před 2 týdny 7 to se mi líbí

Probiotická semínková pomazánka

Jednoduchá, levná a chutná pomazánka (nejen) na pečivo. Díky namočení a fermentaci semínek se zlepší obsah vstřebatelných a využitelných živin a obsažená probiotika podpoří trávení.

Proč fermentovat semínka

Ne nadarmo se mnoho odborníků a studií shoduje, že semínka a oříšky by měly být pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Obsahují totiž mnoho cenných živin majících vliv na naše zdraví. Ale má to jeden háček. Mohou být užitečné jen ve chvíli, kdy je dokážeme dobře vstřebat a strávit. Bez správné úpravy toho ale bohužel nedosáhneme. Nestačí si dát jen oříšky nebo semínka z pytlíku. Proč?

Všechna semínka, oříšky a zrna obsahují antinutriční látky (nejvíce kyselinu fytovou). Rostliny je používají jako ochranné prostředky proti nepříznivému počasí, škůdcům, parazitům a nemocem. Tyto látky v našem těle zhoršují stravitelnost a snižují využitelnost živin, minerálních a dalších nezbytných látek a tím také výživovou hodnotu dané potraviny (semínka, oříšku, zrna). Jednoduše z nich nezískáme benefity, které nabízí a naopak mohou v našem těle blokovat vstřebávání živin i z jiných potravin.. Naši předkové to věděli. Různé formy namáčení, klíčení a fermentace semen byly v minulosti součástí téměř každé kultury.

Fermentace, namáčení a klíčení pomůže antinutriční látky zničit či snížit jejich obsah a potraviny se stávají stravitelnějšími a látky v nich obsažené využitelnějšími (dokonce se zvyšuje i dostupnost živin).

Pokud semínka nafermentujeme (třeba v podobě probiotické semínkové pomazánky), nejenom, že získáme dostupné živiny, ale navíc i probiotika (přátelské bakterie) pro zdravý mikrobiom.

Ingredience:

  • 250 g semínek (např. slunečnice) nebo v kombinaci s oříšky (např. 100 g slunečnice a 100 g kešu)
  • 6 g soli
  • 1 lžíce startéru (voda z kvašené zeleniny (pickles), rejuvelac) nebo 1 kapsle probiotik

1. Aktivujeme semínka ve vodě

Semínka namočíme do dostatečného množství čisté vody a necháme minimálně 5 hodin namočené.

2. Rozmixujeme na pastu

Semínka slijeme (vodu vylijeme do dřezu) a mixérem (zvládne to i ruční, nebo blender) rozmixujeme na pastu (může být i hrubší). Přimícháme sůl a startér (buď lžíci vody z kvašené zeleniny nebo kapsli probiotik –⁠ pouze vnitřek, obal kapsle vyhodíme).

Tip: Pomazánku můžeme už v tomto stádiu ochutit. Například lahůdkovým droždím, bylinkami (i čerstvými, napři. medvědím česnekem či bazalkou), kořením, křenem, sušenými rajčaty aj.

3. Necháme 3 dny fermentovat a je hotovo!

Semínkovou pastu vložíme do čisté dobře vymyté (horkou vodou) sklenice, umačkáme a vrch zalijeme troškou oleje (vše musí být ponořeno). Necháme v pokojové teplotě 3 dny fermentovat.

Poté můžeme podle chuti ještě dochutit (např. lahůdkovým droždím, nasekanými bylinkami, troškou octa, kořením aj.) a konzumovat. Uchováváme v lednici, kde vydrží minimálně týden.

Pomazánka je výborná na domácím kváskovém pečivu (pokud ho ještě neumíte, naučte se ho podle kurzu na kváskový chléb), nejrůznějších plackách a palačinkách, dá se ale použít i podobně jako pesto, např. do těstovin.

Tato pomazánka (a semínka a oříšky obecně) sice díky fermentaci obsahuje spoustu cenných živin, ale kromě toho i vyšší množství omega 6 mastných kyselin, proto by se to s ní nemělo přehánět. Měla by být spíš sváteční záležitost. Přebytek omega 6 na úkor omega 3 mastných kyselin působí v našem těle prozánětlivě a může podpořit vznik zdravotních problémů. Ideální poměr omega 3 a 6 je 1:2 nebo 1:3 (omega 3 : omega 6).

7 to se mi líbí

Právě probíhá předprodej nového e-booku:

Probiotické super-jogurty
Do konce předprodeje zbývá: 16. 6. 2020, 23:59

Probiotické super-jogurty bez mléka

11+ receptů na rostlinné jogurty, které jsou chutné, husté a prospěšné pro střevní mikrobiom. Od kokosu, přes mandle až po oves. Bez laktózy a živočišného mléka.

+ E-book sladkých svačinek bez bílého cukru s 60% slevou!
Kouknout na předprodej

Diskuse k článku