Konečně šťavnatá bezlepková vegan pizza, netradiční zdravý recept
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/10/DSC_04091200.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Také jste při každém pokusu udělat dobrou domácí bezlepkovou vegan pizzu vytáhli z trouby spíše tvrdou placku? Sice dobrou, ale poměrně suchou a až příliš křupavou? Tak tomu je s tímto unikátním receptem konec!
Není pizza jako pizza
Tou originální je pouze italská Margarita, která ovšem byla v průběhu času přetvořena do mnoha podob.
Milovníci italské pizzy si tuto unikátní bezlepkovou variantu mohou nazvat třeba „omeleta s toppingem“ – s původním receptem na Margaritu z pšeničné mouky totiž nemá až tak moc společného.
Přesto je silně návyková a navíc zdravá a nebude vám po ní těžko! Pokud chcete dělat bezlepkovou vegan pizzu a nepoužívat mouky s aditivy, tak lze tento recept jen doporučit.
Navíc je šťavnatá i bez použití veganských náhražek sýra, které jsou poměrně drahé a neoplývají zrovna surovinami prospěšnými pro zdraví.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/10/DSC_05021200-700x466.jpg)
Ingredience na 1 střední pizzu:
Pro základ pizzy slouží bezlepková omeleta hotová dle našeho receptu – právě v ní tkví kouzlo této šťavnaté pizzy. V tomto případě ji uděláme klidně bez tempehu, jen se zeleninou.
Těsto (omeleta):
- Cizrnová mouka (90g)
- Pohanková mouka (40g)
- Voda (240 ml)
- Lahůdkové droždí (asi 4 lžíce)
- Zelenina (paprika, česnek, cibule, kukuřice)
- Sůl (špetka)
Rajčatová omáčka:
- Rajčatové pyré / krájená rajčata (cca 250 ml)
- Sušené oregano (2 lžičky)
- Hrst čerstvé bazalky
- Česnek (2 rozetřené stroužky)
- Sůl (špetka)
- Olivový olej (lžíce)
Zelenina na topping:
- Paprika
- Pórek
- Cuketa
- Čerstvá bazalka
- Tofu (bílé nebo uzené)
Postup:
1. Uděláme omeletu
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/10/DSC_04681200-700x466.jpg)
a. Orestujeme zeleninu na pánvi na lžíci olivového oleje.
b. Zalijeme těstem z cizrnové a pohankové mouky s lahůdkovým droždím a špetkou soli.
c. Po asi 5 min můžeme z pánve sundat (omeleta nemusí být úplně hotová vzhledem k tomu, že se ještě bude péct v troubě).
Detailnější návod na omeletu najdete v samostatném receptu – pro pizza použití se jen nepřeklápí a nemusí v ní být tempeh, ale i ten je možný přidat.
2. Připravíme omáčku
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/10/DSC_04691200-700x466.jpg)
Jednoduše smícháme veškeré ingredience dohromady.
3. Nazdobíme pizzu
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/10/DSC_04971200-700x466.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/10/DSC_05101200-700x466.jpg)
Nejdříve rozetřeme rajčatovou omáčku na korpus a poté poklademe připravenou zeleninu a tofu nakrájené na plátky.
4. Pečeme asi 25 min na 200°C
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/10/DSC_04011200-700x466.jpg)
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 min na 200°C nebo dle potřeby.
5. Pochutnáváme si
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/uploads/2020/10/DSC_0408-700x466.jpg)
Jedna taková pizza zasytí i 1 hladového strávníka nebo 2 méně hladové. Je mnohem sytější než klasická pizza z pizzerie a pokud jste někdy zkoušeli dělat domácí bezlepkové pizzy, pravděpodobně vás překvapí svou chutí i strukturou. Nutno dodat, že se lépe jí příborem nežli rukama.
Dobrou chuť!
P. S. Recept na jednodušší a rychlejší variantu najdete i v naší Odlehčené super-kuchařce spolu s dalšími více než 40 tipy lehkých rostlinných jídel pro každodenní vaření.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/promoSuperJidelnicek@2x.jpg)
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
![Děkování](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/heart-thank-you.png)
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
![](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/appka-nahled-banner@2x.png)
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
![Střevo](https://superkvasaci.cz/wp-content/themes/kurz-theme/img/icons/intestine.png)
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.
Chcete přidat komentář k článku?
Chceme sjednocenou diskusi, proto ji najdete u souvisejícího facebookového příspěvku a ne zde na webu.