před 2 měsíci Děkování20 lidí poděkovalo

Konečně šťavnatá bezlepková vegan pizza, netradiční zdravý recept

Konečně je tady recept na luxusní bezlepkovou pizzu z kvalitních rostlinných surovin, na které si pošmáknete! Je šťavnatá, plná bílkovin a bez použití bezlepkových směsí či škrobu. Těsto je z cizrnové a pohankové mouky.

Také jste při každém pokusu udělat dobrou domácí bezlepkovou vegan pizzu vytáhli z trouby spíše tvrdou placku? Sice dobrou, ale poměrně suchou a až příliš křupavou? Tak tomu je s tímto unikátním receptem konec!

Není pizza jako pizza

Tou originální je pouze italská Margarita, která ovšem byla v průběhu času přetvořena do mnoha podob.

Milovníci italské pizzy si tuto unikátní bezlepkovou variantu mohou nazvat třeba „omeleta s toppingem“ – s původním receptem na Margaritu z pšeničné mouky totiž nemá až tak moc společného.

Přesto je silně návyková a navíc zdravá a nebude vám po ní těžko! Pokud chcete dělat bezlepkovou vegan pizzu a nepoužívat mouky s aditivy, tak lze tento recept jen doporučit.

Navíc je šťavnatá i bez použití veganských náhražek sýra, které jsou poměrně drahé a neoplývají zrovna surovinami prospěšnými pro zdraví.

Ingredience na 1 střední pizzu:

Pro základ pizzy slouží bezlepková omeleta hotová dle našeho receptu – právě v ní tkví kouzlo této šťavnaté pizzy. V tomto případě ji uděláme klidně bez tempehu, jen se zeleninou.

Těsto (omeleta):

  • Cizrnová mouka (90g)
  • Pohanková mouka (40g)
  • Voda (240 ml)
  • Lahůdkové droždí (asi 4 lžíce)
  • Zelenina (paprika, česnek, cibule, kukuřice)
  • Sůl (špetka)

Rajčatová omáčka:

  • Rajčatové pyré / krájená rajčata (cca 250 ml)
  • Sušené oregano (2 lžičky)
  • Hrst čerstvé bazalky
  • Česnek (2 rozetřené stroužky)
  • Sůl (špetka)
  • Olivový olej (lžíce)

Zelenina na topping:

  • Paprika
  • Pórek
  • Cuketa
  • Čerstvá bazalka
  • Tofu (bílé nebo uzené)

Postup:

1. Uděláme omeletu

a. Orestujeme zeleninu na pánvi na lžíci olivového oleje.
b. Zalijeme těstem z cizrnové a pohankové mouky s lahůdkovým droždím a špetkou soli.
c. Po asi 5 min můžeme z pánve sundat (omeleta nemusí být úplně hotová vzhledem k tomu, že se ještě bude péct v troubě).

Detailnější návod na omeletu najdete v samostatném receptu – pro pizza použití se jen nepřeklápí a nemusí v ní být tempeh, ale i ten je možný přidat.

2. Připravíme omáčku

Jednoduše smícháme veškeré ingredience dohromady.

3. Nazdobíme pizzu

Nejdříve rozetřeme rajčatovou omáčku na korpus a poté poklademe připravenou zeleninu a tofu nakrájené na plátky.

4. Pečeme asi 25 min na 200°C

Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 min na 200°C nebo dle potřeby.

5. Pochutnáváme si

Jedna taková pizza zasytí i 1 hladového strávníka nebo 2 méně hladové. Je mnohem sytější než klasická pizza z pizzerie a pokud jste někdy zkoušeli dělat domácí bezlepkové pizzy, pravděpodobně vás překvapí svou chutí i strukturou. Nutno dodat, že se lépe jí příborem nežli rukama.

Dobrou chuť!

P. S. Recept na jednodušší a rychlejší variantu najdete i v naší Odlehčené super-kuchařce spolu s dalšími více než 40 tipy lehkých rostlinných jídel pro každodenní vaření.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 20 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

Pozor

Vánoce přicházejí