Domácí kváskový Wasa, návykový knäckebrot ze 4 ingrediencí, který si můžete udělat i do zásoby
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Knäckebrot (Crispbread) je původem švédský druh tvrdého placatého žitného chleba, který je velice oblíbený v celé Skandinávii. Tradičně se dělal z žitné mouky, měl dlouhou trvanlivost a byl považován za jídlo chudých. První zmínky o jeho výrobě pocházejí už z roku 500 našeho letopočtu. Tehdy se ještě jednalo o kulaté „oplatky“ s dírou uprostřed, aby mohly být zavěšeny pod střechou domu. Typicky obdélníkový knäckebrot vznikl v Německu a od té doby je známý a oblíbený po celém světě.
Knäckebrot je nejen oblíbený ve Švédsku (ročně ho každý Švéd sní okolo 3,7 kg; což se může zdát hodně, ale pro zajímavost průměrný Čech za rok sní až 40 kg českého chleba), ale i ve světě. Ze Švédska se exportuje do více než 40 zemích, včetně České republiky. (1, 2)
Nejznámějšími knäckebroty jsou ty od značky Wasa. Jsou celozrnné, křupavé, některé obsahují kvásek (např. „Original Crisp“ a „Vícezrnné s kváskem“, ostatní obsahují droždí) a jsou moc dobré jen tak na křoupání, obložené, anebo místo chleba k polévce, salátu, gulášům či indickým jídlům.
Jelikož jsme si je zamilovali, rozhodli jsme se je vyrobit doma – bez použití droždí. Povedly se nám tak, že dokonce předčily ty originální! Tak je s vámi s radostí sdílíme. Odteď už si je můžete vyrábět doma i vy. 🙂
Ingredience:
- 320 g celozrnného žitného rozkvasu (rozmnoženého kvásku se 100 % hydratací – tj. 150 g mouky, 150 g vody a 20 g kvásku) nebo zbylého kvásku*
- 80 g celozrnné žitné mouky (my použili Pernerku; množství mouky se ale může lišit dle její savosti nebo hydratace vašeho kvásku, možná tedy budete potřebovat mouky více)
- 30 g rostlinného másla nebo kokosového oleje
- 1 lžička soli
- volitelně: kmín, sušený česnek, rostlinný sýr, sezam, chia, mák, rozmarýn, koření dle chuti atp.
*Pokud ještě nemáte kvásek, můžete si ho založit podle našeho návodu pro začátečníky.
1. Smícháme mokré ingredience
Roztopíme si tuk. K rozkvasu nasypeme sůl (případně i koření, pokud chceme dělat knäckebroty ochucené; my máme oblíbené se sezamem, anebo kombinace kmín a sušený/čerstvý česnek) a vlijeme vlažný tuk. Zamícháme.
2. Vytvoříme těsto
Postupně přidáváme prosátou mouku a zpracujeme na měkké nelepivé těsto. Pokud by bylo stále lepivé, přidáme mouky více.
Těsto prohněteme, zabalíme do sáčku nebo fólie a dáme na hodinu či déle (můžeme i přes noc) odpočinout do lednice.
3. Těsto rozválíme a nakrájíme
Těsto rozdělíme na 2 poloviny. Utrhneme si pečící papír, trošku ho posypeme moukou a každou půlku rozválíme zvlášť na co nejtenčí těsto (nebojte se těsto vyválet opravdu tenké jako papír – čím tenčí, tím jsou chutnější). Po celé délce ho zlehka posypeme solí a můžeme jemně rozválet, aby se sůl přitlačila do těsta (pokud je chceme používat i nasladko, např. jako svačinku namazané arašídovým máslem a obložené banánem, anebo s máslem a marmeládou, tak závěrečné posypání solí vynecháme).
Nožem nakrájíme na požadované tvary – my dělali tvar knäckebrotů (obdélníky), ale můžete nakrájet i na malé krekry nebo na dlouhé tyčinky. Pro identický vzhled Wasa krekrů ještě propícháme každý krekr vidličkou.
4. Pečeme na 180 °C 15 minut
Pečící papíry s krekry přendáme na plechy a dáme péct do rozehřáté trouby na 180 °C na 15–20 minut dozlatova. Čím tmavší krekry budou, tím více budou křupavé.
5. Necháme vychladnout a křoupeme!
Plechy s krekry vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a můžeme křoupat. Zbylé krekry skladujeme v dóze. Vydrží dlouho, pokud je do té doby nesníme. 🙂
Jak je jíst?
Výborné jsou jen tak, anebo s nejrůznějšími dipy, ořechovými másly, tahini, pomazánkami (např. s touto luxusní slunečnicovou probiotickou pomazánkou), krémovými sýry (viz náš sýrový e-book, který je zdarma ke stažení), namazané rostlinným máslem a obložené zeleninou, tofu či tempehem, anebo místo chleba k polévce, salátu, guláši, kari, dhálu, míchaným vajíčkům – tzv. tofíčkům aj.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.