před 3 lety Děkování35 lidí poděkovalo

Šťavnatý štrůdl z vláčného kváskového těsta z celozrnné mouky

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Chutný, šťavnatý, vláčný a dozlatova upečený –⁠ to je tento kváskový štrůdl. Naše česká klasika. Pokaždé může být jiný. Dá se totiž naplnit čímkoliv, co máte rádi. Jak nasladko, tak naslano.

Ingredience:

Těsto:

  • 75 g rozkvasu ze špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky (připraven dle kurzu na Kváskový chléb)
  • 220 g špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky
  • 110 g rostlinného mléka nebo vody
  • 50 g oleje (např. kokosového)
  • 1 lžíce javorového sirupu (cca 25 g)
  • špetka soli

Náplň:

  • Maková, ořechová, jablečná, tofu „tvaroh“ aj.

1. Připravíme těsto

V míse smícháme rozkvas, mléko, olej (pokud máme tuhý kokosový olej, ve vodní lázni ho rozpustíme), sůl a sirup. Rozmícháme metličkou. Přidáme mouku a zpracujeme na těsto.

2. Těsto necháme kynout

Mísu s těstem zakryjeme igelitovým sáčkem a na konci ho zavážeme (vytvoří se ideální podmínky pro kynutí). Necháme na lince v kuchyni 3–⁠4 hodiny kynout.

3. Váleček do ruky a jdeme válet

Těsto rozdělíme na 2 a každou část vyválíme na pomoučeném vále na placku.

4. Naplníme a zarolujeme

Náplň rozprostřeme po celé placce a zarolujeme jako šneka. Vyčnívající konce z obou stran schováme pod štrůdl. Zopakujeme s druhou plackou.

5. Nařízneme a dáme péct do trouby

Vrch štrůdlu potřeme olejem a nařežeme. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 20–⁠30 minut. Necháme vystydnout a máme hotovo.

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů? Co takhle si odlehčit?

Je vám někdy těžko, býváte unavení, trávení nefunguje dle představ nebo kila jdou těžko dolů?

Co takhle si odlehčit?

Ozdravit svůj jídelníček a tím sami sebe?

A začít jíst více rostlinných jídel, kterou jsou dobře stravitelná, zdravá, výživná a chutná? Více informací

✨Stáhnout ukázkový jídelníček zdarma ✨

Tento recept je mls 😋

V podobných receptech se snažíme přinášet zdravější a modernější alternativy nejrůznějších pochutin, které slouží pro zpestření jídelníčku. Na našich mlsech náš jídelníček nestojí, ale rádi si je někdy dopřejeme. Přečíst si rozhovor o našem životním stylu – je Superkvašácká strava dokonalá?

Děkování

Poděkovat autorovi

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Děkování 35 lidí poděkovalo za tento článek
Poděkovat Chvíli strpení…

Najděte si odlehčený recept prospěšný pro střevo. Máme jich stovky.

a zařaďte lahodná jídla podporující váš mikrobiom

✨Získat přístup✨

Střevo

Otestujte si své střevo

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

¨