před 3 měsíci Děkování44 lidí poděkovalo

Nadýchaný bezlepkový dort se zakysanou smetanou a ovocem, letní odlehčená verze bez cukru, mléka i vejce

Miluji rychlé, nadýchané a vlhké buchty z celistvých surovin. Proto je tato jedna z mých oblíbených. Stačí ji potřít zakysanou smetanou, ozdobit ovocem a nebe v puse (i v bříšku) malých i velkých zaručeno!

Ingredience:

  • 3 větší zralé banány
  • 1 a 3/4 hrnku pohankové mouky
  • 1/4 hrnku (65 g) oleje (nejlépe kokosový nebo olivový)
  • 1/4 hrnku (120 g) rostlinného mléka
  • 1/2 hrnku (150 g) datlového (nebo javorového) sirupu (případně více, pokud chceme dort sladší)
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 2 lžičky sody
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 lžíce perníkového koření (není nutné)
  • 1 lžička skořice (není nutné)
  • špetka soli

Ostatní:

  • zakysaná kokosová smetana (domácí nebo např. značky Planton)
  • borůvky, maliny nebo jahody

1. Srazíme mléko

Do hrníčku nalijeme mléko a přidáme ocet. Zamícháme a necháme 10 minut odležet.

2. Rozmixujeme mokré ingredience

Do mixéru vložíme oloupané banány, sirup, olej a sražené mléko. Rozmixujeme na hladký pudink.

3. Vytvoříme těsto

Předehřejeme si troubu na 180 °C a pečícím papírem vyložíme kulatou dortovou formu.

Do mísy nasypeme mouku, sůl, sodu, kypřící prášek, případně i skořici a perníkové koření. Promícháme a přilijeme rozmixované mokré ingredience. Vytvoříme těsto.

4. Pečeme

Do vyložené formy vlijeme těsto a ihned vložíme do trouby. Pečeme 30-40 minut. Kontrolujeme špejlí, musí vyjít suchá.

5. Ozdobíme a hodujeme!

Koláč vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Jakmile je vychladlý, potřeme ho smetanou a posypeme ovocem (pokud používáme jahody, nakrájíme je na plátky). Případně ještě polijeme javorovým nebo datlovým sirupem.

Tip: Korpus můžeme také rozříznout a pomazat pikantní marmeládou nebo ho naplnit krémem jako krtkův dort, polít čokoládovou polevou a oříšky atp.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 44 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

Komentáře

Chcete přidat komentář k článku?

Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.

Pozor

Vánoce přicházejí