápoj.

V 80. letech si holistická výživová poradkyně Ann Wigmore uvědomila důležitost enzymů a lakto-fermentovaných potravin ve stravě. Z pšenice vyrobila rejuvelac a řekla: „Rejuvelac je ve skutečnosti tak výživný, že ho lze klasifikovat jako jídlo samo o sobě.

Ingredience:

  • 1 hrnek pšenice, ječmene, žita, ovsa nebo pohanky, natural (celozrnné) rýže či quinoi
  • 4 hrnky vody

1. Obilovinu dopředu namočíme do vody

Obilovinu nasypeme do sklenice (pokud máme, použijeme přímo sklenici na klíčení, zakoupit je můžeme různě na internetu) a zalijeme dostatečným množstvím čisté vody na minimálně 8 hodin (max 24 h).

2. Necháme ji naklíčit

Pomocí sítka ze sklenice s obilovinou slijeme vodu. Každý den 2–3× obilovinu propláchneme (tj. obilovinu zalijeme čistou vodou a hned zase slijeme a přemístíme do sklenice). Po 2–3 dnech uvidíme klíčky.

3. Zalijeme vodou a fermentujeme

Jakmile má obilovina malé klíčky, přemístíme ji do větší sklenice a zalijeme 4 hrnky čisté vody, přikryjeme kapesníčkem nebo látkou a necháme 2–3 dny na lince v kuchyni fermentovat.

Voda se postupně začne zakalovat a budou v ní vznikat bublinky. V tomto bodě ochutnáme. Rejuvelac by měl chutnat jako osvěžující perlivá voda s citrónovým nádechem.

4. Slijeme a můžeme použít

Rejuvelac slijeme (naklíčenou obilovinu můžeme usušit a použít na výrobu domácího amasaké – luxusní přirozeně sladkou kaši, která se dá používat jako sladidlo, svačinka nebo i příkrm pro děti; anebo použít na další várku rejuvelac) a uzavřeme.

Uchováváme v lednici zhruba týden (vždy zkontrolujeme, jestli dobře voní a chutná).

Tip: U receptu si můžeme si hrát s vodou. Pokud chceme silnější chuť, příště použijeme více obilí a méně vody. Pokud naopak slabší, dáme příště na 1 hrnek obilí 6 a více hrnků vody. Také můžeme střídat obiloviny (nejvíce se nám osvědčila pšenice, žito a quinoa). Pro bezlepkovou dietu doporučujeme použít quinou.

Jak rejuvelac použít?

Rejuvelac dodává pokrmům lahodnou chuť i vůni a díky obsahu probiotik funguje i jako startér místo probiotik.

  • Osvěžující probiotická limonáda – například s mátou, pár kapkami javorového sirupu a kousky ledu. Anebo rejuvelac smíchaný 1:1 s čerstvým ovocným džusem.
  • Startér k výrobě probiotických dobrot – například rostlinných sýrů, pomazánek (zkuste ho použít třeba v této slunečnicové), krémů, tvarohů a jogurtů (vyzkoušejte v tomto kokosovém). Stačí použít do receptu 1–2 lžíce jako startér místo probiotik.
  • Pomocník při eliminaci antinutrientů – díky probiotickým účinkům se rejuvelac používá i při namáčení luštěnin, obilovin, semínek a ořechů, které obsahují antinutriční látky. Pomáhá je odstraňovat a tím pádem i zvýšit stravitelnost těchto potravin. Stačí k namočením zrnům přidat 1–2 lžíce rejuvelac a nechat společně namáčet.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 397 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

Komentáře

Chcete přidat komentář k článku?

Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.

¨