Začínáte péct s kváskem? 3 body na cestě k úspěchu, bez kterých se neobejdete
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
„Evi, chtěla bych péct s kváskem jako vy. Ale vůbec tomu nerozumím. Nevím, kde začít. Poradíte mi prosím?“
Odpověď na tuto otázku bych ráda věnovala vám všem, kteří chcete začít kváskovat a být v tom dobří. Protože moc dobře vím, že bych dala vše za to, abych mi někdo tyto 3 body na začátku řekl. Ušetřil by mi spoustu zklamání, nepodařených pokusů a času, který jsem věnovala experimentování a zjišťování, jak kvásek funguje (viz můj příběh).
3 body, které bych i já chtěla slyšet na začátku mé cesty za úspěšným kváskováním, jsou:
1. Sežeňte si silný kvásek
Pokud chcete začít kváskovat, budete nejprve potřebovat kvásek. Ten si můžete buď vyrobit doma (za 10 dnů podle našeho návodu), anebo sehnat od jiného pekaře (poptejte se ve FB skupině, anebo lidí z kváskové mapy, jestli někdo nemá z vašeho okolí).
2. Přečtěte si „manuál k obsluze“
Kvásek odteď bude člen vaší domácnosti (můžete si ho pojmenovat). Stejně jako když si pořizujete zvíře, zjistíte si, jak se o něj starat, čím ho krmit a jak často, to samé si nejdříve zjistěte o kvásku. Kvásek bych přirovnala asi k chovu rybiček. Zvládnete rybičky? Pak zvládnete i kvásek.
Sada pro chov kvásku
Pro jeho chov budete potřebovat tyto 4 věci:
- Menší sklenička s víčkem (např. od Opočenského jogurtu)
- Celozrnná žitná mouka
- Lžička
- Digitální váha
Prvotní péče o nový kvásek
Skleničku s novým kváskem už držíte v ruce. A teď se asi ptáte: „A co teď s ním?“
- darovaný kvásek – když si donesete domů kvásek od jiného pekaře, pro jistotu ho nakrmte (návod níže). Pokud na to teď nemáte čas, uzavřete víčko a dejte ho hned do lednice a nakrmte ho, jakmile na to budete mít prostor, nejlépe ještě ten den.
- vyrobený kvásek – váš kvásek vyrobený podle návodu má právě 10 dní. Uzavřete ho pevně víčkem a dejte ho odpočívat do lednice.
Obecná péče o kvásek
Další otázka, která vám určitě vrtá hlavou: „Jak se o kvásek starat, aby neumřel?“
- 1x za týden ho nakrmte přesně podle návodu (nastavte si na mobilu připomínku „krmení kvásku“ na každý týden) – kvásek by po 9–12 hodinách od nakrmení měl mít hodně bublinek a „narůst“, viz video níže (klidně si ze začátku udělejte na skleničce rysku, ať vidíte, jak roste)
- Po krmení ho pevně uzavřete víčkem a skladujte v lednici do dalšího krmení
3. Najděte si recept pro začátečníky a zkuste to!
Tento bod je důvod, proč často lidé selhávají. Proto výběru prvního receptu věnujte náležitou pozornost.
Ze začátku se nepouštějte do receptů, které jsou náročné, obsahují postupy a slova, kterým nerozumíte (překládání, laminování, stáčení aj.). To vás jen odradí a zvýší pravděpodobnost, že se něco nepovede. Na ty budeme mít spoustu času později.
Začněte receptem, který je jednoduchý a obsahuje postupy, kterým rozumíte a víte, že je zvládnete (např. míchání). Tj. začněte receptem na tzv. „cihličku“ (nehnětený chléb do formy; s tím úspěšně začínáme i v kurzu pro začátečníky Kváskový chléb na 3 zamíchání). Na takovém receptu si vyzkoušíte a „osaháte“, jak kvásek funguje a že to zvládnete. Úspěch vás bude motivovat k dalšímu zkoušení. (Ale dle mého názoru jsou stejně tyto nehnětené chleby nejchutnější, já u nich zůstala :-)).
P.S. Běžte do toho. Prostě to zkuste! Nemáte co ztratit. Mouka stojí 30 Kč a věnovaný čas výrobě chleba je rozhodně užitečnější, než projíždět FB či IG anebo koukat na TV.
A pokud chcete jistotu a podporu, že to zvládnete, pojďte péct s námi podle názorného video-kurzu Kváskový chléb na 3 zamíchání. Kurz jsme připravili tak, že podle něj zvládne upéct chleba každý začátečník (úspěšně ověřeno už více než 900 začátečníky – teď už pekaři:-)). Je tam přesně to, co bych chtěla vědět, mít po ruce (materiály na lednici, harmonogram) a vidět já, když jsem s kváskovým chlebem začínala – a ještě k tomu má online podpora. 🙂
Ukázka z video kurzu Kváskový chléb na 3 zamíchání:
Kváskování zdar! 🙂
Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?
Co takhle si odlehčit?
Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?
A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací
Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.
Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.
a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom
Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.