před 9 měsíci Děkování14 lidí poděkovalo

Šťavnatý štrůdl z vláčného kváskového těsta z celozrnné mouky

Chutný, šťavnatý, vláčný a dozlatova upečený –⁠ to je tento kváskový štrůdl. Naše česká klasika. Pokaždé může být jiný. Dá se totiž naplnit čímkoliv, co máte rádi. Jak nasladko, tak naslano.

Ingredience:

Těsto:

  • 75 g rozkvasu ze špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky (připraven dle kurzu na Kváskový chléb)
  • 220 g špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky
  • 110 g rostlinného mléka nebo vody
  • 50 g oleje (např. kokosového)
  • 1 lžíce javorového sirupu (cca 25 g)
  • špetka soli

Náplň:

  • Maková, ořechová, jablečná, tofu „tvaroh“ aj.

1. Připravíme těsto

V míse smícháme rozkvas, mléko, olej (pokud máme tuhý kokosový olej, ve vodní lázni ho rozpustíme), sůl a sirup. Rozmícháme metličkou. Přidáme mouku a zpracujeme na těsto.

2. Těsto necháme kynout

Mísu s těstem zakryjeme igelitovým sáčkem a na konci ho zavážeme (vytvoří se ideální podmínky pro kynutí). Necháme na lince v kuchyni 3–⁠4 hodiny kynout.

3. Váleček do ruky a jdeme válet

Těsto rozdělíme na 2 a každou část vyválíme na pomoučeném vále na placku.

4. Naplníme a zarolujeme

Náplň rozprostřeme po celé placce a zarolujeme jako šneka. Vyčnívající konce z obou stran schováme pod štrůdl. Zopakujeme s druhou plackou.

5. Nařízneme a dáme péct do trouby

Vrch štrůdlu potřeme olejem a nařežeme. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 20–⁠30 minut. Necháme vystydnout a máme hotovo.

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 14 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…
Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo