před 6 týdny 3 to se mi líbí

Savost mouky aneb proč každá mouka potřebuje jiné množství vody

„Vodu do těsta přidávejte dle savosti mouky.“ Pokud jste už někdy pekli, anebo si alespoň projížděli recepty na pečivo, určitě jste si této věty všimli. Možná se vám už stalo, že i když jste dodrželi přesně recept, museli jste vody přidat víc. Proč každá mouka saje jinak? Které mouky potřebují obecně více vody? O tom si povíme v tomto článku.

Když jsem začínala a neměla ještě žádné zkušenosti s pečením, dodržovala jsem přesně recepty. Jaké překvapení pro mě ale bylo, když i přes použití identického množství vody a mouky v receptu, jsem měla těsto podezřele řídké, nebo naopak husté. Co se stalo a proč?

Až později jsem zjistila, že různé značky a druhy mouky absorbují různá množství vody. Stačí jen do receptu použít například tu samou žitnou mouku jako obvykle, ale od jiného výrobce a těsto se může velmi lišit. A co teď, když recepty „nefungují“?

Postupně jsem se naučila, místo přesného dodržování množství mouky a vody ...

Dále dostupné pouze pro členy bezplatného klubu Superkvašáků

Registrací získáte přístup ke všem klubovým článkům a budeme vám posílat novinky ze světa fermentace:

Zdarma zaregistrovat a odemknout článek