před 2 týdny 6 to se mi líbí

Bezlepkové vegan lívance plné proteinu

Tyto lívance jsou extra jednoduché z minima surovin a plné proteinů. Není to zrovna babičkovský recept, je bez bílé mouky i bez vajec. Ale za to je bezlepkový a místo bílého cukru použijeme datlový sirup nebo třeba jen rostlinný protein se stévií – jak si sami zvolíte.

Ingredience na 1 velkou snídaňovou porci:

(Lívance jsou poměrně syté, takže pokud nemáte ve zvyku velké snídaně, snižte si množství i třeba o polovinu.)

Lívance:

  • Cizrnová mouka (120 g) – já mám ověřenou od Extruda se žluto bílým obalem, která se dá koupit v Bille nebo Globusu, ale značek je celá řada
  • Rostlinné mléko (asi 200 ml) – např. kokosové nebo mandlové
  • Ochucený rostlinný protein (1 odměrka) – já miluji Sunwarrior, sem se hodí hlavně rýžový s vanilkovou příchutí, má dostatečnou sladkost díky stévii a dobře by se měl doplňovat s cizrnou i vzhledem k obsaženým aminokyselinám
  • Datlový nebo javorový sirup (cca 1–3 lžíce) – pokud máte protein dostatečně sladký např. díky stévii a chcete to úplně bez přidaného cukru, tak toto není třeba
  • Olej na pokapání pánve

Tofu tvaroh:

  • Rostlinné mléko (asi 100 ml)
  • Bílé tofu (asi 100 g)
  • Sladidlo dle potřeby (opět může být datlový sirup)
  • Limetka nebo citrón

Postup:

1. Smícháme to

Cizrnovou mouku smícháme s mlékem, proteinem a sladidlem. Měla by vzniknout konzistence podobná tekutějšímu jogurtu. (Pro znalce je to asi o polovinu hustší než klasické palačinkové těsto 👍 ).

2. Lijeme na pánev

Lívance se jmenují od tekutého těsta, které se lije. Tak jdeme na to!

Budeme potřebovat dobrou pánev, která je nepřilnavá a nejlépe s tlustým dnem. Bez kvalitní pánve mohou být výsledkem spíše trhance. (Já používám kvalitní kameninu.)

Mělo by stačit na ní dát jen kapku oleje a rozetřít.

Naběračkou lívance lijeme na středně rozpálenou pánev. Těsto by se mělo krásně samo roztéct do ideálního kulatého tvaru (jinak je možná moc řídké nebo husté).

Po malé chvíli můžeme z horní strany na lívanci pozorovat tvorbu malých teček a změnu struktury těsta. To je okamžik, kdy chceme mít po ruce obracečku.

Lívanec jemně podebereme, zvedneme nad střed pánve a obratným pohybem otočíme. (Pro technické typy – nejlépe to funguje, když obracečku otočíme po příčné ose, nikoliv obloukovitě.)

Pak už jen počkáme asi další půl až jednu minutku na dodělání druhé strany a lívanec dáme stranou na talíř, aby uvolnil místo pro další.

Jakmile máme těsto spotřebované, jdeme na tvaroh:

3. Servírujeme s tofu tvarohem

Tofu tvaroh: rozmixujeme polovinu bílého tofu s asi 100 ml rostlinného mléka (přiléváme postupně do konzistence krému), osladíme dle potřeby, přidáme citrón nebo limetku, příp. vanilku (v podobě extraktu).

Hotový krém nalijeme na lívance, které je nejlepší jíst příborem, protože zamotat jako pačinky do ruky moc nepůjdou.

Dobrou chuť!

6 to se mi líbí

Diskuse k článku