před 3 týdny 4 to se mi líbí

Šťavnatý štrůdl z vláčného kváskového těsta z celozrnné mouky

Chutný, šťavnatý, vláčný a dozlatova upečený –⁠ to je tento kváskový štrůdl. Naše česká klasika. Pokaždé může být jiný. Dá se totiž naplnit čímkoliv, co máte rádi. Jak nasladko, tak naslano.

Ingredience:

Těsto:

  • 75 g rozkvasu ze špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky (připraven dle kurzu na Kváskový chléb)
  • 220 g špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky
  • 110 g rostlinného mléka nebo vody
  • 50 g oleje (např. kokosového)
  • 1 lžíce javorového sirupu (cca 25 g)
  • špetka soli

Náplň:

  • Maková, ořechová, jablečné, tofu „tvaroh“ aj.

1. Připravíme těsto

V míse smícháme rozkvas, mléko, olej (pokud máme tuhý kokosový olej, ve vodní lázni ho rozpustíme), sůl a sirup. Rozmícháme metličkou. Přidáme mouku a zpracujeme na těsto.

2. Těsto necháme kynout

Mísu s těstem zakryjeme igelitovým sáčkem a na konci ho zavážeme (vytvoří se ideální podmínky pro kynutí). Necháme na lince v kuchyni 3–⁠4 hodiny kynout.

3. Váleček do ruky a jdeme válet

Těsto rozdělíme na 2 a každou část vyválíme na pomoučeném vále na placku.

4. Naplníme a zarolujeme

Náplň rozprostřeme po celé placce a zarolujeme jako šneka. Vyčnívající konce z obou stran schováme pod štrůdl. Zopakujeme s druhou plackou.

5. Nařízneme a dáme péct do trouby

Vrch štrůdlu potřeme olejem a nařežeme. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 20–⁠30 minut. Necháme vystydnout a máme hotovo.

4 to se mi líbí

Právě probíhá předprodej nového e-booku:

Probiotické super-jogurty
Do konce předprodeje zbývá: 16. 6. 2020, 23:59

Probiotické super-jogurty bez mléka

11+ receptů na rostlinné jogurty, které jsou chutné, husté a prospěšné pro střevní mikrobiom. Od kokosu, přes mandle až po oves. Bez laktózy a živočišného mléka.

+ E-book sladkých svačinek bez bílého cukru s 60% slevou!
Kouknout na předprodej

Diskuse k článku