před rokem
26 lidí poděkovalo
Cizrnová mouka v kuchyni – co umí a jak s ní nahradit klasickou mouku
Výživná alternativa ke klasické mouce se širokým využitím ve sladké i slané kuchyni. Mouka z cizrny je plná bílkovin a díky pojivovým schopnostem skvěle nahradí v těstech i vejce.
1. Co to je cizrnová mouka
- Bezlepková alternativa ke klasické mouce vyrobená z cizrny.
- Má oříškovou chuť, nízký obsah sacharidů a vyšší obsah bílkovin.
2. Kde cizrnovou mouku sehnat
- Prodejny zdravé výživy (koutek s moukami)
- Větší supermarkety – Globus, Kaufland, DM drogerie (koutek se zdravou výživou)
- Asijské obchody
- Specializované internetové obchody se zdravou výživou (např. rohlik.cz)
Cena za cizrnovou mouku se pohybuje okolo 40–80 Kč za 400 g. Na trhu se nejčastěji setkáme se značkami Extrudo, Probio, Countrylife, Natural Jihlava, Adveni, Přírodní pečivo, Staňka Elšíková, Zdraví z přírody, dmBio, Druid, TRS, Fudco. (Údaje z roku 2023.)
3. Jak cizrnovou mouku upravit
Používá se stejně jako ostatní mouky. Můžeme jí nahradit klasickou pšeničnou mouku ve všech receptech (i buchtách), protože má podobné pojící vlastnosti jako lepkové mouky nebo vejce.
4. Kde všude lze cizrnovou mouku použít
- Omelety, tortilly, frittaty, placky (italská cecina, indická pudla besan)
- Chléb a další pečivo
- Krekry
- Lívance
- Lité sladké i slané koláče (např. banánový chlebíček)
- Brownies
- Raviolli, těstoviny a nudle
- Halva, sladké kuličky, cookies
- Muffiny
- Pizza těsto
- Zahušťování místo klasické mouky (zeleninové a luštěninové směsi, omáčky, polévky)
- Burgery, karbanátky, sekané (zahušťování)
- Obalování (řízky)
- Zavářka
- Náhrada vajíčka (v kombinaci s vodou, např. do zapečených těstovin a brambor)
- Míchaná vajíčka
5. Tipy & zajímavosti
- Má více jmen. Hojně se používá v indické a pákistánské kuchyni. Říká se jí také gram flour, besan, garbanzo bean flour.
- Hodí se do sladkých i slaných jídel. Je univerzální v možnostech použití. Má podobné vlastnosti jako pšeničná mouka (dobře drží pohromadě) a lze jí pšenici plně nahradit. Syrová nechutná příliš dobře, ale po tepelné úpravě má příjemnou oříškovou chuť, která se hodí jak do slaných i sladkých jídel (buchet, koláčů).
- Je výživná. Je velmi bohatá na bílkoviny (říká se jí královna luštěnin), vlákninu, vitamíny skupiny B, C, E a minerály jako je mangan, měď, železo, hořčík, zinek a další.
- Dá se vyrobit i doma. Stačí rozmixovat suchou cizrnu výkonným mixérem nebo pomlít mlýnkem na obilí. Takto doma vyrobená cizrnová mouka je ale méně stravitelná. Kupovaná je tepelně ošetřená, díky tomu je stravitelnější a méně nadýmavá.
Publikováno před rokem
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
26 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.