
Šťavnatý štrůdl z vláčného kváskového těsta z celozrnné mouky

Ingredience:
Těsto:
- 75 g rozkvasu ze špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky (připraven dle kurzu na Kváskový chléb)
- 220 g špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky
- 110 g rostlinného mléka nebo vody
- 50 g oleje (např. kokosového)
- 1 lžíce javorového sirupu (cca 25 g)
- špetka soli
Náplň:
- Maková, ořechová, jablečná, tofu „tvaroh“ aj.
1. Připravíme těsto
V míse smícháme rozkvas, mléko, olej (pokud máme tuhý kokosový olej, ve vodní lázni ho rozpustíme), sůl a sirup. Rozmícháme metličkou. Přidáme mouku a zpracujeme na těsto.

2. Těsto necháme kynout
Mísu s těstem zakryjeme igelitovým sáčkem a na konci ho zavážeme (vytvoří se ideální podmínky pro kynutí). Necháme na lince v kuchyni 3–4 hodiny kynout.
3. Váleček do ruky a jdeme válet
Těsto rozdělíme na 2 a každou část vyválíme na pomoučeném vále na placku.

4. Naplníme a zarolujeme
Náplň rozprostřeme po celé placce a zarolujeme jako šneka. Vyčnívající konce z obou stran schováme pod štrůdl. Zopakujeme s druhou plackou.

5. Nařízneme a dáme péct do trouby
Vrch štrůdlu potřeme olejem a nařežeme. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 20–30 minut. Necháme vystydnout a máme hotovo.


Poděkovat autorovi
Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Otestujte si své střevo
Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.