Domácí rostlinný sýr, který se dokonale rozteče na pizze i v toustech
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Pokud stejně jako my milujete sýry, ale chcete si je dopřát v rostlinné variantě (a zdravější a levnější oproti těm kupovaným), pak pro vás máme tip na luxusní sýr. Kromě dokonalé chuti se i dokonale rozteče na pizze či v toustech a navíc má dobré složení.
Tento sýr strčí hravě do kapsy kdejaké drahé kupované rostlinné sýry plné olejů, škrobů a aditiv (viz výsledky naší recenze rostlinných sýrů).
Nemusíte být profík v kuchyni, abyste si dokázali vyrobit vlastní sýr bez živočišného mléka (pokud už jste si stáhli náš mini sýrový e-book a zkusili některý ze sýrů, tak už jistě víte). Postačí vám jen pár ingrediencí, hrnec, metlička a jakákoliv formička nebo miska. Příprava tohoto sýru je snadná asi jako uvařit pudink – do 5 minut máte hotovo a oblizovat se bude celá rodina. Je totiž silně návykový! 🙂
Ingredience (na 1 menší ks):
- 100 g plnotučného kokosového mléka nebo tučnějšího rostlinného jogurtu (kupovaného kokosového či sójového řeckého typu nebo domácího ovesného či jáhlovo-kešu z našeho e-booku)
- 2 lžíce vody
- 2 lžičky (8 g) tapiokového škrobu
- 1/2 lžičky octa (např. vinného) či citrónové šťávy
- 2 lžičky (4 g) práškového agaru (my jsme použili značku Zdraví z přírody; pozor – každý agar může jinak zahušťovat)
- 1 lžíce lahůdkového droždí (doporučujeme od firmy Vitalvibe)
- 1/2 lžičky soli (či více, pokud chcete slanější sýr, nebo navíc ještě 1 lžičku miso pasty)
- další možné ingredience: 1/2 lžičky tekutého kouře pro uzenou chuť, případně mletá paprika pro sýr typu chedar nebo bylinky (čerstvé či sušené), koření, česnek (čerstvý či sušený) aj.
1. Uděláme směs
V hrnci smícháme plnotučné kokosové mléko (pokud po otevření mléka vznikla nahoře tuhá část, tak ji dobře rozmícháme ve zbytku mléka než použijeme do receptu) nebo tučný jogurt, agar, lžíci vody, droždí, ocet a sůl. Pokud chceme uzený sýr, vmícháme i kouř (sýr bude mít žlutou barvu) a můžeme vmíchat i miso pastu pro „umami“ chuť (cca 1 lžička) nebo jiné koření či bylinky.
2. Směs zahřejeme a necháme zhoustnout
Hrnec se směsí zahříváme na mírném plameni za stálého míchání cca 2 minuty. Jakmile začne směs lehce vřít, vlijeme dobře rozmíchaný škrob s lžící vody. Za stálého míchání necháme směs na mírném plameni zhoustnout, zhruba minutu.
3. Nalijeme do formičky
Směs hustou asi jako pudink nalijeme do formy (nejlepší je malá silikonová na muffiny nebo fólií vyložená miska) a zbytek z hrnce vyškrabeme pomocí stěrky. Formu se sýrem necháme na lince pár minut zchladnout.
4. Přemístíme do chladu
Jakmile směs trochu vychladne, přemístíme ji do lednice na 3 hodiny, aby plně ztuhla.
5. Krájíme, strouháme a zapékáme
Sýr máme hotový. Opatrně ho vyklopíme z formy a můžeme krájet na plátky a podávat syrový jen tak na pečivu (lze i namazat), v obložené bagetě, jako salát Caprese s rajčaty (á la mozzarella) nebo tenkými plátky obložit různé pokrmy a zapéct je.
Tip: Pokud chceme sýr strouhat a je měkčí konzistence (to záleží na množství a značce použitého agaru; pokud ho chceme tužší, můžeme příště přidat o něco více agaru), zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu do mrazáku ztuhnout. Poté nahrubo nastrouháme a použijeme na zapečené pokrmy. Nastrouhaný sýr můžeme skladovat v mrazáku a používat dle potřeby (anebo v lednici po dobu max 5 dnů).
Sýrem posypeme nebo obložíme třeba pizzu nebo chléb na tousty či panini (či jiné zapečené pokrmy při vyšších teplotách), zapečeme a už si jen užíváme tu chuť a strukturu. 🙂
Tento sýr se rozteče jen při vysokých teplotách (toustovač, trouba, gril aj.), ne při posypání vařeného pokrmu jako je rizoto nebo těstoviny.
Sýr ihned použijeme nebo uchováváme v krabičce v lednici (max 5 dnů) nebo mrazáku (cca 3 měsíce).
Přejeme dobrou chuť! 🙂
E-book Rostlinné sýry 4× jinak ke stažení (zdarma)
Jak si vyrobit lahodné rostlinné sýry různých druhů, konzistencí i chutí? Mozzarellu, fetu, eidam, nivu?
Recepty na naše nejoblíbenější sýry v jednom PDF dokumentu, který si můžete zdarma stáhnout do PC či mobilu nebo vytisknout.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Tento recept je mls 😋
V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.