Konečně šťavnatá bezlepková vegan pizza, netradiční zdravý recept
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Také jste při každém pokusu udělat dobrou domácí bezlepkovou vegan pizzu vytáhli z trouby spíše tvrdou placku? Sice dobrou, ale poměrně suchou a až příliš křupavou? Tak tomu je s tímto unikátním receptem konec!
Není pizza jako pizza
Tou originální je pouze italská Margarita, která ovšem byla v průběhu času přetvořena do mnoha podob.
Milovníci italské pizzy si tuto unikátní bezlepkovou variantu mohou nazvat třeba „omeleta s toppingem“ – s původním receptem na Margaritu z pšeničné mouky totiž nemá až tak moc společného.
Přesto je silně návyková a navíc zdravá a nebude vám po ní těžko! Pokud chcete dělat bezlepkovou vegan pizzu a nepoužívat mouky s aditivy, tak lze tento recept jen doporučit.
Navíc je šťavnatá i bez použití veganských náhražek sýra, které jsou poměrně drahé a neoplývají zrovna surovinami prospěšnými pro zdraví.
Ingredience na 1 střední pizzu:
Pro základ pizzy slouží bezlepková omeleta hotová dle našeho receptu – právě v ní tkví kouzlo této šťavnaté pizzy. V tomto případě ji uděláme klidně bez tempehu, jen se zeleninou.
Těsto (omeleta):
- Cizrnová mouka (90g)
- Pohanková mouka (40g)
- Voda (240 ml)
- Lahůdkové droždí (asi 4 lžíce)
- Zelenina (paprika, česnek, cibule, kukuřice)
- Sůl (špetka)
Rajčatová omáčka:
- Rajčatové pyré / krájená rajčata (cca 250 ml)
- Sušené oregano (2 lžičky)
- Hrst čerstvé bazalky
- Česnek (2 rozetřené stroužky)
- Sůl (špetka)
- Olivový olej (lžíce)
Zelenina na topping:
- Paprika
- Pórek
- Cuketa
- Čerstvá bazalka
- Tofu (bílé nebo uzené)
Postup:
1. Uděláme omeletu
a. Orestujeme zeleninu na pánvi na lžíci olivového oleje.
b. Zalijeme těstem z cizrnové a pohankové mouky s lahůdkovým droždím a špetkou soli.
c. Po asi 5 min můžeme z pánve sundat (omeleta nemusí být úplně hotová vzhledem k tomu, že se ještě bude péct v troubě).
Detailnější návod na omeletu najdete v samostatném receptu – pro pizza použití se jen nepřeklápí a nemusí v ní být tempeh, ale i ten je možný přidat.
2. Připravíme omáčku
Jednoduše smícháme veškeré ingredience dohromady.
3. Nazdobíme pizzu
Nejdříve rozetřeme rajčatovou omáčku na korpus a poté poklademe připravenou zeleninu a tofu nakrájené na plátky.
4. Pečeme asi 25 min na 200°C
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 min na 200°C nebo dle potřeby.
5. Pochutnáváme si
Jedna taková pizza zasytí i 1 hladového strávníka nebo 2 méně hladové. Je mnohem sytější než klasická pizza z pizzerie a pokud jste někdy zkoušeli dělat domácí bezlepkové pizzy, pravděpodobně vás překvapí svou chutí i strukturou. Nutno dodat, že se lépe jí příborem nežli rukama.
Dobrou chuť!
P. S. Recept na jednodušší a rychlejší variantu najdete i v naší Odlehčené super-kuchařce spolu s dalšími více než 40 tipy lehkých rostlinných jídel pro každodenní vaření.
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.
Chcete přidat komentář k článku?
Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.