před 4 lety Děkování33 lidí poděkovalo

Bezlepkové ovocné knedlíky, česká klasika ve zdravé podobě (bez lepku i mléka)

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Pohanka, kešu a tofu. To jsou 3 hlavní ingredience těchto zdravých a měkoučkých á la „tvarohových“ knedlíků plněných ovocem. Pochutnají si velcí i malí, vegani i alergici na mléčnou bílkovinu. Dobrota, bez které by snad ani nebylo pořádné léto. 🙂

Ingredience (cca 20 menších):

  • 150 g pohankové (nebo rýžové či jiné bezlepkové) mouky (případně i lepkové, např. špaldové nebo pšeničné celozrnné)
  • 180 g natural (bílého) tofu
  • 100 g kešu ořechů
  • 4–6 lžic tekutiny (vody, rostlinného mléka nebo citrónové šťávy)
  • 1 lžíce kokosového oleje, rostlinného másla (např. tohoto domácího) nebo tuhé části z kokosového mléka
  • (do těsta lze přidat i 1–2 lžíce kokosového sirupu)
  • špetka soli
  • čerstvé nebo mražené ovoce (např. jahody, meruňky, blumy, švestky, maliny atp.)

1. Umixujeme tvaroh

Kešu ořechy nejlépe na min 5 hodin předem namočíme do čisté vody. Změknou, tudíž se nám budou lépe mixovat a stanou se stravitelnějšími (namočení eliminuje velkou část antinutrientů a zpřístupní pro naše tělo živiny dostupné v ořechu). Pokud nestíháme, stačí je zalít horkou vodou, anebo chvilku povařit. Tím se sice nestanou stravitelnějšími, ale budou se nám lépe mixovat.

Kešu ořechy slijeme a spolu s tofu, tekutinou (můžeme použít mléko, obyčejnou vodu nebo třeba šťávu z citronu, která nám bude imitovat chuť tvarohu), tukem a případně i sirupem rozmixujeme na hladký „tvaroh“.

2. Vytvoříme měkké těsto

„Tvaroh“ vyklopíme do mísy a přidáme mouku a sůl. Vše zpracujeme v měkké nelepivé těsto. Pokud by se lepilo, přidáme více mouky (každá mouka totiž jinak saje).

3. Plníme knedlíky

Ovoce si omyjeme, usušíme a případně nakrájíme (např. meruňky a švestky je lepší napůlit). Z těsta odebíráme kousky, v ruce z každého kousku uděláme placičku, vložíme ovoce a zabalíme. Ukoulíme knedlík a pokračujeme až do spotřebování veškerého těsta.

Tip: Pokud se nám nechce knedlíky plnit, uděláme neplněné knedlíky, které uvaříme a podáváme se žahourem z ovoce (rozvařenou ovocnou omáčkou).

4. Jdeme vařit knedlíky

Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Jakmile začne vřít, opatrně vhodíme knedlíky a vaříme cca 5 minut. Vytáhneme testovací knedlík, rozkrojíme na půl a zkontrolujeme, jestli je dobře provařený. Pokud ano, všechny knedlíky vytáhneme na tác a propícháme vidličkou, aby vyšla pára.

5. Podáváme!

Knedlíky naservírujeme na talíř a posypeme a polijeme tím, co máme rádi. U nás vede mletý mák, kokosový olej a javorový sirup. Výborná je také opražená strouhanka (např. z domácího kváskového pečiva), javorový sirup a rostlinné máslo (např. toto domácí) nebo kokosový olej.

Pro efekt pocukrování můžeme posypat kokosovou moukou nebo sušenou kokosovou smetanou či sušeným rostlinným mlékem.

Tip: Tyto knedlíky můžeme dělat i naslano. Buď jen jako přílohu, nebo plněné například uzeným tempehem nebo tofu. Podáváme například s dušeným zelím nebo špenátem či oblíbenou omáčkou (rajská, koprová, svíčková aj.).

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Tento recept je mls 😋

V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 33 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨