před měsícem Děkování41 lidí poděkovalo

Nebesky nadýchaný banánový chlebíček plný bílkovin – bez lepku, cukru, mléka i vejce

Tento banana bread je jedinečný. Proč? Je ultra nadýchaný a vláčný – jakmile ochutnáte, pochopíte… A navíc je to jeden z nejzdravějších moučníků – plný bílkovin, bez lepku, bílého cukru a alergenů jakými jsou sója, mléko a vejce. 🙂 Zamilují si ho malí i velcí.

Recept na banánový chlebíček je založení na těstě z našeho velice oblíbeného receptu na nadýchaný dort se zakysanou rostlinnou smetanou a lesním ovocem, pouze jsme část pohankové mouky nahradili za cizrnovou a tím ho obohatili o bílkoviny.

A také jsme jej ozdobili čerstvými banány a lískovými oříšky pro ještě lepší chuťový požitek! Mňam! Tento banánový chlebíček prostě musíte zkusit 🙂

Ingredience:

  • 3 větší zralé banány
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 3/4 hrnku cizrnové mouky
  • 1/4 hrnku (65 g) oleje (nejlépe kokosový nebo olivový)
  • 1/4 hrnku (120 g) rostlinného mléka (mandlové, ovesné nebo sójové)
  • 1/4–1/2 hrnku (100–150 g) datlového (nebo javorového) sirupu (dle sladkosti banánů)
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 2 lžičky sody
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 lžíce perníkového koření (není nutné)
  • 1 lžička skořice (není nutné)
  • špetka soli

Ostatní:

  • hrst lískových oříšků
  • 1 banán

1. Srazíme mléko

Do hrníčku nalijeme mléko a přidáme ocet. Zamícháme a necháme 10 minut odležet.

2. Rozmixujeme mokré ingredience

Do mixéru vložíme oloupané banány, sirup, olej a sražené mléko. Rozmixujeme na hladký pudink.

3. Vytvoříme těsto

Předehřejeme si troubu na 180 °C a pečícím papírem vyložíme formu na chleba nebo biskupský chlebíček.

Do mísy nasypeme mouku, sůl, sodu, kypřící prášek, případně i skořici a perníkové koření. Promícháme a přilijeme rozmixované mokré ingredience. Vytvoříme těsto.

4. Ozdobíme a upečeme

Do vyložené nebo vymazané a vysypané formy vlijeme těsto, posypeme ho nasekanými oříšky a poklademe na podélné plátky nakrájenými banány a ihned vložíme do trouby. Pečeme 30–40 minut. Kontrolujeme špejlí, musí vyjít suchá.

5. Necháme zchládnout a hodujeme

Koláč vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Jakmile je vychladlý, můžeme krájet a užívat si tu úžasnou konzistenci a chuť 🙂

Tip: Těsto můžeme také péct v kulaté dortové formě a hotový korpus buď potřít např. zakysanou smetanou (viz náš recept nadýchaný bezlepkový dort se zakysanou rostlinnou smetanou), anebo rozříznout a pomazat pikantní marmeládou nebo ho naplnit krémem jako krtkův dort, polít čokoládovou polevou a oříšky atp. Ideální recept na letní odlehčený dort.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 41 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

Komentáře

Chcete přidat komentář k článku?

Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.